– Prima calatorie turistica in spatiu ar putea fi amanata. Miliardarul american Dennis Tito urma sa plece, sambata, spre Statia Spatiala Internationala, la bordul unei rachete Soyuz.
– NASA sustine ca nu exista un pericol imediat pentru astronautii aflati la bordul Statiei, dar nu este exclus sa se piarda total legatura cu acestia.
– -Toti cei care stiu cate ceva despre computere se afla acum la Centrul Spatial Johnson-, a declarat directorul de zbor Mak Ferring.
Unul dintre serverele computerelor de la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI) s-a defectat, miercuri, ceea ce a condus la intreruperea comunicatiilor cu pamantul. Legaturile sunt asigurate acum numai prin intermediul navetei Endeavour, care este acuplata la SSI. Acesta urma sa transfere un nou modul, in greutate de 1,2 tone, statiei, insa operatiunea a fost intrerupta, din cauza acestei defectiuni. Modulul a ramas suspendat in clestii bratului robotic al SSI. Transferul a fost amanat pana joi, in speranta ca specialistii de la Centrul Spatial Johnson vor reusi sa remedieze defectiunea. -Puteti sta linistiti, pentru ca va asigur ca toti cei care stiu cate ceva despre computere se afla acum la Centrul Spatial Johnson-, a declarat directorul de zbor Mark Ferring. Un alt oficial de la Centrul Spatial Johnson a declarat ca nu exista nici un pericol imediat pentru astronautii aflati la bordul statiei, dar admite ca, in cazul in care naveta Endeavour nu ar fi fost cuplata la statia orbitala, comunicatiile cu echipajul ar putea fi complet intrerupte.
Eforturile depuse de specialisti in vederea restabilirii comunicarii intre SIS si pamant pareau sa dea rezultate, insa n-a fost sa fie asa. Dupa ce au reusit sa stinga o lumina de la bordul statiei, specialistii nu au mai reusit sa o reaprinda. -Situatia este, in acest moment, confuza si incercam sa intelegem ce se intampla, dar nu cred ca problemele aparute pot crea probleme foarte mari la bordul statiei-, a declarat Milt Heflin, unul dintre directorii de operatiuni ai NASA. Computerele de la bordul statiei ar putea functiona, spun specilistii NASA, insa nu pot accesa bazele de date, din cauza defectarii serverului. Statia spatiala isi indeplineste in continuare sarcinile programate automat, cum ar fi indreptarea panourilor de alimentare spre Soare si sustinerea operatiunilor de mentinere a vietii. Din cauza defectiunii aparute la statia Alfa ar putea fi amanata si prima calatorie in spatiu in scop turistic. Miliardarul Dennis Tito urma sa plece sambata, la bordul unei rachete Soyuz, spre SSI, insa calatoria va fi amanata, daca nu vor fi rezolvate aceste defectiuni, a declarat, pentru Reuters, purtatorul de cuvant al NASA, Doug Peterson. Tito a platit 20 milioane de dolari Rusiei pentru o excursie la bordul statiei orbitale.