Home Actualitate Monel Paizan, un infractor care a mizat prea mult pe sustinerea politica

Monel Paizan, un infractor care a mizat prea mult pe sustinerea politica

DISTRIBUIŢI

Monel Paizan – un nou caz ce demonstreaza ca in Romania coruptia este intretinuta de mediul politic. Acest individ, bazandu-se pe sustinerea politica a Partidului Democrat, pe care l-a reprezentat ca presedinte al filialei Vrancea si ca sfetnic al senatoarei Simona Marinescu, si-a permis sa insele statul cu sume de zeci de miliarde de lei, la nivelul anilor 1999-2001. Curajul acestuia de a face -afaceri- pe spinarea statului reiese si dintr-un -modus operandi- extrem de rudimentar, de fatis, am putea spune. Fara teama de a ajunge dupa gratii, Paizan era nodul cordian al unei organizatii infractionale specializate in -afaceri petroliere- de tip suveica. El, in calitatea sa de director al sucursalei PECO Vrancea, alimenta firmele acestei organizatii cu produse petroliere -gratuite-, in valoare de zeci de miliarde de lei.


Organizatia

Firmele membre ale organizatiei infractionale sunt cinci societati din Galati, si anume: SC Gitana Trading SRL, SC Visonik SRL, SC Desa SRL, SC Oil Trade SRL si SC Mims SRL. Tinand cont de faptul ca aceste firme simulau ca platesc prin compensare produsele petroliere cub tabla, laminate, otel beton, s.a.m.d., nu este greu de presupus ca aceste societati erau in acelasi timp -capuse- ale combinatului SIDEX Galati. Dar, poate ca cercetarile se vor extinde si in acest sens, astfel incat noi date despre activitatea infractionala a acestora sa fie sanctionate conform legii. In acest dosar, fostul presedinte al PD Vrancea, Monel Paizan, a aparut, ieri, intr-un nou proces penal in fata magistratilor Judecatoriei Focsani. Paizan a fost trimis din nou in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, pentru abuz in serviciu impotriva intereselor publice in forma calificata, fiind acuzat ca ar fi cauzat societatii un prejudiciu de peste 78 miliarde de lei. Paizan a detinut functia de director al sucursalei PECO Vrancea in perioada 1993-2002.

Mecanismul

Din actele de control intrate in posesia ziarului nostru, reiese ca, in perioada 1999-2002, Monel Paizan a incalcat atributiile de serviciu si dispozitiile exprese ale centralei PECO Bucuresti si ar fi dispus livrarea fara plata a unor produse petroliere catre cele cinci societati galatene mentionate mai sus. Paizan a dispus cumpararea de la cele cinci firme a unor marfuri de care sucursala nu avea nevoie. Achizitia a fost facuta fara ca produsele sa fi fost evaluate, iar acestea nu au fost ridicate, ci lasate in custodia vanzatorului, pentru ca ulterior actele de vanzare sa fie anulate. Prin acest sistem, Paizan a cauzat sucursalei PECO Vrancea un prejudiciu de peste 78 miliarde de lei, stabilit prin expertiza contabila efectuata in acest caz. Astfel, la 30 iunie 1999 s-a incheiat intre Sucursala PECO Vrancea si SC Oil Trade SRL un contract de vanzare-cumparare de produse petroliere, fiind livrate in perioada 29 iunie-4 august 1999 marfuri in valoare de 10.204.623.885 lei, garantate la plata printr-o scrisoare de garantie bancara. Desi plata produselor petroliere s-a facut in mai multe transe fara a fi achitate integral, Paizan, ca director al sucursalei PECO, nu a dispus executarea scrisorii de garantie bancara. La 16 iunie 1999, intre PECO Vrancea si SC Gitana Trading MHC SRL a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare produse petroliere, in baza caruia au fost livrate produse in valoare de 6.114.553.561 lei. Ulterior, fara a exista contract de vanzare-cumparare, din dispozitia sa, au mai fost livrate catre firma mentionata produse petroliere in valoare de 850.550.459 lei. Astfel de operatiuni s-au facut in mai multe randuri, cu aceste firme, contractele sau livrarile fara contract fiiind de zeci si zeci de miliarde de lei.

Caruselul cesionarilor

La randul lor, cele cinci societati galatene au cesionat intre ele obligatiile fata de PECO Vrancea, astfel incat plata produselor petroliere achizitionate se facea in cea mai mare parte prin compensare de datorii, marfa nefiind insa niciodata platita integral. De exemplu, in baza contractului de vanzare-cumparare produse petroliere incheiat intre PECO Vrancea si SC Desa SRL, la 17.07.2000 au fost livrate produse in valoare de 17.534.251.572 lei, din care produse petroliere in valoare de 17.180.426.770 lei au fost achizitionate fara a avea inclusa taxa pentru Fondul Special al Drumurilor Publice (FSDP) si au fost revandute cu preturi ce includeau si taxa FSDP. Astfel, SC Desa SRL a incasat necuvenit si nu a platit catre Ministerul Lucrarilor Publice, Amenajarii Teritoriului si Locuintei 3.367.723.237 lei. Pentru aceste fapte, administratorul Ioan Dimitriu a fost trimis in judecata la Tribunalul Galati pentru savarsirea de inselaciune si fals in declaratii. In perioada 6 noiembrie-16 decembrie 2000, sucursala a achizitionat de la SC Desa SRL mijloace de transport si utilaje in valoare totala de 22.023.165.380 lei, datoriile intre cele doua societati fiind stinse prin compensare. Ulterior, sucursala a mai achizitionat fara a fi fost necesar, fara evaluare si fara sa fie mentionata in planul de achizitii pe anul respectiv mijloace fixe in valoare de 14.698.138.230 lei. In baza unui contract de vanzare-cumparare de produse petroliere, fara numar de inregistrare, incheiat in anul 2001 intre PECO Vrancea si SC Mims SA au fost livrate produse petroliere in valoare de 41.960.630.082 lei. Ulterior, SC Mims SA a emis 25 de facturi fiscale pentru suma de 43.156.590.162 lei, reprezentand vanzari de materiale (profile din otel, piese auto, sapun, pijamale), mijloace de transport si utilaje si prestari servicii de transport. Astfel, s-a procedat la stingerea reciproca a datoriilor intre societati prin compensare. In cele din urma, in ciuda complexitatii infractiunilor calificate, expertiza contabila a scos la iveala un prejudiciu total de 78 miliarde de lei.

Pe de alta parte, presa a semnalat faptul ca persoana care sta in spatele acestor societati comerciale ar fi un controversat personaj, de asemenea certat cu legea, care a sustinut -material si logistic campania electorala din 2000 a actualei senatoare de Vrancea, Simona Marinescu-, atunci cand nu -emigrase- din PD.

Asupra celui de-al doilea dosar penal al lui Paizan, vom reveni, in speta fiind vorba despre relatia infractionala pe relatia PECO Vrancea si un alt personaj controversat, Liviu Bobolea. Acesta din urma a operat prin trei firme de-ale sale, despre care organele de control spun ca au fost infiintate cu scopul de a insela statul prin evaziune fiscala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.