Home Actualitate Mona Pivniceru a fost învestită la Ministerul Jutiției

Mona Pivniceru a fost învestită la Ministerul Jutiției

DISTRIBUIŢI

Fostul magistrat Mona Pivniceru a fost învestită ieri în funcția de ministrul al Justiției, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de demisia ei din magistratură. Hotărârea CSM a fost trimisă președintelui interimar Crin Antonescu pentru emiterea decretului de eliberare din funcție. Pivniceru a depus ieri jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui interimar Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, a membrilor Guvernului. Locul lăsat liber de Pivniceru în CSM ar fi trebuit ocupat, din punct de vedere procedural, de judecătoarea Gabriela Bârsan. Ea a trimis, însă, o solicitare către CSM, prin care cere să se constate că a devenit membru al CSM, dar și să se ia act de faptul că demisionează din această funcție. Președintele CSM, Alina Ghica, a confirmat la finalul ședinței Plenului CSM, că în locul Monei Pivniceru urmează judecătorul care a obținut cele mai multe voturi la alegerea membrului CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv Gabriela Bîrsan. Alina Ghica a precizat că solicitarea lui Bârsan urmează să fie discutată la „proxima ședință a CSM”. Ea a arătat că după judecătoarea Gabriela Bârsan urmează Adrian Bordea. La alegerile din 2011 pentru ocuparea unui loc în CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, câștigate de Mona Pivniceru, judecătoarea Gabriela Bîrsan a fost a doua, după numărul de voturi, iar locul trei a fost ocupat de Adrian Bordea. Tot ieri s-a înregistrat o nouă demisie la CSM, a reprezentantei societății civile, Georgiana Iorgulescu. La numirea în funcție ea a fost sprijinită de Asociația Magistraților din România, Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Pro Democrația.?óÔé¼?¿

„Nu am dorit să scap de magistratură”?óÔé¼?¿

Numirea lui Pivniceru a pus capat unui lung șir de controverse și declarații referitoarea la tergiversarea, de către CSM, a instalării ei în funcție. Pivniceru a declarat ieri, după ce Plenul CSM, a luat act de demisia ei, că nu a dorit să scape de magistratură, cariera ei de până acum constând în statutul de magistrat, și că a fi magistrat nu este un privilegiu. Întrebată dacă au fost șicane privind numirea sa ca ministru al Justiției, Mona Pivniceru le-a spus jurnaliștilor că pot trage și singuri concluzii judecând evenimentele. De altfel, ședința de ieri de la CSM nu a fost una tocmai liniștită. Judecătoarea Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamț, care a criticat faptul că s-au tergiversat lucrurile și că Pivniceru a ajuns în final să fie nevoită să demisioneze. „Mona Pivniceru nu trebuia să fie nevoită să-și dea demisia din magistratură. Se putea găsi o soluție pentru detașarea ei la Ministerul Justiției! Pivniceru a fost nevoită să apeleze la soluția demisiei, iar colegii magistrați din țară sunt revoltați de situația aceasta”, a spus ea. Critici a adresat și Georgiana Iorgulescu, care a demisionat din CSM la finanlul ședinței. „Mie personal îmi este jenă că fac parte din această instituție. Această situație trebuia clarificată demult, restul e decizie politica. Noi nu trebuia decât să luăm act despre demisia unei persoane”, a afirmat ea.

Ponta dă Justiției posibilitatea să-și administreze banii

Premierul Victor Ponta, care a făcut ieri curse între Guvern și CSM, a declarat că este de acord cu preluarea bugetului instanțelor de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). El a spus că, de principiu, crede că este cea mai bună soluție și că a discutat puțin în acest sens cu președintele instanței supreme, Livia Stanciu, care a participat la ședința CSM. Premierul afirmase anterior că bugetul instanțelor ar trebui să fie preluat, începând cu 2013, de ICCJ, așa cum se stabilise în 2004, când s-au încheiat negocierile privind capitolul Justiție și Afaceri Interne, pentru aderarea României la UE. Legat de fondurile pentru justiție, Ponta a spus și el, confirmând avertizările CSM, că noul  Codul de procedură civilă nu va putea intra în vigoare în acest an, deoarece nu există bugetul necesar. „Nu este încă gata infrastructura instanțelor pentru aplicarea Codului de procedură civilă. În bugetul pe 2012 adoptat anul trecut nu au fost trecuți banii nici pentru judecători, nici pentru grefieri, nici pentru instanțe și trecem noi acum pe măsură ce-i avem, trebuie făcute concursuri pentru judecători, pentru grefieri, deci vom face noi ce nu s-a făcut', a spus Ponta.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.