Home Actualitate Muzeul Satului, in flacari

Muzeul Satului, in flacari

DISTRIBUIŢI

Ieri, in jurul orei 15.30, in partea de nord a Muzeului Satului, pe latura unde se afla case din Moldova si Dobrogea, a izbucnit un incendiu de proportii, care a distrus, in mai putin de o ora, 19 constructii taranesti. Cauzele izbucnirii incendiului nu sunt inca cunoscute, insa martorii ocularii avanseaza ipoteza ca focul ar fi fost pus de muncitorii ADP care au facut curat in zona.

Sosit la fata locului, ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a declarat ca pagubele sunt enorme si ca -va trebui sa ne gandim foarte serios sa instalam sisteme de avertizare a incendiilor in toate muzeele din tara-.

Pompierii militari au primit apelul la 15.33 si au sosit in patru minute, intervenind intai cu patru autospeciale. Ei au incercat, pentru inceput, sa limiteze extinderea focului, interventia a fost insa ingreunata de vantul care batea in rafale dinspre nord si care risca sa poarte scanteile spre celelalte gospodarii din muzeu. Proportiile incediului i-au obligat pe pompieri sa ceara intariri, motiv pentru care, la Muzeul Satului, s-au deplasat 15 masini de interventie.

In jurul orei 16.15 in incinta muzeului si-a facut aparitia si ministrul culturii, Razvan Theodorescu. -E o paguba imensa, ce nu poate fi evaluata. Este unul dintre cele mai grave incendii care au avut loc in acest muzeu. Din ceea ce am vazut au fost afectate noua constructii din zona Straja, Fundu Moldovei, Voitinel, Ostrov si Jurilofca. Dat fiind ca nu suntem la primul accident de acest gen, va trebui sa ne gandim foarte serios sa instalam sisteme de avertizare a incendiilor in toate muzeele din tara-, a explicat ministrul culturii.

Dupa mai putin de o ora de la declansare, incendiul a fost stins. Personalul muzeului a inceput, in jurul orei 16.30, sa scoata din casele arse doar in parte mobilierul si celelalte obiecte casnice, pentru a le pune la adapost si, eventual, a le reconditiona. Pentru a evita orice posibile probleme, la fata locului au fost aduse si cateva zeci de jandarmi ce asigura securitatea perimetrului.

Cauzele exacte ale incendiului nu au putut fi stabilite exact, acestea urmand a fi analizate de o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Culturii, Pompierilor si Politiei Capitalei.

Pentru a doua oara sub parjol

Acesta este al doilea incendiu din istoria recenta a Muzeului Satului. In primul – cel din 5 septembrie 1997 – au fost distruse patru gospodarii din cele 42 ale muzeului, precum si sura celei de-a cincea. Atunci au ars gospodarii din secolele XVI-XVIII din satele Berbesti-Maramures (secolul XVIII), Surdesti-Maramures (secol XVIII), Cherelus-Arad (secol XVIII), Dragus-Brasov si Dumitra-Alba (ambele secol XVI).

Maria Berza, pe atunci secretar de stat in Ministerul Culturii, declara ca pagubele produse in urma incendiului sunt inestimabile. -Nu au fost distruse doar casele si anexele din gospodaria maramuresana, ci si obiectele casnice, mobilierul si icoanele din interior, care au o vechime foarte mare si o valoare inestimabila-, preciza secretarul de stat. Pana in luna mai 2000, muzeul s-a aflat in restaurare generala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.