Războiul de guerillă al opoziției PSD-PNL îndreptat împotriva măsurilor de austeritate, sub ambalajul moțiunii de cenzură intitulate sugestiv „Opriți genocidul social!“, a luat sfårșit. Astfel, ieri, la finalul unei zile tensionate de dispute ideologice și sindicaliste, moțiunea social-democrată a fost respinsă în plenul Parlamentului, întrunind doar 228 de voturi „pentru“, în condițiile în care, pentru a fi adoptată, ar fi fost nevoie de 236 de voturi. În acest sens, secretarul Camerei Deputaților, Mihai Voicu, a anunțat, ieri, că în favoarea moțiunii de cenzură s-au pronunțat 228 de parlamentari, înregistråndu-se de asemenea trei voturi nule și 197 de voturi „împotrivă“.
Practic, la un calcul simplu, moțiunea de cenzură nu a reușit să întrunească din măcar majoritatea celor aflați în sală, în contextul în care au fost prezenți doar 458 de parlamentari din totalul de 471 de aleși. Anterior, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a precizat că moțiunea a întrunit doar 231 de voturi „pentru“ din cele 236 necesare pentru adoptare. Această moțiune a avut o miză uriașă pentru liderii coaliției PSD-PNL în declanșarea unei crize politice majore, după tipicul celei argentiniene din 1998, prin presiunea internă și externă pe care aceștia au pus-o pe liderii coaliției de guvernare în tandem cu sindicaliștii veniți cu autobuzele din țară să protesteze la Parlament. Din cei 20.000 anunțați, au fost numai vreo 3000 de oameni veniți în excursie în București să protesteze împotriva austerității, sub impulsul caniculei și al sticlelor de bere consumate la greu.
De asemenea, printre manifestanți s-au mai perindat liderii social-democrați, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Dan Șova, Nicolae Bănicioiu și liberalul Ludovic Orban. Concomitent cu cei din stradă, la balcoanele din sala de plen unde s-a disputat dezbaterea pe moțiune, pensionari, anarhiști și sindicaliști au făcut tărăboi, scandånd lozinci tipice socialismului cu față umană din anii ‘90.
Voturile trădătorilor…
În fapt, calculele PSD-iștilor în votul pentru răsturnarea Cabinetului Boc s-au bazat pe prezența tuturor parlamentarilor social-democrați și liberali, care, după cum ne-a precizat Mihai Voicu, au fost cu tot efectivul, inclusiv cu deputata Diana Tușa, care este lăuză, și pe trădarea unor independenți și democrat-liberali. Astfel, de la UNPR au fost pentru moțiune deputații: Eugenia Barna, Tudor Ciuhodaru, Adrian Mocanu și Ioan Munteanu, care au fost excluși din tabăra independenților. De la PDL, deputata Teo Trandafir și senatorul Georgică Severin au fost împotriva guvernului Boc, alături de foștii deputați democrat-liberali Daniel Oajdea și Silviu Prigoană. Din perspectiva analizei discursurilor rostite la dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de social-democrați, cel mai populist a fost al președintelui Senatului, Mircea Geoană, care a afirmat că parlamentarii care vor vota împotriva demiterii Guvernului vor fi stigmatizați și urmăriți de oprobriul public pentru întreaga lor carieră politică. „Sunt convins că măcar o parte dintre ei vor avea o brumă de conștiință astăzi, la această moțiune de cenzură“, a afirmat Geoană. Potrivit președintelui Senatului, aceasta a fost prima moțiune de cenzură populară din ultimii douăzeci de ani în Romånia, din perspectiva unui populism specific campaniei prezidențiale. La råndul său, premierul Emil Boc de la tribuna plenului reunit al Camerei și Senatului i-a acuzat de ipocrizie pe parlamentarii opoziției PSD-PNL, afirmånd că aceștia „se agață cu dinții“ de pensiile de lux eliminate de Guvern prin angajarea răspunderii, în timp ce atmosfera generală a fost tulburată de parlamentarii opoziției care în tipicul balcanismului dåmbovițean au început să vocifereze, să strige „Hoții! Demisia!“ concomitent cu gălăgia de la balcoane, întreținută de pensionari și sindicaliști, introduși de liderii opoziției PSD-PNL pentru a camufla circul general.
