Amnesty International califica propunerile Ministerului Justitiei de modificare a Codului Penal drept -un pas inapoi- si o incalcare a standardelor internationale in privinta drepturilor omului. Potrivit organizatiei internationale, aprobarea si aplicarea modificarilor propuse de Ministerul Justitiei reprezinta o incalcare flagranta a angajamentelor Romaniei cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Romania nu respecta nici promisiunile facute Consiliului Europei, in momentul admiterii in randul statelor candidate la aderare. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a facut recomandari exprese Romaniei cu privire la articolele 200, 205, 206, 238 si 239 din Codul Penal, atragand atentia asupra faptului ca acestea sunt inacceptabile pentru un stat care doreste sa acceada la structurile europene. Autorii raportului sunt de parere ca -Romania nu ar trebui sa esueze inca o data in incercarea de a revizui Codul Penal, pentru ca aceasta i-ar pune in pericol eforturile de a adera la Uniunea Europeana, care cere tuturor noilor state membre sa faca cele mai mari eforturi posibile pentru respectarea drepturilor omului si ale libertatilor lui fundamentale-. Organizatia a cerut, in repetate randuri, Guvernului roman, sa modifice o serie de prevederi ale Codului Penal, cu referire expresa la articolele privind relatiile homosexuale (articolul 200), libertatea de exprimare (art. 168), libertatea presei si ofensa adusa autoritatii (art. 236, 238 si 239). Mai mult, Organizatia internationala pentru drepturile omului atrage atentia ca nici unul dintre proiectele de revizuire a Codului Penal nu au facut referire la articolele 168 si 236. Articolul 168 prevede pedepse de la cinci la 15 ani de inchisoare pentru distrugerea unor documente ale statului roman in raport cu o putere straina, daca sunt compromise interesele de stat. Potrivit articolului 236, se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani orice manifestare de dispret la adresa insemnelor Romaniei si cu inchisoarea de la trei luni la un an ori cu amenda penala manifestarile de dispret la adresa insemnelor autoritatilor publice.
In privinta articolelor 205 si 206, care pedepsesc insulta si calomnia, Ministerul Justitiei a respins amendamentele deja aprobate de Camera Deputatilor, motivand ca practica judiciara nu impune modificarea textului actual. Articolele 238 si 239 ar urma sa ramana in vigoare, Guvernul pretinzand ca acestea protejeaza autoritatea statului, ceea ce implica respectul fata de oficialitatile publice, se arata in raportul Amnesty International.
Parlamentarii europeni acuza Romania de discriminare
Reprezentantii a sase grupuri parlamentare au trimis o scrisoare deschisa premierului Nastase in care protesteaza fata de mentinerea, in proiectul de modificare a Codului Penal, a prevederilor incriminatorii la adresa minoritatilor sexuale. Scrisoarea – semnata de opt parlamentari europeni cu functii in cadrul comisiilor specializate in buget, afaceri externe, egalitatea sanselor, drepturile omului, sanatate publica si justitie – releva -profunda dezamagire- fata de mentinerea, in proiectul de revizuire a Codului Penal, a prevederilor legislative discriminatoare la adresa comunitatii homosexuale.
Parlamentarii europeni arata ca au urmarit indeaproape incercarile autoritatilor romane de a abroga articolul 200, avand in vedere ca legislatia Uniunii Europene interzice expres orice forma de discriminare. Ei spun ca au apreciat promisiunile noilor autoritati romane in sensul rezolvarii acestei probleme, dar ca acum se declara -profund dezamagiti- de textul propus in noul proiect de modificare a Codului Penal, pentru ca singurele prevederi conforme cu standardele europene sunt cele care nu implica discriminari pe criterii de rasa, sex, culoare a pielii sau origine etnica. -Impresia pe care publicul european o poate avea este ca Romania nu este angajata ferm pentru respectarea drepturilor omului-, se arata in scrisoarea parlamentarilor europeni. Parlamentarii ii atrag atentia premierului asupra faptului ca organismele comunitare urmaresc cu interes progresele Romaniei, avocatii judecand rezultatele, iar publicul – modul de obtinere a lor. -Dorim sa primim Romania in Uniunea Europeana, insa o conditie esentiala este sa impartasim aceleasi valori. Discriminarea, indiferent pe ce motiv, nu va fi permisa niciodata-, se mai arata in mesajul parlamentarilor catre premierul Adrian Nastase.
Si Amnesty International atrage atentia asupra faptului ca articolul 202 ar urma sa preia, in noua formula, unele dintre prevederile actuale ale articolului 200, care incrimineaza relatiile homosexuale. Noul text este ambiguu si genereaza confuzie in interpretarea unor notiuni cum ar fi -acte sexuale- si -acte sexuale comise in public-, arata autorii raportului. Aplicarea acestor prevederi ar putea duce la condamnarea la pedepse cu inchisoarea a unor persoane care – in opinia reprezentantilor Amnesty International – ar fi prizonieri -din motive de constiinta-.