Mona Pivniceru, judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pare decisă să intre în politică. Ea și-a depus ieri demisia din magistratură la CSM. Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală, a confirmat că Mona Pivniceru și-a depus demisia și a precizat că aceasta a solicitat ca demisia să intre în vigoare de la 20 august. La 8 august, Mona Pivniceru a demisionat și din funcția de membru ales al CSM, după ce premierul Victor Ponta a propus-o pentru funcția de ministru al Justiției. Potrivit legii, demisia ei din CSM nu putea deveni efectivă decât după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii se întruneau în ședință și luau act de demisie. ?ê?£edința în care membrii CSM urmau să ia act de demisia lui Pivniceru trebuia să aibă loc după demisia acesteia, însă a fost amânată pentru ieri, 20 august. Ieri însă, ședința a fost amânată din nou, context în care Pivniceru a luat decizia să demisioneze pentru a putea ocupa postul de la Justiție. Tergiversarea ședinței CSM a fost criticată ieri de premierul Victior Ponta. „Din păcate, după cum vedeți, CSM are un program de vacanță, până azi, după care are un program politic. Azi trebuia să avem ședința CSM. S-a amânat după decizia Curții Constituționale. Nu știu ce vor face dacă va decide cumva Curtea să amâne din nou o decizie, probabil că și CSM va amâna după. Nu știam că CSM are acest calendar politic, îl regret, cred că este în dezavantajul imaginii Justiției“, a spus Ponta.
CSM va lua act de demisie la 22 august
După demisia de ieri Pivniceru nu mai trebuie să aștepte nici ca CSM să ia act de demisie și nici detașarea pentru a putea ocupa funcția de ministru. Potrivit legilor și Constituției, ea nu ar fi putut prelua portofoliul Justiției câtă vreme era magistrat. Articolului 125 din Constituție, referitor la statului judecătorilor, stipulează clar la aliniatul 3: Funcția de judecător este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior. Prin urmare, Pivniceru trebuia să demisioneze și din funcția de judecător dacă dorea să ajungă la minister, lucru pe care l-a făcut ieri. Recent, ea a fost subiectul unui scandal, după ce a fost fotografiată urcând în mașina lui Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, încarcerat la Jilava. Pivniceru a declarat că nu știa că mașina aparține lui Andrei Năstase și că, de fapt, o prietenă de-a ei – Mariana Alexandrescu, consilier parlamentar – venise să o ia cu mașina. „Nu știam în ce mașină mă urc. De unde să știu eu a cui e mașina? A venit cineva să mă ia de la mine până la tine și punct. Nu am întrebat eu a cui e mașina. Ce era să fac eu, să îl dau jos să îl interpelez: Cine ești? Cine e mama? Cine e tata? M-a sunat Mariana Alexandrescu", a declarat Mona Pivniceru. După acest scandal, ea a declarat că va lua o decizie dacă acceptă sau nu postul de ministru al Justiției, până luni, 20 august.
Ponta: Sper ca miercuri seară Mona Pivniceru să depună jurământul ca ministru al Justiției
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că speră ca miercuri să fie luată în discuția Plenului CSM cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratură, astfel încât, după îndeplinirea tuturor procedurilor, în seara aceleiași zile, aceasta să depună jurământul ca ministru al Justiției. Ponta a precizat că Mona Pivniceru și-a depus demisia din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), urmând să-și înceteze calitatea de magistrat, ceea ce „lasă fără obiect orice discuție despre delegarea sau detașarea ei la Guvern pe o perioadă determinată”. Premierul a subliniat că Pivniceru va putea astfel să îndeplinească fără nicio incompatibilitate funcția de ministru al Justiției.
El a precizat că va fi prezent la ședință și va insista ca plenul CSM „să nu continue să obstrucționeze” procedura de numire a Monei Pivniceru ca ministru al Justiției.
Bogdan Cristescu