Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, sambata, la un post de televiziune, ca cele mai neuzuale si mai multe furturi operate la BRS s-au desfasurat in noiembrie 2001, el adaugand insa ca fraudele operat in BRS au inceput in perioada decembrie 2000-ianuarie 2001, cand o serie de persoane fizice, care sustineau ca doresc sa cumpere actiuni necotate, au primit credite fictive. Cinteza a sustinut ca BNR ceruse de mai multe ori conducerii BRS modificarea normelor proprii de creditare, in sensul inaspririi lor, si cresterea activelor pe baza resurselor proprii, dupa ce se observase ca BRS atrasese de la BID (n.r. – singura banca care mai lucra cu BRS incepand cu mai 2001) resurse financiare importante la dobanzi cu 20% peste cele practicate pe piata bancara. Oficialul BNR a mentionat ca, in ciuda dispozitiilor BNR, conducerea BRS a continuat sa dea credite persoanelor fizice, folosind drept paravan societatea de valori mobiliare SIVAMO – care, chipurile, -acceptase- sa constituie (n.r. – din banii societatii de asigurari Astra) depozite colaterale, pentru garantarea imprumuturilor acordate de banca.
Referindu-se la legaturile directe dintre BRS si BID, Cinteza a spus ca, deocamdata, acestea se rezuma la garantarea de catre Astra a creditelor acordate de BRS si BID societatii Romcuart. Cinteza a mentionat ca in perioada 7-12 februarie 2001, Romcuart a beneficiat de la BRS de cinci credite (n.r. – patru in lei si unul in valuta de 1,785 milioane de dolari) in suma de 89 miliarde de lei, iar in 23 februarie 2001 aceeasi firma a mai primit de la BID un alt credit de 2,5 milioane de dolari. Conform lui Cinteza, in perioada 18 februarie-5 martie 2001, din creditul acordat, primit de Romcuart de la BID, o parte din bani au fost transferati in transe la BRS, pentru ca ulterior banii sa fie ridicati in numerar de mai multe persoane fizice si juridice, in sume inferioare pragului de 10.000 de euro, astfel incat Oficiul pentru Spalarea Banilor sa nu se autosesizeze. Referindu-se la una dintre fraudele operate la BRS, Cinteza mentionat data de 8 octombrie 2001, cand un depozit colateral constituit de Astra in favoarea Romcuart a fost spart fara dispozitia expresa a societatii de asigurare, iar suma de un milion de dolari a fost transferata intr-un cont curent, iar apoi schimbata in lei (30,56 miliarde de lei) si rostogolita la diverse persoane fizice. Astfel, a spus Cinteza, 20 miliarde de lei au ajuns in capitalul social al bancii Gelsorului, iar restul, in conturile unor firme sau indivizi (n.r. – multi dintre ai din anturajul aceluiasi grup).
Cinteza a aratat ca instituirea de catre BNR a regimului de decontare speciala la BRS, in 10 decembrie 2001 (n.r. – Dramiral Group sesiza in acea zi Parchetul General cu privire la disparitia din contul sau a unor mari sume de bani), a fost urmarea faptului ca, desi banca Gelsorului raportase o solvabilitate buna, lichiditatea acesteia era proasta. Astfel, la 14 decembrie 2001, BNR a demarat un control la BRS, iar doua zile mai tarziu, inspectorii care controlau Sucursala Bucuresti a BRS au sesizat ca exista patru credite dubioase (fara documente justificative) utilizate de diverse firme care aveau deja contractate alte credite nerambursate. Intrebat care a fost scopul fraudelor operate de Nicolaescu la BRS, Cinteza a subliniat ca acesta a constat in asigurarea lichiditatii unor persoane fizice si juridice (n.r. – unele apartin Grupului Gelsor), pentru ca acestea sa-si poata desfasura activitatile zilnice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane