Trei companii cunoscute si mai multe firme mici se invartesc in jurul patronilor de la Net Consulting, societatea agreata de Institutul National de Statistica pentru furnizarea sistemului informatic utilizat la contorizarea voturilor la alegerile generale din acest an. Aceasta companie este abonata la licitatiile publice de IT&C la fel ca si celelalte doua firme controlate de trioul Ion Coltan – Dragos Stan – Alexandru Visan. Trebuie precizat ca Net Consulting a luat de la stat, in patru ani de guvernare PSD, peste 220 miliarde de lei. O alta societate comerciala a celor trei, Net Works, a informatizat pe bani grei guvernul, iar o alta – Scop Computers – a fost retribuita si de catre Camera Deputatilor, Senat si Serviciul Roman de Informatii. In ultimii patru ani, Net Consulting a beneficiat de cinci contracte de la Institutul National de Statistica, din care trei au fost atribuite direct, fara licitatie.
Net Consulting, firma care a realizat sistemul de numarare a voturilor la alegerile generale pentru Institutul National de Statistica, este unul dintre cele mai puternice tentacule ale unei -caracatite- economice informatice controlate de doua nume sonore ale IT&C. Societatea este condusa de directorul MB Distribution si fondatorul Scop Computers, Ion Coltan. Guvernul, Camera Deputatilor sau Senatul sunt numai cateva dintre institutiile care au platit bani grei firmelor controlate de catre acesta.
Ion Coltan a fondat Scop Computers dupa care s-a ocupat de Net Consulting, dar nu a lasat deoparte cooperarea cu aceasta companie. Tot el a infiintat SC Net Works SRL impreuna cu directorul Scop Computers, Alexandru Visan. Alaturi de acesta, Coltan se mai regaseste si pe lista actionarilor de la SC Advanced Network Technologies, unde 17% din actiuni sunt detinute si de Dragos Stan. Cei doi – Stan si Coltan – detin jumatate din firma S.CO.P Societate Comerciala Productiva SRL, iar cealalta jumatate este detinuta de Visan si sotia sa. Pe de alta parte, Coltan este partener la Special Media SRL cu Victor Macri, directorul de marketing de la Scop Computers. Tot Coltan este si director la MB Distribution, una dintre cele mai mari firme de computere de la noi din tara.
Net Consulting prospera din bani publici
Compania lui Coltan si Stan a iesit in evidenta din 2001 din cauza contractelor pe bani publici pe care le-au obtinut. Anumite institutii au aruncat cu bani in firma celor doi si multe dintre acestea nici macar nu au publicat aceste contracte in -Monitorul Oficial-, asa cum prevede legea.
Conform anunturilor publicate, firma Net Consulting a primit in patru ani peste 220 miliarde de lei de la diferite institutii ale statului care au ales sa se informatizeze cu produsele acesteia. In 2001 au fost primite 25 miliarde de lei, in 2002 – 90 de miliarde, in 2003 – 42 miliarde de lei, iar in acest an au fost virate peste 65 miliarde de lei.
Cel mai mare contract este cel cu Primaria municipiului Constanta, in valoare de 1,8 milioane de euro, iar urmatorul ca valoare este cel de la Institutul National de Statistica, de un milion de euro.
Acest din urma contract face parte dintr-o serie mult mai lunga dintre Net Consulting si Statistica. Cele doua entitati au cooperat foarte bine impreuna, iar institutia publica a incalcat legea de cateva ori doar de dragul colaborarii cu firma lui Stan si Coltan.
Istoria acestor intelegeri a inceput in anul 2001, cand Net Consulting a primit 14 miliarde de lei pentru a furniza la statistica -echipamente de tehnica de calcul-. In anul 2002, Net Consulting nu a mai primit bani de la INS deoarece era mai mult decat multumita de cooperarea cu statul, primind bani de la Ministerul Industriei si Resurselor, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Banca Nationala a Romaniei, Primaria Constanta sau Hidroelectrica.
In 2003, firma celor doi primeste numai 2,5 miliarde de lei de la Institutul National de Statistica, dar reuseste sa isi regleze conturile cu banii de la Inspectia Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului, Curtea de Conturi sau Biroul Roman de Metrologie Legala.
Cu toate acestea, cele doua persoane juridice pregateau afaceri de anvergura pentru anul alegerilor. Astfel, in 2004, din trei contracte, Net Consulting a primit de la INS peste 60 miliarde de lei.
