Home Actualitate Muncitorii de la Rocar au protestat, traversand continuu pe zebra, pana i-au...

Muncitorii de la Rocar au protestat, traversand continuu pe zebra, pana i-au -amendat- jandarmii

DISTRIBUIŢI

-Copilul de suflet- al PSD, uzina Rocar s-a dovedit a fi una dintre unitatile care nu s-au adaptat nici acum economiei de piata, -boala- findu-i incurajata prin tot felul de subventii, mascate sub forma unor comenzi sau credite guvernamentale. Prin astfel de solutii -patriarhale-, s-a ajuns ca acum uzina sa fie la mila unor primari sau, ca de obicei, sa ceara ajutorul statului. In cazul in care rezolvarea problemelor intarzie, muncitorii, obisnuiti cu mangaierile pe crestet ale reprezentantilor actualei Puteri, aflati in vizite de lucru, ies repede in strada, unde dau dovada de ingeniozitate in protesstele lor impotrivaa… statului. Ieri, reprezentantul statului s-a prezentat in fata lor, oferindu-le cateva solutii care cu greu au fost acceptate.

Trecerea pe pietoni, -la misto-

Ieri, in a treia zi consecutiva de proteste, muncitorii de la Rocar au abordat o metoda originala de a atrage atentia, blocand traficul rutier de pe Soseau Giurgiului prin traversarea continua pe trecerea de pietoni. Trupele de jandarmi au pus foarte repede capat manifestatiei, fortele de ordine formand un cordon in lungul drumului.

Colonelul Vasile Popa, adjunctul sefului Politiei Capitalei, a declarat ca, desi forma de protest aleasa nu este atat de grava, liderii de sindicat care i-au manipulat pe muncitori vor fi sanctionati pentru instigare la nerespectarea ordinii publice. La randul lor, muncitorii au sustinut ca nu au fost manipulati de liderii de sindicat si ca au iesit in strada din propria vointa, din cauza neplatii salariilor si a situatiei in care se afla fabrica. Fortele de ordine dizlocate in zona au ramas in dispozitivele formate in timpul incercarii de blocare a circulatiei pe Soseaua Giurgiului, pentru a impiedica o noua tentativa de acest gen a protestatarilor.

La ora sosirii reprezentantului APAPS, protestatarii ocupau trotuarul din fata Pietei Progresul, dupa care s-au retras in curtea unitatii, in jurul orei 13.00, dupa ce directorul Popa Stan, de la APAPS, a venit sa le prezinte propunerile de solutionare a conflictului generat de neplata salariilor si de lipsa de comenzi.

Balciul desertaciunilor

Cele doua solutii identificate de administratia fabricii impreuna cu reprezentantul APAPS vizeaza un contract de achizitionare, de catre Primaria Municipiului Constanta, a unor mijloace de transport si obtinerea unei finantari din partea societatii Dunarea Leasing pentru cumpararea unor subansambluri necesare in productia autobuzelor si troleibuzelor.

Primaria Constanta a garantat achizitionarea de la Rocar, intr-o prima transa, a cinci troleibuze, in schimbul carora ar trebui sa vireze producatorului o suma drept avans. Un al contract de cumparare a unor troleibuze de catre autoritatile din Constanta este inca in negociere, a spus Stan.

O alta solutie ar fi obtinerea, din partea societatii Dunarea Leasing, a unei finantari pentru importul unor subansambluri necesare in productia mijloacelor de transport, a aratat reprezentantul APAPS. El mai spune ca APAPS se va implica, in continuare, in cautarea unor beneficiari pentru produsele Rocar, precum si a unor resurse financiare pentru continuarea activitatii uzinei.

Directorii Rocar si liderii sindicali au ajuns la concluzia ca, pentru relansarea circuitului de productie si pentru plata partiala a salariilor restante, fabrica ar avea nevoie de 25 miliarde de lei, reprezentand un avans din potentialele contracte cu primaria din Constanta sau cu alti beneficiari.

Potrivit directorului comercial al Rocar, Mihai Badea, aceasta suma ar putea fi obtinuta numai in conditiile in care, la negocierea de luni, cu Primaria Constanta, Rocar ar incheia un contract pentru 30 de troleibuze. El spune ca cele cinci troleibuze care ar urma sa fie cumparate de municipalitatea constanteana vor aduce 15 miliarde de lei, din care Rocar va primi drept avans doar 20% – respectiv trei miliarde de lei -, suma insuficienta, avand in vedere necesitatile.

Pentru Rocar, economia de piata are prea multe necunoscute

Conducerea uzinei sustine ca pretul de vanzare a mijloacelor de transport este mult mai mic fata de cel al produselor similare achizitionate din import, fiind apropiate de acestea din punct de vedere al calitatii. Un troleibuz produs de Rocar costa intre 85.000 si 100.000 de dolari, un autobuz – 120.000 de dolari, iar o autoutilitara – intre 17.000 si 24.000 de dolari.

Sefii de la RATB nu au fost insa de aceeasi parere si au denuntat, in repetate randuri, calitatea si pretul autovehiculelor produse de Rocar. Numai interventia parinteasca a celor doi lideri PSD, Iliescu si Nastase, i-a mentinut pe cei de la Rocar in viata, chiar daca sub forma de… moarte clinica. Poate tocmai de aceea, solutiile identificate de administratie si de reprezentantul APAPS au fost primite cu neincredere de salariatii adunati in curtea fabricii. Cu toate acestea, ei au fost de acord sa suspende protestele pana la incheierea contractelor, amenintand insa ca le vor relua daca nu isi vor primi macar o parte din salarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.