Mafia imobiliară dintre foștii securiști și biserică
Parohia Sf. Gheorghe Vechi are în administrare, dar nu în proprietate, un imobil aflat în centrul Capitalei, mai precis pe Corneliu Coposu nr. 1D. Clădirea a fost încredințată Patriarhiei pentru a adăposti oameni simpli, nevoiași. Dar evident că lucrurile nu stau așa. Preotul paroh de la Biserica Sf. Gheorghe Vechi, care ar trebui să fie slujitorul Domnului și să pună în practică învățăturile din Biblie, a înțeles, însă, că acest „dar“, imobilul, este o modalitate foarte bună de făcut bani. „Ochiul Diavolului“ l-a ispitit mai mult pe trimisul Domnului pe pământ, astfel că preotul paroh de la biserica Sf. Gheorghe Vechi, Ionel Durlea, s-a apucat să administreze, fără nicio regulă a bunului-simț, imobilul. Evident că banii strânși din închirieri sau din afaceri necurate i-au intrat în buzunarele de sub sutană. Astfel, parohia Sf. Gheorghe Vechi, administrator al clădirii din 1970, încasează anual sume considerabile și declarate parțial în scripte din chiriile pretinse unor familii de bătrâni.
Chiriași ai statului încă din anii ‘70, locatarii celor 25 de apartamente ale imobilului din Bulevardul Corneliu Coposu nr. 1D sunt la un pas de a fi aruncați în stradă. Și asta pentru că omul lui Dumnezeu, parohul Ionel Durlea, a decis majorarea chiriei lunare de la 100-150 de lei, la 400-1.200 de euro. Acest lucru după ce, ani în șir, chiriașii, majoritatea cu vârste între 50 și 85 de ani, sunt târâți prin tribunale pentru a fi evacuați de Parohia Sf. Gheorghe Vechi, care pretinde și astăzi, dar fără temei legal, că este proprietarul acestui imobil, deși clădirea, conform actelor, este doar în administrare.
Într-o astfel de situație ridicolă a fost pus și unul dintre locatarii imobilului, Constantin Cărășel, care locuiește în apartamentul situat la etajul unu. Bărbatul a plecat în urmă cu câteva luni în Italia la soția sa, Lucica Cărășel. La plecare, și-a încuiat apartamentul și a stins lumina. Când s-a întors, însă, după aproximativ trei luni, a constatat că yala era schimbată și că nu putea să intre în casă. A întrebat în stânga și în dreapta și a aflat de la ceilalți locatari că preotul paroh Ionel Durlea a fost cel care a intrat în casă și i-a schimbat yala. Îngrijorat de ce s-a întâmplat, Constantin Cărășel sună la ușa preotului și îi cere explicații și cheia apartamentului. Preotul însă nu vrea să vorbească cu el și îi spune, prin interpuși, că nu el a hotărât să schimbe butucul și că l-a evacuat. Constantin Cărășel cheamă poliția și cere ordinul de evacuare, care evident nu există. Poliția Sectorului 3, care știe situația locatorilor din acel imobil, bătrâni care sunt hărțuiți de preot, amenințați sau chiar puși în situația de a le fi tăiată lumina sau apa, din diferite motive, nu intervine în niciun fel, susținând că „nu au cadrul legal de a pune lucrurile la punct“. După mai multe încercări de a intra în imobil, preotul Ionel Durlea îi dă cheia și Cărășel intră în apartamentul său, dar astfel de situații continuă să existe. Mai mult, unul dintre locatari povestește că în urmă cu un an, una dintre chiriașele imobilului a decedat, iar preotul Ionel Durlea, sosit la fața locului, nu voia să lase familia să ridice cadavrul susținând că bătrâna decedată nu și-a plătit chiria.
Proprietar – Dumnezeu, administrator – Satana
Situat chiar în spatele magazinului Cocor din Capitală, imobilul figura până în anul 1970 în administrarea ICRAL Vitan, după care regimul comunist, prin împrejurări „ortodoxe“, a dispus, dar doar declarativ, trecerea locației în administrarea Parohiei Sf. Gheorghe Vechi. În arhivele statului nu există, însă, niciun document care să ateste faptul că, după 1970, imobilul ar fi suportat o eventuală înstrăinare către administratori. Mai mult, după 1990, parohia a încercat să obțină în instanță titlul de proprietate pentru acest imobil, dar fără sorți de izbândă. Astfel, prin sentința civila nr. 9.830/15.11.2002, rămasă definitivă și irevocabilă, instanța a hotărât că „Parohia Sf. Gheorghe Vechi nu deține niciun fel de acte care să-i ateste proprietatea față de acest imobil“. Pe de altă parte, parohia deschide pe numele locatarilor mai multe procese prin care solicită evacuarea bătrânilor din clădire, pe motiv că nu aveau contracte de închiriere la zi. Astfel că mulți locatari din imobil au ajuns să li se taie utilitățile, pe motiv că nu vor să renegocieze contractele de chirie. „Eu nu contest hotărârile judecătorești, dar blocul e al bisericii, al nostru“, spunea parohul Ionel Durlea, în fața instanței. Doar că uita să menționeze că prin noile contracte de închiriere le cerea bătrânilor majorarea chiriei de la 400 de lei până la 1.200 de euro.
