Saracia, problemele familiale si credinta ca se pot realiza mult mai usor in strainatate fac din Rominia una dintre tarile europene cel mai expuse la fenomenul traficului de -carne vie-.
Organizatia Internationala pentru Migratie a dat publicitatii, ieri, un studiu privind vulnerabilitatea tinerelor din Romania fata de traficul de carne vie. Potrvit acestui studiu, cele mai vulnerabile la acest fenomen sunt tinerele care locuiesc in zonele foarte sarace ale tarii. Studiul a pornit de la ideea ca -o fata tanara si necasatorita ar putea deveni victima traficului de carne vie, daca ar accepta propunerea unei persoane de a pleca in strainatate pentru un loc de munca si ar fi diospusa sa incalce anumite norme sociale sau chiar legi-. Pornind de la aceasta idee, studiu a relevat ca 39% din fetele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani care locuiesc in Moldova pot fi victime ale traficului de -carne vie-. Pe locul doi se situeaza Muntenia – cu 35%, urmata de Transilvania – cu 21% si Bucuresti – cu 5%. Acelasi studiu a aratat ca tinerele care locuiesc in marile orase sunt mult mai vulnerabile decat cele care provin din orase mai mici sau din mediul rural. Totodata, tinerele institutionalizate sunt cele mai expuse (52%), pe locul doi situandu-se fetele care locuiesc singure (48%).
Abuzurile familiale alimenteaza traficul de carne vie
Pe langa saracia care caracterizeaza intreaga societate romaneasca, abuzurile si disfunctionalitatea familiala sunt factorii care incurajeaza tinerele sa paraseasca tara, cu toate riscurile care deriva din acest gest. Existenta unui abuz fie in familie, fie intr-o institutie creste substantaial vulnerabilitatea fata de trafic, mediul fiind un factor generator de migratie si trafic. Psihologii au stabilit ca abuzul familial alimenteaza sentimentul esecului in relatiile personale, ceea ce le determina pe tinere sa-si caute libertatea in alta parte. Lipsa de comunicare in familie si neintelegerea problemelor ridicate de varsta genereaza sentimentul de nonapartenenta la familie si maresc gradul de vulnerabilitate. 51% din tinerele care traiesc in mediul familial, dar care nu comunica cu parintii sunt expuse pericolului de a cadea victime traficului de carne vie. Un grad foarte ridicat de risc il prezinta si tinerele care traiesc in mediul familial, dar care nu au un grup de prieteni (79%) si tinerele singure aflate in aceiasi situatie (72%). In ambele cazuri, lipsa unui grup de prieteni accentueaza sentimentul dezintegrarii, aparitia unei propuneri de plecare in strainatate fiind mult mai usor acceptata. De asemenea, riscul de a deveni victima a traficului de -carne vie- creste cu cat nivelul educatiei este mai scazut, cele mai vulnerabile, circa 45%, fiind tinerele a caror educatie nu depaseste nivelul liceului.
In randul factorilor care influenteaza decizia tinerelor de a lua in considerare posibilitatea de a parasi Romania se inscrie si expunerea la povesti despre emigranti care au reusit in viata. Majoritatea tinerelor care au varsta intre 15 si 25 de ani au fost expuse la o astfel de poveste, indiferent de gradul de vulnerabilitate sau de mediul familial. In aceeasi cataegorie de influente se inscrie si credinta ca se pot realiza mai bine in strainatate, 53% din tinerele vulnerabile la fenomenul traficului din mediul familial avand aceasta credinta, fata de 45% in cazul fetelor singure sau 48% in cazul celor institutionalizate.
Portretul-robot al victimei
Din studiul realizat la solicitarea Organizatiei Mondiale pentru Migratie a rezultat un -portret-robot al tinerei vulnerabile la migratie-, care sintetizeaza toate datele sociologice adunate. Astfel, -aceasta provine mai ales din orasele mari, a suferit abuzuri in copilarie, are un sentiment scazut de apartenenta sociala, nivelul de educatie nu depaseste liceul, valorizeaza in principal banii, legatura ei cu biserica sunt slabe si este gata sa-si asume riscurile pe care le implica o plecare in strainatate-.