Inundațiile au făcut ravagii în Moldova. În ultimele două zile, 19 persoane au murit „înghițite“ de ape, iar aseară alte două erau date dispărute. Peste 2.400 de localnici din 1.500 de gospodării au fost evacuați din calea puhoaielor. În așteptarea pompierilor și jandarmilor care să-i scoată din mijlocul apelor, mulți localnici s-au refugiat în podurile caselor. De această dată, după cum au spus primarii din zonele afectate, oamenii au fost „înțelegători“. Au părăsit casele, fiind conștienți că viața este mai prețioasă decât bunurile strânse în gospodărie după ani de muncă. Județele cele mai afectate sunt Botoșani, Bacău și Suceava.
Pånă în această după-amiază, pentru aceste zone nu se întrevede nimic bun. Pe de-o parte, meteorologii au prelungit, ieri, atenționarea cod galben de ploi pentru nordul și centrul Moldovei, avertizarea fiind valabilă pånă în această dimineață, la ora 9.00. Astfel, în nordul și centrul Moldovei și în zona Carpaților Orientali, inclusiv în partea montană a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita, cantitățile de apă vor continua să fie însemnate, depășind local 25 l/mp și izolat 50 l/mp. Vor fi afectate județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui. Pe de altă parte, hidrologii au emis cod roșu de inundații pe råul Siret, județele vizate fiind Suceava, Botoșani, Neamț, Iași și Bacău. Debitul Siretului se va dubla în această dimineață, fiind așteptată o viitură din Ucraina. Cod roșu de inundații a fost emis și în cazul Prutului, județele vizate fiind Botoșani și Galați.
Pagubele inundațiilor vor fi mai mari decât 0,6% din PIB
Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la videoconferința cu prefecții, că pagubele inundațiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, „ceea ce înseamnă foarte mult“. Acesta a anunțat că se va apela la Fondul de Solidaritate al UE. Potrivit ministrului Blaga, Ministerul Administrației și Internelor a început demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispoziție de Uniunea Europeană.
„Pagubele nu vor atinge în niciun caz suma de trei miliarde de euro, dar vor fi mai mari decåt 0,6% din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult. Rog o evaluare exactă a pagubelor, în maxim 10 zile de la stabilizarea situației, pentru că vor veni experți ai Uniunii Europene și vor verifica“, a spus ministrul Administrației și Internelor. Acesta a adăugat că în zonele inundate au fost trimise pături, apă minerală, conserve.
Boc: „Din puținul pe care-l avem vom aloca fonduri“
Premierul Emil Boc s-a deplasat, ieri, în localitatea suceveană Pătrăuți, afectată grav de inundații, unde a anunțat, în ședința de Guvern de astăzi, că vor fi alocate cåte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor și că, „de la caz la caz, vor fi alocate fonduri și altor familii“.
„Din puținul pe care-l avem vom aloca fonduri“, i-a asigurat premierul Boc pe sinistrați. O familie cu doi copii, și fără venituri, i-a cerut prim-ministrului să îi fie dat un teren pentru construirea altei locuințe într-o zonă neinundabilă pentru a nu mai rămåne din nou fără casă. Unei femei din localitatea suceveană Pătrăuți a cărei casă a fost grav afectată de inundații i s-a făcut rău în timp ce vorbea cu premierul. Aceasta a fost ținută să nu cadă de către Boc, care a cerut să i se dea apă femeii. În comuna suceveană Măriței premierul a vizitat o casă grav afectată de ape, unde locuiesc trei familii. Unul dintre proprietarii casei, Nicolae Martiniuc, i-a cerut acestuia sprijin pentru refacerea locuinței. La Măriței, Boc a fost surprins de o furtună puternică.
În municipiul Dorohoi, din județul Botoșani, premierul Boc a vizitat mai multe locuințe distruse de inundații. Premierul a fost oprit de o femeie care i-a spus că locuința sa, în care stăteau 13 persoane, a fost distrusă complet de viituri. Acesta i-a răspuns: „Avem cåteva case modulare. Din puținul pe care îl avem o să vă ajutăm“.