Bucureștiul este noul Berlin, cea mai "cool" destinație de pe harta Europei, scrie un jurnalist american de la "New York Times".
Pentru turiștii tineri și cu un buget redus, Capitala noastră reprezintă raiul pe pământ sau, mai bine zis, de sub pământ, după cum sună titlul articolului american: "Spionând underground-ul cool al Bucureștiului".
Pentru nu mai mult de 100 de euro pe zi, americanii pot descoperi în București multitudinea de terase, aranjate haotic pe străzile din centrul vechi, muzeele, "experimentele artistice deștepte" și tonele de hoteluri ieftine.
Matt Gross, autorul unor materiale în serie despre destinații europene low budget, îi îndeamnă pe americani să aleagă Bucureștiul drept destinație de vacanță, acesta fiind un oraș "unde monstruozitățile comuniste de beton se îmbină cu și mai urâtele noi turnuri de beton și sticlă".
Dacă pentru români blocurile gri reprezintă o amintire tristă a comunismului, pentru americanii sufocați de zgârie-nori ele sunt o priveliște exotică.
Nici strada Lipscani nu mai e ce era, dar merită văzută, mai scrie jurnalistul american. Dacă în trecut meșteșugarii tradiționali îmbiau lumea să le cumpere produsele, acum ei au fost înlocuiți în cea mai mare parte de magazine moderne și restaurante.
La Muzeul Național de Artă al României se observă "impresionanta" colecție de pictură modernă, în care arta clasică a fost înlocuită de kitsch-uri "interesante".
"Oameni de afaceri bogați și lideri politici au portrete pictate, iar artiștii s-au întors spre lumea fizică și temele naționaliste pentru inspirație", scrie "New York Times".
Bucureștiul este noul Berlin al Europei, un oraș unde poți face lucruri exotice pentru o țară ca România, mai scriu jurnaliștii americani. O destinație în care apusul peste monstruoasa Casă a Poporului, shaormeriile, boschetarii și "țepele" care te pândesc la fiecare pas reprezintă tot farmecul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane