Home Actualitate Moartea procurorului Panait, la fel de controversata ca si dosarele la care...

Moartea procurorului Panait, la fel de controversata ca si dosarele la care lucra

DISTRIBUIŢI

Un procuror de doar 29 de ani, care, cel putin aparent, nu avea nici un motiv sa se sinucida, se arunca de la etajul patru al locuintei sale. Colegii spun ca era om un echilibrat si foarte serios. Nimeni nu stie sa fie avut probleme de ordin sentimental. Se vorbeste, insa, despre oboseala si despre intentia acestuia de a renunta la ancheta in cazul procurorului Lele de la Oradea. Se mai spune, de asemenea, ca asupra magistratului s-au facut mari presiuni. De catre cine, nu se spune. Pana acum se stie cu certitudine un singur lucru, omul a murit, iar prima ipoteza in cazul decesului acestuia emisa de Parchet este -episod suicidar-.

Martorii tragediei

Miercuri seara, putin dupa ora 21.00, procurorul Cristian Panait, angajat in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, s-a aruncat de la etajul patru al blocului in care locuia. In urma impactului cu solul, tanarul procuror a fost foarte grav ranit. Alertati de zgomot, in fata blocului s-au strans mai multi vecini, care au alertat autoritatile.

-Nu cred ca cineva a vazut exact momentul cand s-a aruncat de la etaj, pentru ca era destul de tarziu si nu era lume pe strada. Primii au iesit chiar cei care locuiesc in blocul respectiv, apoi, cand a inceput tambalaul, am iesit si noi. Imaginea corpului intins pe strada nu era deloc placuta. Arata ca o papusa dezmembrata, dar inca traia-, declara unul dintre vecini.

Procurorul Panait a fost transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca, in stare de coma profunda. La mai putin de o ora de la internare, procurorul a murit in urma unui stop cardiac.

Scurta fisa biografica

Cristian Nicolae Panait s-a nascut la Targoviste, pe 29 martie 1973, si era necasatorit. El a absolvit Facultatea de Drept Romano-Americana, in anul 1996. Un an mai tarziu, in iunie 1997, Cristian Panait a fost numit procuror la Parchetul Judecatoriei Buftea, dupa care a fost repartizat la Parchetul Judecatoriei sectorului 1 si apoi la Parchetul Judecatoriei Ilfov. Incepand cu anul 1999, Panait a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar in ianuarie 2001 a promovat examenul de definitivat.

Din 23 aprilie 2001, Cristian Panait a fost numit procuror in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie, sectie condusa de Ilie Piciorus.

Cristian Panait era doctorand in criminologie, dupa ce si-a sustinut examenul cu ministrul justitiei, Rodica Stanoiu.

In cadrul Parchetului General, procurorului Panait i s-au repartizat dosare destul de delicate. Astfel, el a fost desemnat sa se ocupe de cazul deputatului PSD, Viorel Gheorghiu, si al procurorului bihorean, Alexandru Lele.

Un procuror de sacrificiu?

In primul dintre dosare, ancheta condusa de Panait a stabilit ca deputatul Gheorghiu si-a inscenat furtul autoturismului pentru a obtine valoarea asigurarii, Ministerul Justitiei cerand ridicarea imunitatii. In opinia procurorilor, Viorel Gheorghiu ar fi inscenat furtul unui autoturism BMW, asigurat pentru suma de 150.000 de marci germane (2,2 miliarde de lei).

Cel de-al doilea dosar mai delicat de care s-a ocupat Cristian Panait il viza pe procurorul bihorean, Alexandru Lele.

Procurorul Cristian Panait a mers la Oradea in 28 martie, pentru a perchizitiona casa magistratului bihorean, Alexandru Lele – cel care a instrumentat dosarul fiului fostului prefect de Bihor, Adrian Tarau, si care a dispus, in aprilie 2001, arestarea lui Adrian Tarau, sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere.

Panait cauta acte care s-ar fi putut afla la domiciliul procurorului oradean. Lele a cerut insa prezenta unor martori in timpul perchezitiei, chemand la fata locului presa locala. Anchetatorii au incercat sa-i scoata afara cu forta pe ziaristi, insa nu au reusit, motiv pentru care au renuntat la perchezitie.

Perchezitia pe care a facut-o la domiciliul procurorului bihorean nu a avut rezultat scontat, astfel ca aceasta a fost considerata un insucces al procurorului Panait. De altfel, dupa aceasta perchezitie, dosarul a fost repartizat unui alt procuror din cadrul aceleiasi sectii a PCSJ, Ovidius Paun.

Parchetul General crede in varianta sinuciderii

Din spusele colegilor, Cristian Panait era o persoana calma si echilibrata, fiind un bun profesionist. Atat colegi, cat si avocati sustin ca Panait era un om caruia ii placea sa studieze, ei apreciind ca toate solutiile pe care acesta le dadea erau in spiritul legii.

Cu toate acestea, aceiasi colegi sustin ca Panait trecea, in ultimele cateva saptamani, printr-o perioada foarte grea, din cauza tensiunii si a stresului, generate de dosarele pe care le avea in lucru.

Intr-un comunicat al Biroului de Presa al Ministerului Public se arata ca -decesul a survenit ca urmare a leziunilor grave suferite prin cadere de la inaltime, pe fondul unui episod suicidar-. Motivele ce au condus la aparitia acestui -episod- nu sunt explicate, iar, in plus, din spusele colegilor sai rezulta foarte clar ca Panait era un om echilibrat psihic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.