
Într-o scrisore adresată președintelui CSM
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis, ieri, o scrisoare deschisă lui Horațiu Dumbravă, președintele în funcție al Consiliului Superior al Magistraturii, document public în care atrage atenția asupra lentorii de care dau dovadă judecătorii noștri în cursul proceselor de înaltă corupție. Este vorba despre celebra „celeritate”, cerută atât de legea autohtonă cât și de forurile internaționale. Dar și de opinia publică de pe la noi care s-a săturat să tot vadă cum, extrem de viguroasă cu „plevușca”, „babei Justiția” îi cad brusc dinții atunci când are de a face cu „rechinii” cei mari. ?ê?£i pentru a nu se cantona în inefabilul unor afirmații pur teoretice, fostul ministru al justiției spune lucrurilor pe nume: „Dacă ne uităm la statistici, peste 20 de dosare de corupție sau fraudă sunt în instanță de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt în instanță de mai bine de 2-3 ani. În niciunul dintre acestea nu avem o hotărâre în primă instanță”.
De fapt aici este și cea mai gravă vulnerabilitate a justiției din țara noastră: tărăgănarea proceselor până la momentul prescrierii faptelor. Astfel se face că, deși toți factorii responsabili recunosc existența corupției, nu prea avem corupți trimiși după gratii.
Corupție fără corupți în pușcării
Concret, Macovei amintește că, în aprilie 2011, un fost deputat în Parlamentul României, trimis în judecată pentru fapte de corupție și condamnat, în primele doua instanțe, la 3 ani de închisoare cu executare, a scăpat de pedeapsă prin împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale în timpul procedurii de recurs. Este vorba despre deputatul Vasile Savu care a fost trimis în judecată în mai 2006. Dosarul lui a petrecut, în prima instanță, patru ani ani și a „beneficiat” de 47 de termene, cele mai multe fiind amânări. „Deși avertizați de procurorii anticorupție, cei trei magistrați ai completului de la Curtea de Apel București au dat iar amânări care au dus, în cele din urmă, la prescripție. Inspecția Judiciară nu a anunțat nici o măsura în acest caz“,a menționat Macovei. Un alt caz amintit este Dosarul Rompetrol, în care Tribunalul București a trebuit să constate, după cinci ani de procese, două dintre infracțiuni au fost deja prescrise. Bineînțeles că lista dosarelor lăsate să „dospească” ani la rând prin sălile de judecată, este cu mult mai mare: de la dosarele lui Adrian Năstase – care se laudă că poporul a început să-l simpatizeze ca pe o victimă a justiției-, la „Caltaboșii lui Remeș”, șpăgile lui Miron Mitrea sau averile lui Dan Ioan Popescu. Iar această listă a rușinii, care developează clar neputința justiției române poate continua cu zeci, poate sute de exemple asemănătoare.
Rolul CSM
În acest context, Monica Macovei arată că acestea sunt „doar câteva fapte și realități“, având ca efect „lipsa de încredere în justiție a românilor și a partenerilor externi în capacitate a României de a-și respecta angajamentele anticorupție și de reformă a justiției, asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană“. Conform opiniei fostului ministru al justiției, acesta este și motivul pentru care CSM trebuie să își asume „un rol proactiv“ în rezolvarea acestui tip de probleme. În plus, Macovei mai menționează că, în lumina propriilor atribuții și a constatărilor din ultimul raport al Comisiei Europene, CSM are la îndemână mai multe soluții. Una dintre acestea ar fi „să ia măsuri imediate de verificare a magistraților care tergiversează, ani de zile, judecarea dosarelor de mare corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție și în alte instanțe de judecată, și, dacă este cazul, să se dispună sancționarea lor. Cazurile de împlinire a termenelor de prescripție a răspunderii penale în cursul procedurilor judiciare trebuie să fie analizate cu celeritate și în mod individual, iar magistrații care au contribuit la imposibilitatea înfăptuirii justiției din cauza împlinirii termenelor de prescripție trebuie sancționați. Încrederea în justiție va continua să scadă dacă nu veți proceda rapid la aceste verificări și sancționări“, conchide Monica Macovei.
Vasile Surcel