Mitropolitul Serafim al Germaniei si Europei Centrale a declarat, vineri, ca introducerea unui impozit religios ar fi foarte folositoare pentru Biserica Ortodoxa Romana (BOR), pentru ca i-ar asigura totala independenta fata de stat. Mitropolitul a spus insa ca acest lucru este putin probabil, din cauza reticentei romanilor fata de introducerea unor noi taxe. Daca ideea inaltului prelat ar fi, totusi, pusa in aplicare, la fel ca in Germania, cultele din Romania ar incasa, la nivelul anului 2006, aproape 8.700 de miliarde de lei vechi. Din acestia, cea mai mare parte ar merge in visteria BOR.
Modelul german, greu de aplicat in Romania
Declaratia mitropolitului a fost facuta la incheierea vizitei la Patriarhia Romana a ministrului de interne bavarez, Gunther Beckstein. -In situatia in care se va ajunge la aceasta, Biserica va avea o autonomie, o independenta totala fata de stat. Ar fi ideal ca Biserica sa aiba propriile fonduri, propria finantare. In toata lumea aceasta, credinciosii sustin Biserica, nu statul. Atunci cand statul sprijina Biserica are si el, daca nu direct, indirect niste pretentii-, a spus mitropolitul Serafim, citat de agentia Mediafax. El a vorbit de modelul german, in care credinciosii platesc Bisericii sau cultului religios din care fac parte un impozit din salariu de opt la suta. Impozitul este obligatoriu pentru toti credinciosii, iar in situatia in care acestia nu isi declara apartenenta la o Biserica sau cult religios, statul foloseste banii in alte scopuri. -Astfel, Biserica nu are de-a face cu statul din punct de vedere financiar, e mai puternica in unele ocazii si locuri-, a mai spus prelatul.
Cu toate acestea, Serafim s-a aratat sceptic fata de posibilitatea retinerii unui impozit din veniturile credinciosilor romani din cauza -situatiei specifice- in care se afla acestia. -Pe de alta parte, noi insine ne putem organiza un impozit religios cum au toate celelalte Biserici din Germania. (…) Nu este usor de realizat in practica, pentru ca romanii se cam dau inapoi cand este vorba sa plateasca un impozit religios lunar, din salariul pe care il au-, a mai spus Serafim.
Biroul de presa al Patriarhiei ne-a comunicat ca o asemenea initiativa a mai fost discutata, in trecut, dar nu s-a finalizat. Propunerea mitropolitului Serafim ar putea insa sa fie discutata in cadrul Sinodului BOR, daca prelatul va dori sa-si asume initiativa.
Mii de miliarde pentru rugaciuni
In conformitate cu legislatia in vigoare (Legea nr. 125/2002, privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania), in anul 2005, din bugetul Ministerului Culturii si Cultelor au fost alocate peste 1.300 miliarde de lei vechi pentru cultele religioase. Din acesti bani, 1.123 miliarde au fost folositi numai pentru salarizarea personalului de cult, atat clerical, cat si neclerical, care totalizeaza ceva mai mult de 16.200 de persoane. In acelasi scop, in bugetul pe anul trecut au fost alocati si 660.000 de euro (55.000 de euro lunar) pentru plata personalului de cult aflat in strainatate. Ministerul Culturii a mai cheltuit sume importante pentru restaurarea lacasurilor de cult cu valoare de patrimoniu. In acelasi timp, ministerul a alocat pentru carti si publicatii 33 de miliarde de lei si pentru asociatii si fundatii 21 de miliarde de lei.
Daca ideea mitropolitului Serafim ar fi acceptata si pusa in aplicare, pe model german (cu un impozit de 8%), pentru venituri din salarii la nivelul trimestrului I al acestui an, cultele religioase ar obtine un venit total de circa 2.170 de miliarde de lei pe trimestru, respectiv de 8.680 de miliarde de lei vechi pe an. Pentru comparatie, Ministerul Sanatatii, in conformitate cu bugetul votat de parlament pentru 2006, avea alocata din bugetul de stat suma de 13.371 de miliarde de lei. Mai precis, cultele ar incasa o suma de peste cinci ori mai mare decat acum, echivalenta cu doua treimi din suma alocata din bugetul statului pentru sanatate. Repartizata pe numar de persoane, suma ar reprezenta circa 535 de milioane de lei anual (aproximativ 45 de milioane de lei/luna) pentru fiecare lucrator (de la gradinar la patriarh, mitropolit, imam sau rabin-sef). Si, sa nu uitam, la acesti bani s-ar adauga veniturile proprii ale cultelor, care nu sunt deloc modeste.