Viata Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), serviciul secret al Ministerului Justitiei, a fost prelungita artificial inca doua luni din motive organizatorice, desi institutia trebuia desfiintata martea viitoare – dupa cum rezulta dintr-o hotararea de guvern aprobata in ianuarie a.c. la insistentele ministrului Monica Macovei, sub presiunea Comisiei Europene.
Oficialii Ministerului Justitiei au luat decizia de a amana desfiintarea DGPA inca 60 de zile, pe motiv ca -spionii- institutiei sa aiba vreme sa predea toata arhiva si serviciul secret sa incheie bilantul contabil. Dosarele defunctului serviciu secret urmeaza a fi transferate Arhivelor Nationale de unde, dupa inventariere, vor lua calea altor servicii secrete. Dupa desfiintarea institutiei, atat civilii, cat si militarii ce activeaza la DGPA vor primi salarii compensatorii.
Criticata deseori pentru activitatea sa de politie politica, DGPA a facut recent obiectul unui raport MApN in care se arata ca nu a respectat, in mod repetat, anumite proceduri referitoare la circulatia informatiilor. Acelasi raport indica faptul ca numarul fostilor colaboratori ai Securitatii care lucrau la DGPA a scazut de la 40% in 1997 la 15% anul trecut.