„Să vă fie rușine! Marș de aici!“
Practic, în acest fundal sonor s-a desfășurat premierul la dezbaterea unei moțiuni de cenzură ce a început apoteotic cu citate din Eminescu, Noica și Cioran, care i-a acuzat pe parlamentarii opoziției care au protestat tipic caragialește că își pierd pensiile nesimțite și privilegiile dobåndite în ultimii 20 de ani de tranziție. „Asta este reacția, huiduieli, vă agățați cu toate puterile pånă în ultima clipă, cu dinții de pensiile de lux. Plângeți pe umerii pensionarilor obișnuiți, dar dați dovadă de ipocrizie“, a adăugat premierul.
Potrivit acestuia, fostul guvern liberal a cheltuit banii pe „huzur și pomeni“, în timp ce PSD a șantajat PNL cu diverse privilegii pentru a-i menține pe liberali la putere. În replică, președintele PSD, Victor Ponta, a susținut că-n locul premierului, „realmente căzut în cap“, ar fi trebuit să fie prezent președintele Traian Băsescu, afirmând că nu e normal să fie bătut câinele în locul stăpânului. Și ca tabloul invectivelor și al jignirilor fără sens să fie complet, Ponta s-a întrebat retoric de ce nu este prezent șeful statului la dezbaterea moțiunii, întrucåt șeful Executivului este un simplu „executant“.
Minciuni și calomnii specifice campaniei electorale
„Singurul care trebuia să fie în fața Parlamentului și să își asume tăierile de pensii și salarii este Traian Băsescu. Să aibă curajul să iasă din spatele zidurilor de la Cotroceni, să le spună românilor de ce i-a mințit acum șase luni“, a punctat Ponta. În opinia sa, moțiunea de cenzură nu a fost ideologică, ci doar profund populară. Pe de altă parte, ideile lui Ponta au fost reluate magistral de președintele PNL, Crin Antonescu, care l-a criticat în termeni extrem de duri pe șeful statului, despre care a spus că este „un dictator, care se substituie Guvernului, care dictează Parlamentului, care angajează cu foruri internaționale decizii care nu s-au dat încă ale CC“.
„Nu avem un președinte. La Cotroceni este într-adevăr un deșert. Un deșert, domnule Lăzăroiu, peste care vă trece zilnic de trei-patru ori, pe toți, pe dumneavoastră, alaiul de pitici. Vă trece președintele pe dumneavoastră, nu pe noi, în deșertul de la Cotroceni, de trei-patru ori pe zi“, a spus Antonescu. La finalul dezbaterii moțiunii, premierul Emil Boc a acuzat din nou opoziția că nu a prezentat nicio soluție alternativă, ci a preferat să prezinte „un plagiat și o înșiruire de vorbe demagogice“, reproșându-i președintelui PSD că este ipocrit, uitând că a făcut parte din Guvern în 2009. „Lăsați demagogia și ipocrizia deoparte. Prefer mai bine acum să găsim soluții temporare decât de a nu mai plăti deloc salarii și pensii de acum înainte“, a conchis Boc.
Iminentă remaniere
Surse democrat-liberale au declarat pentru „Curentul“ că, astăzi sau cel mai tårziu joi, Guvernul Boc va fi remaniat în urma unei analize interne care se face în interiorul partidului împreună cu premierul. Miniștrii vizați sunt Mihai Șeitan de la Muncă, Daniel Funeriu de la Educație și Dumitru Sandu de la Agricultură. De asemenea, aceleași surse ne-au mai precizat faptul că mai multe agenții guvernamentale vor fi comasate în contextul reducerii drastice ale cheltuielilor bugetare.