-Credibilitatea si eficienta fostului APAPS au fost afectate in principal de carentele si modificarile frecvente ale cadrului legislativ in domeniu, de esuarea procesului de privatizare in unele cazuri larg mediatizate, in special ca urmare a punerii in practica a strategiilor guvernamentale precedente privind privatizarea cu orice pret-, declara, anul trecut, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. Citind aceasta declaratie, mai ca-ti vine sa plangi! Ai zice ca Musetescu are o alta strategie de privatizare decat predecesorii sai, in care calitatea procesului si a cumparatorilor primeaza. Insa, Musetescu a demonstrat ca nu este cu nimic mai breaz decat predecesorii sai, pe care-i infiereaza de cate ori poate pentru ca au facut privatizari dubioase, lipsite de transparenta, in folosul unor amici politici.
– Premiera in lumea privatizarii: plata, inaintea semnarii contractului
Presedintele InterAgro, controversatul Ioan Niculae, a instiintat vineri conducerea Viromet ca in ziua respectiva a semnat cu APAPS contractul nr. 14, de vanzare-cumparare a pachetului de 75,064% din actiunile Viromet. -Incepand cu data semnarii contractului, intrucat am devenit actionari majoritari, va solicitam sa nu dispuneti angajarea societatii in nici un fel de raport juridic patrimonial, inainte de numirea noilor administratori si a conducerii executive-, sublinia Niculae. Interesant este ca desi Niculae preciza ca a incheiat cu APAPS contractul de privatizare in 28 iunie, adica vineri, el mentiona ca InteArgo a achitat integral pretul pachetului de actiuni cu un ordin de plata datat 27 iunie. Adica joi, cu o zi inaintea semnarii contractului.. Cum o fi stiu Niculae sa intocmeasca un ordin de plata cu suma exacta a privatizarii, pana la ultimul dolar (3.559.763 dolari) cu o zi inainte de incheierea contractului cu APAPS, numai -mama Omida- stie. Fara a ne oferi un raspuns la aceasta premiera intr-ale privatizarii, sefa biroului de presa al APAPS, Isabela Nicolescu, ne-a destainuit ca din ce stie contractul de privatizare s-a incheiat sambata, 29 iunie.Cat priveste intentia APAPS de a trece neobservata aceasta privatizare, subordonata lui Musetescu a incercat sa ne explice ca APAPS nu a emis nici un comunicat vizavi de preluarea Viromet de catre InterAgro deoarece biroul de presa nu a lucrat sambata.
* Asociatia angajatilor a fost exclusa de la privatizare, desi oferta sa era cu 1,5 milioane de dolari mai mare decat cea a InterAgro
In ciuda privatizarii incheiata curios peste noapte, procesul poate fi oricand -intors-, deoarece Asociatia pentru Privatizare -Viromet Victoria- (reprezinta interesele angajatilor si fostilor angajati) a dat in judecata APAPS ca urmare a faptului ca aceasta institutie nu le-a acceptat oferta propusa in cadrul procesului de privatizare. Desi dosarul de rezolvare al acestui litigiu se afla pe rol la Tribunalul Bucuresti – Sectia Comerciala, APAPS a preferat sa mearga inainte cu privatizarea inainte ca dosarul Viromet sa fie -transat- in instanta. Pe ce considerente? Numai Musetescu stie! Motivand ca agenda sa este incarcata, Musetescu (care este si deputat PSD de Teleorman, judet care este fieful omului de afaceri Ioan Niculae) a refuzat, ieri, sa discute cu noi pe tema privatizarii Viromet. Astfel nu am putut afla care au fost considerentele (logice speram!) pentru care ministrul a acceptat in -batalia pentru Viromet- doar InteAgro, in conditiile in care oferta Asociatiei angajatilor combinatului a fost refuzata nejustificat, desi era de aproximativ 5 milioane de dolari. Adica cu aproape 1,5 milioane de dolari mai mult decat pretul platit de InterAgro (3.559.763 dolari).
*InterAgro poate vinde active -altele decat cele principale-
Refuzand sa comenteze pe marginea culiselor privatizarii Viromet, ieri, dupa insistente, APAPS ne-a comunicat (fara a preciza numarul contractului de privatizare) ca Interagro se obliga sa respecte drepturile si obligatiile personalului (prevazute in Contractul Colectiv de Munca, acorduri si intelegeri existente intre sindicatul si patronat) si sa mentina 5 ani un numar minim de locuri de munca (1446 – existente la data incheierii contractului de privatizare) sub sanctiunea desfiintarii contractului. Insa, comunicatul APAPS mentioneaza ca in conformitate cu un Protocol incheiat de InterAgro cu sindicalistii, Niculae poate diminua numarul angajatilor cu locurile de munca aferente activelor care vor fi transferate cu titlu gratuit. Mai ingrijorator este ca prin contractul incheiat cu APAPS, InterAgro are o clauza care ii permite sa vanda anumite active, -altele decat cele principale-, APAPS precizand ca sumele provenite din aceste instrainari urmeaza sa fie utilizate in folosul Viromet SA.
*Ultima ora
Surse din Viromet, ne-au declarat ca ieri, liderul de sindicat, Ioan Kugler, ar fi fost contacat de catre Niculae pentru a organiza un miting -spontan-, prin care muncitorii sa protesteze impotriva actualei conduceri a combinatului pe motiv ca aceasta se opune prreluarii Viromet de InterAgro.