Primul contract, de un milion de euro, se referea la echipamentele necesare desfasurarii alegerilor locale. Celelalte doua, de peste 20 miliarde de lei, erau legate de desfasurarea alegerilor generale. Toate intelegerile au fost acordate fara licitatie, asa cum prevede legea, iar inaintea semnarii lor, oficialii INS s-au manifestat ca si cum le-ar fi fost frica sa nu furnizeze altcineva software-ul care urma sa contorizeze voturile.
Net Works – al doilea tentacul al caracatitei din IT&C
Pentru ca nu puteau controla intreaga piata a licitatiei din Romania, cei doi patroni au infiintat societatea comerciala Net Works. Asa cum era normal, aceasta companie a lucrat tot cu statul sau cu anumite firme care se aflau in subordonarea statului. Net Works a fost executantul retelei care leaga computerele Guvernului Romaniei.
De asemenea, aceasta companie a prins un contract deosebit de banos la Banca Comerciala Romana, careia i-a cablat mai multe filiale. Pe lista -achizitiilor- de stat mai figureaza Casa de Economii si Consemnatiuni, care a apelat si ea la serviciile Net Works. Si Hidroconstructia a ales sa foloseasca pentru sediul central si pentru cateva filiale tot specialistii firmei desprinse din Net Consulting. Totodata, si Ministerul Mediului, Agentia Romana de Dezvoltare, ICME sau Camera de Comert si Industrie se regasesc pe lista clientilor Net Works care au facut plati spre aceasta companie din bani publici.
In societatea Net Works, partener cu cei doi patroni ai Net Consulting este si patronul de la Scop Computer, Alexandru Visan. Acesta detine 17 procente din firma si nu este singura -intersectare- dintre el si cei doi de la Net Consulting. De altfel, Coltan si Visan au fost fondatorii grupului Scop Computers. Totodata, Coltan pare a fi in tot si in toate, el gasindu-se si pe listele de actionari ai companiei Poli Tour SA Bucuresti. Acolo, patronul firmei care a produs programul de numarare a voturilor la alegerile din Romania este partener cu familia ucraineanului Dumitru Asprouiu, nascut in Hrusceva – Ucraina, domiciliat in Bucuresti. La Poli Tour sunt patru administratori si cenzori, dar la Ministerul Finantelor exista inregistrati doar doi angajati.
Scop Computers, in afaceri cu RAFO
Asa cum ne-am invatat, in jurul unor astfel de oameni se invartesc tot banii statului, iar Scop Computers nu avea cum sa nu -ciuguleasca- din fondurile publice. Pe lista de clienti se regasesc, asa cum era normal, Banca Nationala a Romaniei, BCR sau CEC. De asemenea, institutiile din invatamantul superior bucurestean s-au repezit sa faca afaceri cu SC – Academia de Studii Economice, Universitatea Bucuresti sau Politehnica au platit bani acestei firme.
Mult mai interesanta este lista de clienti guvernamentali ai acestei companii. Guvernul, Senatul, Camera Deputatilor si Presedintia au apelat la serviciile firmei coordonate de partenerul patronilor de la Net Consulting. De asemenea, Ministerul Justitiei, Ministerul Invatamantului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Apararii Nationale sau Ministerul Agriculturii au ingrosat randul institutiilor publice care au platit din banii primiti de la bugetul de stat pentru a mari cifra de afaceri a Scop Computers. Altii nu au platit bani la buget pentru a-i varsa in conturile Scop Computers., la aceasta categorie incadrandu-se RAFO Onesti, care are mari datorii la stat, dar si-a permis sa cumpere echipamente de la aceasta firma.
Datorii mari pentru -alegatorii- Stan si Coltan
Firma care a realizat software-ul pentru numararea voturilor la alegeri a avut anul trecut, conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice, o cifra de afaceri de 515 miliarde de lei, dar un profit de numai 25 miliarde de lei. Aceasta situatie poate fi inregistrata si din cauza faptului ca cei doi patroni au ales un furnizor extern pentru produsele lor, iar preturile platite acestuia au fost ridicate. Firma are o datorie totala de aproape 200 miliarde de lei, aproape dublu fata de anul 2002, cand a inregistrat un profit de numai sapte miliarde de lei. In urma cu doi ani, cifra de afaceri a Net Consulting a fost de 356 miliarde de lei. In 2001, compania avusese un profit de 15 miliarde la o cifra de afaceri de 20 de ori mai mare. Datoriile totale in acel an oscilau in jurul a 100 miliarde de lei.