Home Actualitate Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit, baronii Fondului Proprietatea

Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit, baronii Fondului Proprietatea

DISTRIBUIŢI

Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a emis, ieri, titluri de despagubire emise de Fondul Proprietatea in valoare totala de 1,1 miliarde de lei (aproximativ 311 milioane de euro) catre mostenitorii a doi industriasi romani, Nicolae Malaxa si Max Auschnit, ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist.

Conforme evidentelor oficiale remise de AVAS, cele mai mari despagubiri au fost acordate mostenitorilor familiei Malaxa, care au titluri de 622,5 milioane lei pentru uzina Faur, de 384,6 milioane lei pentru uzina Republica si de 73,3 milioane lei pentru Uzina de Fier si Domeniile Resita. De cealalta parte, mostenitorii lui Max Auschnit au primit de la AVAS titluri de despagubire valorand 37,3 milioane lei in schimbul actiunile pe care fostul industrias le-a detinut la Uzinele de Fier si Domeniile Resita. Pana acum, statul roman a despagubit aproximativ 3.000 de persoane, dar valoarea sumelor platite ca -reparatii- nu depaseste doua miliarde de lei noi.

Sumele primite de mostenitorii celor doi fosti industriasi romani urmeaza a fi rotunjite in curand, din cauza ca AVAS nu a rezolvat intreaga lista de revendicari a acestora. In cazul lui Nicolae Malaxa AVAS va mai acorda alte titluri de despagubiri in schimbul actiunilor detinute de fostul industrias la uzinele Unio Satu-Mare, uzinele Tohanul Vechi, Carom, Astra Vagoane Arad, Cugir, Intreprinderea Optica Romana si Societatea de Investitii Imobiliare SAR. In cazul Max Auschnit, AVAS va mai acorda titluri de despagubire pentru actiunile de la uzinele Metalurgice Unite -Titan, Nadrag, Calan- SAR, Astra Vagoane, magazinele Unite de Fierarie si Ferrum SA (in ultimele doua cazuri notificarile au fost declinate catre Ministerul Finantelor Publice).

Prezent la eveniment, Steven Auschnit (foto), a declarat ca, -daca Fondul va fi listat, o sa pot sa vand actiunil, sa pun banii sa lucreze-. El a declarat ca o parte din banii obtinuti o va investi in Romania, insa acest lucru depinde de mai multe lucruri, printre care se numara si varsta sa inaintata: -Daca gasesc ceva. As prefera o afacere, nu ceva cu terenuri, dar pentru afacere trebuie sa gasesc un partener bun, de incredere, dar nu mai sunt chiar tanar sa incep o afacere-.

Din partea familiei Malaxa, la eveniment a fost prezent avocatul Corin Trandafir, care s-a aratat increzator ca -titlurile de despagubire vor avea o valoare reala odata ce Fondul Proprietatea va fi listat la bursa-

Malaxa – industriasul numarul 1

Personalitate controversata datorita simpatiilor sale politice, Malaxa s-a nascut la 10 decembrie 1884 la Husi, intr-o familie de greci veniti la inceputul secolului XIX. Dupa ce si-a facut studiile la Iasi si Karlshue (Germania) – unde a obtinut diploma de inginer – intra in afaceri in 1921 cu un atelier de fabricare a materialului rulant. Din 1923, incepe fabricarea locomotivelor cu abur, automotoarelor si aparatajului pentru material rulant, iar din 1936 a locomotivelor Diesel. In paralel, construieste fabrica de tevi din otel fara sudura (uzina Republica), una dintre cele mai moderne din Europa la vremea sa. La sfarsitul anilor 1930, Uzinele Malaxa erau un concern industrial de prima marime in Europa. Din 1931, Fabrica de Locomotice Malaxa a trecut la constructia de automotoare echipate cu motoare Diesel tip Ganz si transmisii Mylius cu 4 si 5 trepte, iar din 1936 s-a conturat prototipul locomotivei Diesel. In 1937 la Belgrad si in 1940 la Milano, Malaxa a prezentat cele mai noi tipuri de automotoare romanesti, competitive pe plan european, desi industria fusese infiintata doar in 1934. Simpatizant nazist si finantator al tuturor partidelor politice, inclusiv al Garzii de Fier, Malaxa a castigat si favorurile regimului comunist, fapt pentru care a putut sa transfere sume importante in banci americane. In mai 1941, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, industriasului ii sunt confiscate uzinele Malaxa, fiind acuzat de colaborare cu legionarii, iar la nationalizare ii sunt luate si restul proprietatilor. Dupa 1947, regimul comunist l-a mentinut sub titlul de specialist, iar in 1950, cu ocazia unei vizite comerciale in SUA, refuza sa se intoarca si se stabileste in New York. La scurt timp obtine si cetatenia americana si incepe noi afaceri. Dupa descoperirea trecutului sau politic, autoritatile americane incearca sa-l deporteze, insa fara succes. Moare la New York, in 1965, la 81 de ani.

Max Auschnitt – economistul cu mana de fier

Max Auschnitt s-a nascut la 14 februarie 1888 la Galati si a murit in 1959 la New York. Industrias roman de talia lui Malaxa, el a fost administrator delegat al Uzinelor de Fier si Domeniile Resita, cea mai mare societate pe actiuni care a existat la noi anterior instaurarii regimului comunist, avand un capital de un miliard lei. Absolvent al Academiei de Inalte Studii Comerciale si de Export din Viena, a fost presedinte al Asociatiei Generale de Industrie din Banat, vicepresedinte UGIR si senator al Camerei de Comert si Industrie din Galati. Impreuna cu fratele sau, Edgar, a detinut Titan-Nadrag-Calan cu peste 4 900 angajati in 1938. El a facut parte din conducerea unor numeroase companii straine din Viena, Monaco si companii romanesti (Societatea Romana de Telefoane, Banca Chrissoveloni etc.). In timpul celui de-al doilea razboi mondial s-a stabilit in SUA. In 1948, toate proprietatile sale au fost confiscate de guvernul comunist.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.