„Nu eu am luat această decizie, totul se discută și se aprobă doar în cadrul Consiliului Eparhial, iar eu nu sunt decât un simplu angajat al parohiei“, susținea Durlea atunci când era întrebat. Dar, pe de altă parte, un control al autorităților a descoperit sume imense netrecute în înscrisurile trimise către Consiliul Eparhial, unele dintre ele veneau din închirierea unor spații pentru un exchange sau alte afaceri de acest fel. Dar asta nu e tot, parohul Ionel Durlea încearcă să-i evacueze pe cei 50 de bătrâni și, probabil, să dezvolte „în numele Domnului“ o prosperă afacere imobiliară.
Afaceri imobiliare în numele Domnului
De mai bine de 20 de ani, cele 25 de apartamente ale blocului din Bulevardul Corneliu Coposu au adus, cu sau fără facturi sau chitanțe, Parohiei Sfântului Gheorghe Vechi sau celor care au condus de-a lungul vremii această instituție a Domnului, milioane de euro, dar și dosare penale aflate încă la Departamentul Anticorupție (DNA). Metoda de exploatare, una simplă. Astfel, doar o parte din banii din plata chiriilor, dar și din plata întreținerii, erau trecuți în chitanțele parohiei, restul în conturile „Satanei“. La parterul blocului se aflau 12 spații închiriate unor societăți comerciale. Alte două astfel de spații au fost repartizate, unul Patriarhiei Române pentru turism ecumenic, iar în cel de-al doilea s-a deschis chiar un butic cu tutun și alcool, că de’, așa îi stă bine Domnului.
Mr. No Comment SRI – asociat cu parohia evazionistă
Afacerea imobiliară a fost un succes și pentru fostul paroh Ion Buga. Acesta a luat bani frumoși din închirierea spațiilor imobilului și, sătul de cele lumești de pe la noi, cu portofelul plin, a plecat în Grecia. Nu înainte de a-i preda, la cheie, afacerea imobiliară lui Durlea. Acesta, ca să fie sigur că nu se mai întoarce, i-a făcut un pustiu de bine fostului paroh Ion Buga și a sesizat Serviciul de investigare a Fraudelor, de la Poliția Sectorului 3. Astfel că, în dosarul nr. 950054/16.09.2003, anchetatorii arată că s-au produs prejudicii Bugetului de stat prin neplata din anul 1997 a impozitului pe terenuri, prin nedeclararea imobilelor, dar și prin neînregistrarea chitanțelor aferente chiriilor. Pe de altă parte, Ion Buga, ca să ascundă sumele imense de bani pe care le lua din închirierea spațiilor și din evaziunile fiscale derulate, îl atrage în fața altarului pe Nicolae Ulieru, fostul purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), cunoscut și ca Mr. No Comment. Astfel, la 01.09.2000, Buga a încheiat un Contract de Asociere între Parohia Sf. Gheorghe Vechi și societatea Universal Finance Holding, dar și cu un anume spaniol, Francisco Javier Ospina Baraya. Obiectul contractului, încheiat pe o perioadă de 25 de ani: „derularea de activități profitabile prin desfășurarea unui proiect referitor la perspectivele, construirea și exploatarea proiectelor imobiliare, oferind servicii turistice și comerciale pentru diverse persoane fizice și juridice“. Chiar dacă Asocierea îl avea în frunte pe Nicolae Ulieru, acționar majoritar al Universal Finance Holding, din motive necunoscute, contractul a fost „înghețat“, iar societatea lui Ulieru, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, se află în lichidare. „În acest moment, contractul e înghețat. Nu cred că vom mai face ceva cu acel imobil. Inițial am vrut să-l renovăm, dar am înghețat contractul. Mulți au vrut să se asocieze cu mine, să se folosească de numele meu“, a declarat, pentru ziarul „Curentul“, fostul securist Nicolae Ulieru. Ce nu a precizat însă fostul purtător de cuvânt este faptul că în urma unor sesizări făcute de mai multe persoane, deși firma se află în lichidare, iar contractul a fost înghețat, contractul de asociere cu parohia se află la Curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț București.
Paroh cu dosar la DNA
După preluarea parohiei, Ionel Durlea își aplică propriile reguli. În dorința sa disperată de a deveni proprietar al respectivului imobil încearcă și reușește intabularea ilegală a acestuia, prin doi funcționari din cadrul Oficiului Național de Cadastru și Publicitate. Inițiatorii intabulării, Tudor Braticevici și Viorica Raduța, sunt cercetați de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, prejudiciul cauzat fiind de peste un milion de euro. De asemenea, preotul Ionel Durlea este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și dare de mită, fals în declarații, fals în înscrisuri și mărturie mincinoasă.