Vechiul executiv a mutat sute de miliarde de lei din bugetele ministerelor fara sa mai aiba acest drept. Printr-o hotarare emisa pe 21 decembrie 2004, guvernul Nastase a realocat 204 miliarde de lei provenite din credite externe catre MapN. Prin aceasta inginerie, Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost vaduvit de aproape 150 miliarde de lei.
Hotararea semnata de prim-ministrul Adrian Nastase si contrasemnata de ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a fost emisa la o zi dupa ce liderul PSD a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor. Ca atare, hotararea este ilegala, deoarece, la data validarii noului parlament, guvernul avea dreptul sa emita numai acte de administrare.
Hotararea de guvern emisa pe 21 decembrie 2004 se referea la realocarea unor fonduri provenite din credite externe. Astfel, Ministerul Educatiei si Cercetarii pierdea aproape 150 miliarde de lei, Finantele 10 miliarde, suma aproape egala cu cea luata din bugetul Ministerului Culturii, iar Ministerul Justitiei pierdea 36 miliarde de lei. Banii au fost directionati catre MApN. Semnata de Adrian Nastase si contrasemnata de Mihai Tanasescu, hotararea este considerata ilegala din cauza faptului ca, in ziua emiterii actului, fostul premier fusese ales presedinte al Camerei Deputatilor. In acelasi timp, executivul nu mai avea voie sa emita acte normative decat pentru gestionare si administrare.
Pe 20 decembrie 2004, Camera Deputatilor s-a reunit in noul format si l-a ales pe Adrian Nastase in functia de presedinte. Hotararea 37 din 20.12.2004 aparea in aceeasi zi in -Monitorul Oficial-, certificand alegerea fostului premier in frunctia de sef al Camerei inferioare a parlamentului. Cu toate acestea, opt zile mai tarziu, aparea in acelasi -Monitor Oficial- Hotararea 2.362 a Guvernului Romaniei care era emisa la o zi dupa ce Adrian Nastase fusese ales in noua functie.
Doua motive de ilegalitate
Inadvertenta a creat reactii dure din partea specialistilor din cauza faptului ca, potrivit articolului 106 al Constitutiei, functia de membru al guvernului inceteaza in urma starii de incompatibilitate. Potrivit profesorului universitar Corneliu Turianu, fostul premier era incompatibil din cauza faptului ca fusese ales intr-o functie in noul parlament cu o zi in urma.
In acelasi timp, specialistul considera ca mai exista un motiv pentru care hotararea este ilegala. -Orice act emis de guvern dupa data validarii alegerilor este nul de drept. Hotararea aceasta a fost emisa intr-o crunta ilegalitate. Din momentul validarii parlamentului, mandatele ministrilor incetasera, iar ei nu aveau voie sa emita decat acte de predare a materialelor si de gestiune-, explica Turianu.
Aceste aspecte sunt specificate la Articolul 110 al legii fundamentale. Conform acestui articol, -guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale-.
Bani pentru fregate si elicoptere
MApN considera ca banii cu pricina sunt bineveniti. Conform hotararii emise in ilegalitate de executiv, 204.800.020.000 de lei urmau sa fie introduse in bugetul ministerului la capitolul -aparare nationala-, cu titlul -cheltuieli de capital-.
Oficialii MApN sunt de parere ca oricum ar fi trebuit sa primeasca mai multi bani, deoarece o suma de trei ori mai mare fusese luata din bugetul lor in luna februarie a anului 2004. -Sumele alocate ministerului din sursa -intrari de credite externe- sunt destinate pentru derularea unor programe majore de achizitii, procentele cele mai importante revenind programelor -fregate, Gap-Filler si Gepard-, se arata intr-un comunicat primit de la Ministerul Apararii.