Stransi in jurul premierului Calin Popescu Tariceanu, membrii Biroului Permanent al PNL au copt ieri o pedeapsa asteptata pentru Mona Musca, cunoscuta mai nou si sub pseudonimul -Dana-, numele folosit pentru a semna presupusele note pe care le dadea Securitatii: retragerea sprijinului politic. Liberalii nu s-au multumit insa cu atat. Ca sa scape de tot de Mona Musca, acestia au hotarat sa propuna Delegatiei Permanente a PNL excluderea acesteia din partid.
Parasita de singura sa proptea din Biroul Permanent Central, Raluca Turcan, Mona Musca a fost -executata- cu majoritate de voturi, adica 9 din 9. Aparatorii sai au iesit la atac abia dupa ce hotararea a fost luata. -Decizia celor care conduc acum PNL este expresia unei dorinte de revansa. Temeiul acestei decizii nu are practic legatura cu dezvaluirile facute in ultimul timp in legatura cu Mona Musca si este legat de politica reglarii de conturi, prin care actuala conducere a PNL urmareste sa-si inlature adversarii-, a spus fostul lider PNL Valeriu Stoica.
Daca pe Mona Musca liberalii au pedepsit-o in absenta ei, Mircea Ionescu Quintus, strans cu usa de acuzatiile la adresa sa venite din partea unui membru al CNSAS, a fost prezent la sedinta special pentru a-si prezenta demisia din functia de presedinte de onoare al formatiunii.
Pentru ca nu au vrut sa-si trateze membrii cu masuri duble, liberalii au retras sprijinul politic pentru un membru, in timp ce pe altul l-au lasat sa isi dea demisia. Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, si-a prezentat, ieri, in fata Biroului Permanent Central, demisia de onoare in timp ce pe Mona Musca structura de conducere a formatiunii a hotarat sa o execute.
La propunerea liderului deputatilor PNL, Crin Antonescu, Biroul Permanent al PNL a hotarat, ieri, -cu unanimitatea celor prezenti-, sa retraga sprijinul politic pentru Mona Musca si sa propuna Delegatiei Permanente care va avea loc in septembrie excluderea sa din partid. Cu toate ca destinatarul deciziei liberale era evident Mona Musca, conducerea partidului a anuntat ca, de fapt, masura de retragerea a sprijinului se aplica in cazul tuturor celor care au semnat un angajament cu Securitatea. In acelasi timp, Mircea Ionescu Quintus, cel despre care liberalii au vorbit mai mult decat emotionant, a fost avertizat de deciziile care urmau sa fie luate si si-a prezentat singur demisia. Gestul lui Quintus vine si in contextul acuzatiilor de colaborare cu Securitatea, pe care Ticu Dumitrescu i le-a adus chiar ieri. Cu toate acestea, liberalii nu au amintit nimic despre retragerea sprijinului politic si in cazul acestuia, ci doar de demisia din functia de presedinte de onoare.
Fara sprijinul Ralucai Turcan
-PNL trebuie sa sanctioneze orice forma de complicitate de colaborare cu Securitatea. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi si cu vot secret-, a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. Acest lucru a fost posibil din cauza ca singurul sustinator al Monei Musca din Biroul Permanent Central, Raluca Turcan, a parasit-o ieri si a lipsit de la sedinta.
Intrebati de ce fac diferenta intre cazul Musca si cazul Quintus, reprezentantii PNL a tinut sa o acuze pe deputata, de acum independenta, ca a semnat angajamentul cu Securitatea pentru a obtine avantaje. -Eu va propun ca pentru cei care cauta avantaje si pentru cei care fac inchisori sa se faca diferenta-, a spus Vosganian. Acesta a fost completat de consilierul personal al premierului Calin Popescu Tariceanu pe probleme de securitate, Marius Oprea, care a sustinut ca momentul in care Mona Musca a semnat angajamentul cu Securitatea, anii *70, era unul cand multi foloseau aceasta metoda pentru a obtine avantaje financiare sau alt fel de avantaje. -De ce sa nu ma gandesc la persoane ca doamna Mona Musca, care au facut pact cu diavolul-, a spus Oprea.
Cu musca pe caciula
Dupa prezentarea dosarului de colaborator si dupa ce au iesit la iveala angajamentul semnat de ea si numele de cod -Dana- pe care l-a primit, Mona Musca s-a abtinut sa comenteze deciziile luate impotriva sa. Nici ieri aceasta nu a incercat sa se apere in fata acuzelor aduse de colegii sai de partid. -Conducerea PNL poate lua orice fel de decizie doreste. Singurul lucru pe care am sa-l fac este sa astept decizia CNSAS, care sper ca va veni cat mai curand-, a spus Musca. Aceasta a precizat ca nu intentioneaza sa conteste decizia Biroului Permanent.
Alba-neagra cu demisia
-Mi-am prezentat demisia de onoare din functia de presedinte de onoare al partidului pentru ca partidul sa nu fie tarat prin noroi-, a anuntat Quintus dupa terminarea sedintei. Cu toate ca a tinut sa precizeze ca e o decizie personala, aceste declaratii vin dupa ce, cu cateva ore inainte, intr-o emisiune televizata, Mircea Ionescu Quintus a sustinut ca nu se retrage din proprie initiativa din functie, ci numai daca partidul i-o cere. Intrebat de ce s-a razgandit, fostul presedinte de onoare al liberalilor a precizat ca demisia este un act unilateral. -Mie nu mi s-a cerut demisia-, a incheiat Quintus.
Reprezentantii PNL au tinut sa il spele pe Quintus de pacate si au precizat ca -justitia l-a declarat nevinovat- in privinta acuzatiilor de politie politica, uitand insa ca procesul a fost castigat datorita unor erori de procedura. Intrebat de ce PNL nu a asteptat decizia justitiei si in cazul -Dana-, Varujan Vosganian a declarat ca angajamentul semnat de aceasta este de ajuns si ca Mona Musca va fi audiata de Comisia de etica a PNL.