Mai multe localitati din Moldova si Ardeal sunt pe cale de a se imbogati cu noi someri dupa intoarcerea acasa a muncitorilor plecati la lucru in Israel. Totul porneste de la decizia Guvernului Ariel Sharon de a-i expulza acasa pe muncitorii ilegali din Israel. In aceasta tara muncesc, oficial sau la negru, aproximativ 250.000 de muncitori straini, majoritatea romani, thailandezi si chinezi. Firmele autorizate sa intermedieze mana de lucru in strainatate spun ca aceasta masura le convine, deoarece scapa de concurenta -neagra-, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale fiind insa de alta parere. Situatia dramatica a pietei locurilor de munca din anumite localitati va crea mari probleme Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
Plasatorii sunt in extaz
-Pentru mine nu este nici un inconvenient, ba dimpotriva, pentru ca vor fi expulzati numai cei care muncesc la negru-, a declarat Eugenia Hrusca, patroana firmei -Nicol Company-, care intermediaza forta de munca in Israel. Cele doua firme acreditate sa trimita muncitori ieseni la lucru in strainatate au numai de castigat. -Noi trimitem oameni cu viza si contract de munca legal. Daca un muncitor alege sa lucreze la negru si <dezerteaza> de la firma la care a fost angajat pierde dreptul la vize. Asa ca ne avantajeaza aceasta masura a expulzarii, pentru ca raman locuri disponibile pentru cei care accepta sa lucreze legal-, a afirmat Eugenia Hrusca. Administratorul de la -Pro VP- manifesta acelasi optimism: -Colaboratorii mei israelieni au nevoie constanta de mana de lucru, nu ma tem ca nu voi mai incheia contracte. E adevarat ca pentru cateva saptamani s-a sistat acordarea vizelor, dar este o masura temporara, ca la fiecare inceput de an-, a spus Vasile Andriescu. Majoritatea viitorilor expulzati au plecat din Romania mai ales inainte de 2001, cand firmele intermediatoare nu erau supuse unui control strict al statului. De anul trecut, media iesenilor care au plecat legal la munca in Israel este de 20-30 lunar. (Catalin Prisacariu)
La Iasi, sunt asteptati cel putin 1.000 de -israeliti-, plecati la munca incepand cu 1993, din totalul de 60.000 plecati din intreaga tara.
Si muncitorii care au lucrat legal se intorc acasa
Potrivit cotidianului israelian -Haaretz-, care-l citeaza pe ministrul muncii si protectiei sociale, Israelul nu va mai elibera autorizatii de drept de munca pe teritoriul sau pana la notificari ulterioare ale Guvernului. In plus, celor mai multi dintre muncitorii din constructii care se afla in posesia unor permise de munca si de sedere valabile li se va cere sa paraseasca Israelul.
Peste 100 de bistriteni, care au plecat anul trecut in Israel cu contracte de munca facilitate de firma bucuresteana Social Com SRL, se vad acum pusi in situatia de a fi expulzati din Israel alaturi de alti romani, plecati sa munceasca la negru, desi contractele acestora expira peste cateva luni.
Acelasi cotidian -Haaretz- titra, in editia sa de ieri, ca Guvernul de la Tel-Aviv se va arata la fel de intransigent si cu refugiatii care muncesc in Israel.
Iasiul se va imbogati cu 1.000 de someri
Cu 20.000 de someri in plata si inca 13.000 care nu au mai primit de mult nici un ban de la AJOFM, Iasiul are o rata a somajului de 9,2% pe 2001. Cifra este cu 1,5% mai mare decat rata somajului la nivel national. -Este caracteristic pentru Moldova, o zona saraca, fara investitii majore-, a justificat directorul AJOFM statisticile. In curand, celor 33.000 de someri inregistrati li se vor adauga cei 1.000 de -israeliti-.
AJOFM porneste in 2002 cu cateva sute de locuri de munca disponibile in constructii si confectii, insa -favoriti- sunt cei inregistrati, nu cei care si-au incercat norocul pe meleaguri mai bune. In plus, agentia din Iasi mai are de rezolvat si problema somajului in randul femeilor. Procentual, numarul femeilor care nu au de lucru a crescut in 2001 fata de anul precedent, de la 45% la 50%.
O piata de munca pierduta?
La cererea premierului Ariel Sharon, Cabinetul a aprobat, de curand, o motiune prin care ministrul muncii si protectiei sociale, Shlomo Benizri, va trebui sa prezinte colegilor sai, in mod regulat, rapoarte cu privire la expulzarea muncitorilor care lucreaza ilegal.
Sharon vrea sa accelereze campania, astfel incat in fiecare luna sa fie expulzati circa 10.000 de muncitori. Politia este insa de parere ca un astfel de demers ar necesita un buget imens si nu ar fi deloc practic in imprejurarile actuale.
Premierul Adrian Nastase a adresat un mesaj omologului sau israelian, Ariel Sharon, in care isi exprima convingerea ca masurile luate de Guvernul sau nu vor afecta muncitorii romani aflati legal in Israel.
In acelasi mesaj, premierul spune ca Romania isi reafirma disponibilitatea de a conlucra pentru solutionarea cazurilor speciale care cad sub incidenta noilor prevederi legale israeliene, astfel incat sa fie evitate orice fel de excese sau situatii care ar afecta interesele personale si securitatea muncitorilor romani in Israel.