„Investigatia este aproape finalizata”, a declarat Vasile Sarco, directorul unitatii de prevenire si combatere a fraudelor fiscale din Molodova, pentru publicatia economica.
Banca Centrala din R. Moldova a amendat o banca locala si managementul ei, dupa o ancheta prin care s-au investigat tranzactii suspecte, in valoare totala de 18 si 20 de miliarde de dolari, desfasurate intre 2010 si 2014, a anuntat guvernatorul Bancii Centrale Dorin Dragutanu.
Schema de fraudare a fost denuntata pentru prima data de Proiectul de Raportare a Coruptiei si a Crimei Organizate (OCCRP), un centru de jurnalism de investigatie nonprofit. OCCRP a precizat ca este cea mai mare astfel de retea de fraudare pe care a gasit-o pana acum in statele fostei Uniuni Sovietice.
Cifra de 20 de miliarde de dolari reprezinta mai mult decat dublul produsului intern brut de 8 miliarde de dolari al Moldovei.
Letonia, care a devenit in luna ianuarie cel de al 18-lea membru al zonei euro, a devenit un paradis pentru banii fost-sovietici, fiind comparata cu Ciprul.
In cadrul investigatiei de un an, OCCRP, care are birouri in Bucuresti si capitala bosniaca Sarajevo, sustine ca a descoperit ca 19 banci din Rusia au folosit datorii false procese de pe rolul instantelor din Moldova pentru a justifica banii, transferand fonduri din banca Moldindconbank din Republica Moldova catre Trasta Kommercbanka din Letonia.
Moldindconbank a calificat acuzatiile ca fiind „nefondate”, explicand ca operatiunile „au respectat pe deplin legislatia Moldovei si regulile bancii centrale”, potrivit unui comunicat emis in 11 septembrie.
Purtatorul de cuvant al Trasta, Marina Lebedeva, a precizat, de asemenea, ca banca letona a respectat toate legile, refuzand sa ofere alte detalii.
Autoritatea anti-frauda din Rusia, Rosfinmonitoring, a refuzat sa comenteze cazul. Viesturs Burkans, seful autoritatii anti-frauda din Letonia, a refuzat de asemenea sa comenteze, invocand restrictii legale.
Potrivit directorului autoritatii de reglementare bancara din Letonia, Kristaps Zakulis, cazul este „un fapt cunoscut”. „Au existat si exista incercari, nu doar in letonia, dar si in sistemele financiare ale altor tari”, sa se invarta bani, a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa din data de 4 septembrie.
Cele doua banci din Moldova si Letonia – alaturi de alti creditori din Elvetia, Cipru si Lituania – au fost folosite pentru a spala o parte dintre cele 230 de milioane de dolari din cel mai mare caz de frauda fiscala din Rusia, din 2007, potrivit fondului de investitii Hermitage Capital. Avozatul Hermitage Sergei Magnitsky, care a dezvaluit frauda, a murit ulterior intr-o inchisoare din Moscova.
De asemenea, Letonia a impus o amenda de 140.000 de euro unei banci pe care a refuzat sa o nominalizeze. Moldova a identificat mai multe tranzactii suspecte si a amendat o banca, potrivit guvernatorului Bancii Centrale, care a refuzat sa spuna numele bancii. Acesta a precizat ca 5 bancheri sunt la ora actuala investigati in acest caz.