Nerăbdătoare să pună mâna pe toate butoanele puterii , monstruoasa coaliție care acaparează zilele acestea toate centrele de comandă din România intră cu bocancii peste atribuțiile Curții Constituționale. Noul președinte ale Senatului, harnicul Crin Antonescu a prezentat miercuri seara calendarul suspendării președintelui Traian Băsescu , precizând că judecătorii Curții Constituționale vor primi un termen de 24 de ore pentru a-și da avizul consultativ pe propunerea de suspendare, liderul USL precizând că avizul este consultativ iar lipsa lui nu ar împiedica desfășurarea procedurii. Așa cum au procedat în ultimele zile, prin impunerea acestui termen imperativ, USL încalcă nu doar Legea de funcționare și organizare a Curții Constituționale , ci chiar Constituția.
Articolul 95 din Constituție, alin.1, prevede clar că ”În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. ”. Prin urmare Curtea trebuie consultată pe acest subiect, fapt confirmat și de art.146 din Constituție care se referă la atribuțiile Curții Constituționale și care precizează la lit.h faptul că această instituție ”dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României”. Niciun termen de 24 de ore prevăzut de Constituție. În ceea ce privește termenele în care se poate pronunța Curtea Constituțională pe acest subiect, acestea sunt prevăzute clar de Legea de organizare și funcționare a CCR. Astfel, potrivit Art.42. din acest act normativ ”Curtea Constituțională dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României. Propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României împreună cu dovezile pe care se întemeiază se trimit în copie Curții Constituționale, de președintele care a condus ședința comună a celor două Camere. Președintele Curții Constituționale, primind cererea, va desemna judecătorul-raportor. ”.Iar lucrurile nu se opresc aici. Potrivit art 43 din aceeași lege ”Avizul cu privire la suspendarea din funcție a Președintelui României se emite de Curtea Constituțională în urma baza dezbaterii propunerii de suspendare și a dovezilor prezentate.
Președintele României va fi încunoștințat asupra datei fixate pentru dezbatere și poate da explicații cu privire la faptele ce i se impută. Avizul Curții Constituționale se comunică președinților celor două Camere și Președintelui României. ”. Cam greu de rezolvat totul în 24 de ore așa cum vrea Crin &co, motiv pentru care aceeași lege menționată mai sus prevede la art.60 că ”Deciziile, hotărârile și avizele se redactează în scris de către magistratul-asistent care a participat la dezbateri, sub îndrumarea judecătorului-raportor. Termenul de redactare este de cel mult 30 de zile de la pronunțare.” Acestea sunt termenele prevăzute de lege , lege peste care monstruoasa coaliție vrea să treacă cu buldozerul, așa cum a procedat practic și cu alte legi și cu Constituția în ultimele zile. Așa înțelege practic USL să respecte independența justiției și a judecătorilor, pe care o tot clamează public în ultimele zile.
Iulia Nueleanu