O poveste lacrimogenă prezentată ca o bombă de presă s-a „dezamorsat“ ieri la fel de rapid cum a fost concepută în laboratoarele unor reviste glossy obscure care încearcă să vândă publicului român și un pic de intelligence de șanț. Într-un interviu luat chipurile unui apropiat al fostului ambasador american la București, Nicholas Taubman, un oarecare Silviu Crăescu, acesta vorbește despre faptul că, în noaptea suspendării președintelui Traian Băsescu, acesta ar fi venit la reședința ambasadorului american, pe Kiseleff, vizazi de sediul PSD, unde ar fi făcut temenele pentru a fi primit la o ședință de plâns pe umărul acestuia. „În seara destituirii președintelui din funcție de către Parlament, am văzut un președinte într-o stare de agitație caracteristică unui om aflat sub influența băuturilor alcoolice, mirosind a băutură, care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al reședinței ambasadorului S.U.A., deoarece nu avea permis de acces aprobat și nicio funcție oficială. A fost derută! A venit atunci, în jur de ora 18.30, fără escorta SPP, însoțit doar de o mașină blindată de la SPP cu șofer, și a cerut să-l vadă pe șeful meu. Am văzut un președinte suspendat foarte slab, moale, aflat într-o stare de intensă emoție și frică, plângând și fumând în același timp, încercând să se împrietenească cu mine și așteptând afară, lângă garaj, până când a fost primit de ambasador în casă. Atunci a cerut ajutorul S.U.A. Și a promis multe“, spune Crăescu într-un interviu pentru revista „Q Magazine“. Intervenind telefonic la Antena 3, unde Voiculescu își adunase o armată de „analiști“ pentru a exploata aceste dezinformări, purtătorul de cuvânt al Președinției, Valeriu Turcan, a negat așa-zisele dezvăluiri ale lui Crăescu, argumentând că la ora invocată de Crăescu președintele se afla în drum spre Piața Universității, unde avea loc o mare întâlnire cu susținătorii săi.
Dezmințire oficială de la Taubman
Prostiile debitate de acest personaj obscur s-au propagat rapid în mediile de presă anti-Băsescu, care au dedicat ore întregi de emisiuni încercånd să-l credibilizeze cåt mai tare pe acest Silviu Crăescu. După apariția acestui material, Ambasada SUA la București a dezmințit minciunile lui Crăescu, care în realitate nu a fost consilierul personal a lui Taubman, așa cum l-a descris Realitatea TV și Antena 3, ci un fel de șef de sală care trebuia să aibă grijă de bucătărie și servirea oaspeților la masă. Mai pe romånește, un fel de chelner al reședinței ambasadorului american. În replică la aceste mizerii debitate de Crăescu, fostul ambasador Nicholas Taubman a declarat, ieri, prin intermediul Ambasadei SUA la București care a remis un comunicat ziarului „Curentul“, că acuzațiile aduse sunt false. „Comentariile lui Silviu Crăescu din articolul apărut recent în revista «Q magazine», referitoare la incidente petrecute la reședință sau la relațiile mele cu vreun cetățean romån în perioada mandatului meu de ambasador sunt în întregime inventate și nu conțin nicio urmă de adevăr“, se precizează în comunicatul Ambasadei SUA. Potrivit informațiilor obținute de ziarul „Curentul“, Crăescu a fost angajat de către soția ambasadorului Taubman, după ce acesta servise ca ospătar în mai multe hoteluri din Londra, Frankfurt și Budapesta, fapt certificat și de CV-ul lui. Și pentru că era un simplu angajat de la reședință, Crăescu nu a fost verificat de Departamentul de Stat așa cum prevăd regulamentele pentru personalul Ambasadei, semn că prezenta un interes deosebit pentru a fi necesară o verificare. Din informațiile noastre, acesta se mai ocupa frecvent și de deschisul ușii de la reședință și de alte treburi administrative curente pentru care era angajat. Deși susținea în interviu că era confidentul politic al ambasadorului Taubman, Crăescu recunoaște că funcția pe care era încadrat de simplu administrator la ambasadă, poziție pentru care, potrivit nomenclatorului oficial de meserii, nu ai nevoie decåt de studii medii.
