Un mormant din secolul al XIX-lea a fost descoperit, la sfarsitul saptamanii trecute, in timpul unor banale lucrari de racordare la canalizare, in parcul din jurul Teatrului National Iasi. Piatra de mormant si o cruce au fost descoperite vineri dimineata. Pe piatra de mormant este gravat anul 1857, iar pe cruce poate fi citit 1800. Ioan Holban, directorul Teatrului National – beneficiarul lucrarilor de executie – a anuntat Directia pentru Cultura din cadrul Consiliului Judetean de aceste prime vestigii descoperite de la demararea lucrarilor. Cunoscand ca pe locul acesta s-a aflat Manastirea Dancu, Ioan Holban considera ca este posibil ca mormantul sa apartina cimitirului manastirii, ipoteza intarita de istoricul iesean Ion Caprosu. -Biserica Dancu a fost ridicata in 1541, de Iurie Dancu, pisania bisericii fiind binecunoscuta. La inceputul secolului al XVIII-lea, a fost transformata in manastire si administrata o vreme de cativa calugari greci. In 1896, manastirea a fost demolata, inceputa fiind constructia Teatrului National-, declara prof. dr. Ion Caprosu, de la Facultatea de Istorie a Universitatii -Al.I. Cuza-. Pe piatra de mormant pot fi citite mai multe nume cu rezonanta greceasca. -Situl acesta merita exploatat in continuare. Chiar pana acum lucrarile au fost executate cu multa precautie, cunoscuta fiind bogata istorie a locului-, declara Ioan Holban.
Sala de sport pe ruinele unei cladiri din secolul XVIII
Cativa muncitori din Campina au descoperit ruinele unei cladiri datand din secolul al XVIII-lea, in timp ce sapau fundatia unei viitoare sali de sport apartinand Colegiului National -Nicolae Grigorescu-. Lucrarile au fost oprite imediat, iar o echipa de arheologi s-a deplasat la fata locului, pentru a stabili cu exactitate valoarea acestei descoperiri. Dupa primele cercetari, se pare ca este vorba despre o pivnita a vechii scoli domnesti, dar rezultatele analizei probelor recoltate la fata locului vor fi cunoscute abia peste trei saptamani.
Lucrarile de constructie a salii de sport au inceput in urma cu cateva saptamani. La un moment dat, excavatoristul care sapa fundatia a observat ca ceva nu este in regula. -Sapand, am dat cu cupa de fundatie si l-am anuntat pe sef, care a spus sa opresc lucrul sa vina sa vada despre ce este vorba-, a declarat Ion Ilinca.
In scurt timp, s-a deplasat la fata locului o echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Arheologii cred ca este vorba despre niste pivnite si coridoare ale unei cladiri vechi de trei secole. -Constructia apartine veacului al XVIII-lea, din datele oferite de cercetarile arheologice, cat si de structura mortarelor si a materialului folosit. Vom lua masuri de refacere si de incercare de a-i oferi o functionalitate care sa se integreze in viata orasului Campina-, a declarat Dan Lichiardopol, arheolog.
Din ruine au fost recoltate mostre care au fost trimise la Laboratorul de Analiza a Mortarelor din cadrul Muzeului de Stiinte Naturale Prahova.