Home Actualitate Nichita tremură: Urdăreanu reținut de DNA pentru managementul traficului în Iași

Nichita tremură: Urdăreanu reținut de DNA pentru managementul traficului în Iași

DISTRIBUIŢI

Tiberiu Urdăreanu i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita 7 milioane de lei pentru sistemul de management al traficului din Iași. Urdăreanu este președintele unui departament din UNPR.

Procurorii DNA au ridicat documente și calculatoare în urmă cu șase luni de la Primăria Iași în special pentru proiectul „înfiinţarea sistemului de management al traficului”. Contractul de finanţare europeană a fost semnat încă din iunie 2012, iar teoretic trebuia finalizat până la sfârşitul anului trecut, dar municipalitatea a întârziat implementarea lui. Deoarece au constatat stabilirea unor factori de evaluare ilegali în caietul de sarcini aferent licitaţiei de lucrări, Comisia Europeană a aplicat o corecție de peste 21 milioane lei, valoarea totală a contractelor semnate în cadrul proiectului ajungând la 69,9 milioane lei (fără TVA).

În luna mai, viceprimarul Mihai Chirică declara: „Într-adevăr, ştiţi foarte bine că este în curs de elaborare o cercetare penală pe câteva proiecte europene şi au venit să-şi culeagă datele despre proiectul sistemul de management de trafic. Nu avem niciun fel de informaţie despre existenţa vreunei infracţiuni, a faptului că se caută un anumit lucru, ci, pur şi simplu, sunt în fază de culegere de date. Echipa de management a pus la dispoziţie calculatoarele, începând de la achiziţie şi până la implementare“. Lucrările la sistemul de trafic sunt executate de către UTI Grup – Information Business Consulting, asociere care însă a subcontractat multe dintre lucrări.

Procurorii nu au făcut ieri nicio comunicare oficială privind acţiunea de la Iaşi. Însă, întrebaţi de presa centrală, reprezentanţii DNA au precizat că se află în cercetare „cauza în care este implicat Gheorghe Nichita“.  Astăzi, Tiberiu Urdăreanu a fost ridicat de DNA și dus în fața procurorilor. Acesta este anchetat de mai bine de 8 ore fără ca DNA să dea vreun comunicat

În septembrie 2012 a fost lansată o primă licitaţie de execuţie pentru lucrări. Trei firme au contestat caietul de sarcini, iar una dintre acestea, Canel SA, a obţinut anularea procedurii pentru  stabilirea unor criterii de atribuire abuzive şi nelegale.

Primăria a scos din nou la licitaţie lucrările în februarie 2013,  și în două săptămânis-au depus  trei contestaţii la caietul de sarcini pentru stabilirea sistemului de factori de evaluare, „prin aplicarea căruia intenţionează să distorsioneze în mod nejustificat şi ilegal concurenţa în procedura de atribuire, orientând în mod evident contractul către un singur operator economic”.

CNSC a suspendat procedura în martie 2013 iar în aprilie 2013 Mira Telecom SRL a contestat licitația pentru că Primăria ar fi modificat documentaţia de atribuire în timpul licitaţiei, lucru de natură să atragă, conform legii, reluarea procedurii.

Potrivit firmei, Primăria introdus un nou criteriu de calificare în timpul licitaţiei, respectiv metoda prin care companiile interesate trebuie să determine reducerea cu cel puţin 17% a timpului de călătorie în Iaşi în primul an după finalizarea proiectului şi creşterea cu minimum 5% a numărului de persoane care utilizează transportul public în comun.
Însă contestaţia firmei nu a fost judecată pe fond fiind respinsă ca tardivă. Pe 16 mai 2013 au fost deschise ofertele depuse de către asocierea UTI Grup – Information Business Consulting, Imsat – Menorah şi Etrabonal – Sisener Ingenieros Zaragoza. Comisia de evaluare, condusă de directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, a decis că doar oferta primei asocieri este admisibilă şi a atribuit contractul acesteia. Managerul de proiect este Cătălina Lucaci, iar supervizorul acesteia, prin calitatea sa de director al Direcţiei Dezvoltare şi Proiecte Europene, este Cosmin Coman.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.