Exploatarea lui Crăescu
Pe fondul speculațiilor din telegramele WikiLeaks, potrivit cărora președintele Băsescu bea fără măsură, presa aservită USL a încercat pe tot parcursul zilei de luni să creeze imaginea unui președinte alcoolic. Pentru a continua această denigrare a lui Băsescu a intrat în scenă revista „Q Magazine“. Amintindu-și că există un personaj extrem de frustrat pe Ambasada SUA, pe numele său Silviu Crăscu, individ exploatat în luna august 2010 de către aceeași revistă pentru a lovi în actualul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, conducătorii acestei redacții au găsit de cuviință că pot lejer să producă un nou scandal invitåndu-l să vorbească despre perioada în care a servit ca și chelner, și nu drept consilier, așa cum a fost prezentat de „Q Magazine“. Acesta se plångea în august 2010 că ambasadorul Gitenstein îl supune unui adevărat travaliu. Frustrările lui Crăescu vizavi de Ambasada SUA au fost exploatate încă o dată de revista „Q Magazine“, de data aceasta în cazul președintelui Băsescu și. prin ricoșeu, ambasadorului Taubman cunoscut pentru pozițiile sale antirusești.
Băsescu vs. Geoană, ambasador vs. chelner
Interviul din revista mai sus menționată se chinuie de asemenea să evidențieze faptul că Mircea Geoană ar fi fost preferatul americanului în detrimentul lui Traian Băsescu. „Ambasadorul S.U.A., E.S. Dl. Taubman, se întålnea deseori cu domnul Mircea Geoană, deoarece era președintele celui mai mare partid din opoziție din Romånia. Exista între ei o prietenie deschisă și profundă, bazată pe respect (…) În perioada 2006-2007, se întålnea foarte des cu președintele Băsescu, mai ales la Palatul Cotroceni, cånd doamna Săftoiu lucra la Administrația Prezidențială. Apoi, după 2007, mai ales după etapa suspendării din funcție a Președintelui Romåniei, a apărut o răceală între cei doi, din cauză că domnul președinte Traian Băsescu nu și-a respectat angajamentele, iar partea americană a făcut eforturi enorme pentru a-l proteja“, susține chelnerul Crăescu, devenit peste noapte, sub Florianei Juncan, un fel de analist politic. Mai grav este că telegramele WikiLeaks dezmint scurgerile chelnerului Crăescu. Taubman menționa, într-o telegramă trimisă la Washington în 2007, că „absența unui Băsescu pro-american din CSAT“ – în perioada suspendării – „lasă loc producerii de acțiuni dăunătoare“, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de retragere din Irak. Deci interesul americanilor era să-l susțină pe Băsescu, în niciun caz să nu îi acorde sprijin, astfel încåt trupele romåne s-ar fi putut retrage din Irak, așa cum dorea o bună parte a cabinetului Tăriceanu. În schimb, din cuvintele lui Taubman, Geoană nu mai pare să fie în grații, ba mai mult este categorist, alături de Tăriceanu, drept omul rușilor prin presiunea pe care o exercită oligarhii romåni apropiați cercurilor moscovite asupra lor. „În timp ce primul ministru Tăriceanu și liderul opoziției Geoană, împreună cu aliații lor din vechea gardă post-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia președintelui ultimele puteri, și interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indică creșterea influenței oligarhilor influențați de Rusia pe probleme de politică energetică; dånd înapoi în lupta anticorupție și o derapare din ce în ce mai rapidă a politicilor euro-centrice“, se arată scris în telegrama WikiLeaks. În concluzie, defulările unui chelner par complet aberante pe långă informările oficiale ale unui ambasador către Centrală.
Ura pentru Băsescu
Cånd vine vorba despre președintele Traian Băsescu, Silviu Crăescu poate fi bănuit de subiectivism. Acesta i-a scris în 2010 liderului de la Cotroceni în speranța că-l va „pedepsi“ pe ambasadorul Gitenstein pentru faptul că l-ar fi spetit cu munca. În solicitarea sa către Cotroceni, acesta îl îndeamnă pe Băsescu să facă anchetă pentru a vedea cåt de rele sunt tratamentele la care ar fi supuși angajații ambasadei. „Susțin că cele spuse de mine sunt reale și vă asigur că dacă veți cere declanșarea unei anchete a unei comisii prezidențiale sau veți cere oficial MAE să deschidă pe cale diplomatică, în mod oficial, o discuție cu Ambasada SUA de la București și cu ambasadorul SUA Mark Henry Gitenstein și să-i ceară explicații acestuia referitor la abuzurile și ilegalitățile comise de ambasadorul SUA la București față de persoana mea“, îi scrie Crăescu președintelui Băsescu. Bineînțeles, Cotrocenii i-au răspuns că nu pot soluționa problema sa pentru că nu este de competența administrației prezidențiale.