Experti ai Politiei Federale de Frontiera din Germania vor coordona, in Romania, derularea unui proiect Phare privind securizarea frontierelor. Proiectul se va derula anul viitor si vizeaza -optimizarea unui regim integrat la frontiere-, avand ca obiectiv alinierea activitatii Politiei de Frontiera la standardele Schengen, in principal la granita de nord-est a Romaniei, viitoarea frontiera externa a UE.
Donatie de 800.000 mii de marci germane
Proiectul va avea cinci etape principale: crearea bazei legale pentru cooperarea interna si externa la frontiera, intarirea securitatii frontierelor, facilitarea circulatiei persoanelor si bunurilor, promovarea cooperarii transfrontaliere, precum si pregatirea si derularea regulilor de baza Schengen in aeroporturile internationale din Romania.
In ceea ce priveste cooperarea transfrontaliera, in cadrul acestui program se va realiza un Centru de Contact la frontiera, la Galati, cu aportul unor reprezentanti ai autoritatilor romane, ucrainene si moldovene. Infiintarea acestui centru vizeaza intensificarea cooperarii autoritatilor din cele trei state privind trecerea frontierei. Costurile totale ale programelor Phare derulate pana acum totalizeaza 2,1 milioane de euro.
Tot ieri, Ministerul Federal de Interne al Germaniei a donat Politiei de Frontiera romane sase microbuze Volkswagen, aparatura de verificare a documentelor de calatorie, dotari pentru calculatoare si aparate de masurat dioxidul de carbon, toate in valoare de aproximativ opt sute de mii de marci germane. Astfel, in total, valoarea asistentei si echipamentului oferite de Ministerul de Interne german Politiei romane, in ultimii sase ani, se ridica la 5,5 milioane de marci.
Michael Frehse: -Ajutand Romania, ajutam Germania-
Pragmatic, reprezentantul Ministerului de Interne german a declarat ca donatia nu reprezinta, neaparat, un ajutor dat doar Romaniei, ci si Germaniei. -Criminalitatea transfrontaliera, traficul de droguri, de arme sau persoane afecteaza toate tarile. Romania este, acum, o tara de granita a Uniunii Europene, iar Germania este o tara tinta a acestor grupari. Daca ajutam la securizarea frontierelor Romaniei, ajutam, de fapt, Germania pentru ca aceste retele nu vor mai putea sa actioneaze pe teritoriul Uniunii-, a declarat Michael Frehse.
El a adaugat ca autoritatile tarii sale nu au luat in calcul masuri de securitate speciale la frontiere, o data cu ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. -Nu ne e frica de criminalii romani si nu cred ca de acum incolo vom putea privi la o plecare masiva a infractorilor romani in Uniunea Europeana-, a adaugat Frehse.
Ministrul roman de interne a multumit Germaniei si, in special, ministrului de interne federal, Otto Schilly, care -a ajutat decisiv in problema ridicarii obligativitatii vizelor pentru a obtine o decizie unanima a Consiliului European la Bruxelles, la inceputul acestei luni-.