– Batjocorirea veteranilor de război este adusă pe noi culmi de guvernarea liberală
– Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, -terminatorul- eroilor Romaniei
– Bătrani şi bolnavi veterani încă în viaţă mor cu zile, decimaţi datorită nesimţirii guvernanţilor
– O guvernare care – declarativ – a promis măriri substanţiale ale pensiilor pentru milioane de pensionari nu poate, de fapt, să garanteze un minim de condiţii puţinilor veterani de război încă în viaţă
– De mai bine de doi ani, solicitările veteranilor adresate Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului nu şi-au primit niciun răspuns
– Lipsiţi de drepturi elementare, prevăzute prin lege, veteranii sunt împinşi către exterminare
Vateranii Romaniei mor cu zile, decimaţi datorită nesimţirii guvernanţilor. O guvernare care – declarativ – a promis măriri substanţiale ale pensiilor pentru milioane de pensionari, nu este capabilă, de fapt să garanteze un minim de condiţii nici măcar veteranilor de război, cu mult mai puţini decat uriaşa masă de pensionari.
În primăvara acestui an un scandal de proporţii a zguduit Washingtonul. O serie de dezvăluiri făcute de publicaţia -Washington Post- cu privire la condiţiile în care sunt îngrijiţi veteranii americani au şocat publicul american. Preşedintele George Bush a anunţat o anchetă naţională şi în urma scandalului, secretarul de stat pentru armată, Francis Harvey. Ulterior preşedinţia Statelor Unite a făcut o serie de gesturi publice menite să -împace- veteranii, corp militar al rezerviştilor combatanţi care are însemnate parghii în viaţa politică americană. Deseori veteranii au fost arbitri ai luptei electorale, pe de o parte datorită prestigiului de care se bucură şi pe de altă parte deoarece ei reprezintă o organizaţie cu puternică prezenţă în viaţa publică.
Veteranii de război – daţi uitării de către autorităţi
În Romania veteranii de război sunt trataţi cu totul diferit. Deşi ar fi meritat respect pentru anii grei de război, care au lăsat urme pe viaţă celor mai mulţi supravieţuitori ei tot n-au atatea privilegii cate au obţinut de exemplu -revoluţionarii- din *89 pentru trei zile de -revoluţie-.
Calitatea de veteran de razboi a fost atribuită pentru prima data de regele Carol I, în 1902, prin înalt Decret Regal, foştilor luptători, participanţi la războiul de independenţă din 1877. A fost prima lege din istoria armatei care a oficializat calitatea de veteran de război, lege care a unit veteranii de razboi de toate gradele, aşa cum au fost pe front. După aproximativ 90 de ani, în 1991, s-a promulgat o nouă lege în care erau recunoscuţi ca veterani de razboi – şi pusi în drepturi – toţi cei care au luptat în primul şi în cel de-al doilea război mondial, mai exact peste 800 000 de persoane.
Eroii Romaniei îşi poartă astăzi cu demnitate povara bătraneţii, ignoraţi şi deseori umiliţi, chiar de autorităţile care au prin lege obligaţia de a le acorda un minim de respect. Cam în perioada în care exploda scandalul veteranilor în SUA, veteranii de război din Romania au adresat un apel disperat către instituţiile centrale ale statului cerand respectarea obligaţiilor pe care Statul le are faţă de veteranii, invalizii şi văduvele veteranilor de război.
Preşedintele ANVR, generalul în rezervă Mihai Dragnea, a prezentat, principalele probleme ale veteranilor, care nu şi-au găsit nici pană acum soluţionarea: autorităţile îi somează să plătească taxe şi impozite de care sunt scutiţi prin lege, teoretic, nu beneficiază de asistenţă medicală şi medicamente gratuite, casele în care locuiesc vor fi scoase la licitaţie, împroprietărirea şi despăgubirea la care aveau dreptul încă din 1994 nu s-au rezolvat, iar renta anuală pentru un veteran de război nu depăşeşte 35 lei. De mai bine de doi ani solicitările veteranilor adresate preşedinţiei, parlamentului şi guvernului nu şi-au primit nici un răspuns.
Decimaţi de nevoi şi de guvernanţi
Datorită varstei înaintate, procentul de reducere al numărului membrilor, în unele filiale, ajunge pană la 30%/lună. Din cei 800 000 de veterani înregistraţi în arhivele militare în urmă cu 15 ani azi mai sunt în viaţă mai puţin de 100 000, incluzand urmaşi şi văduve. O lege populistă le-a fost dedicată veteranilor – 44/1994 – ce priveşte în special scutirea de impozit pe pensii, mărirea indemnizatiilor, scutirea de impozite a pământurilor şi eliberarea numai de medicamente gratuite 100%.
În realitate însă foştii luptători s-au ales doar cu promisiuni şi multe strangeri de maini ajungand să trăiască în Romania de azi mai rău ca în timpul războiului. Uitaţi, fără bani de mancare sau de medicamente, -sprijiniţi- de către autorităţile locale doar prin legi fără aplicabilitate veteranii sunt decimaţi rapid – mai eficient decat de gloanţele vrăjmaşilor, odinioară.
Cacealmaua medicamentelor gratuite
Din luna iunie a acestui an, veteranii de război au rămas şi fără dreptul de a-şi procura medicamente gratuite. Gratuitatea la medicamente pentru veterani a ramas doar simbolică, aceasta acordându-se doar la preţul de referinţă. Preţul de referinţă înseamnă o aspirină fiind obligaţi să suporte diferenţa. Ministerul Sănătăţii, a anunţat triumfal că s-au economisit 500 miliarde lei astfel.
Faptul că farmaciile epuizează în doar două zile plafonul de medicamente compensate nu este un secret pentru nimeni. Bolnavii stau lunar, la cozi interminabile pentru a-şi lua tratamentul. Criza de medicamente compensate şi gratuite din farmacii, va duce mai mult ca sigur la lichidarea rapidă a veteranilor încă în viaţă.
Cine este de vină pentru aceasta situaţie? Farmaciştii pasează pacineţilor vina iar aceştia Casei de Asigurări de Sănătate. Cei de la Casă, spun că sistemul are toată responsabilitatea. Sistemul deci.
Ce prevede legea?
Sistemul – prin Ordonanţa de urgenţă 170/4.11.1999 prevede că -veteranii de război şi văduvele de razboi au dreptul la asistenţă medicală gratuită în toate instituţiile medicale civile de stat sau militare, medicamente gratuite atat în tratament ambulatoriu, cat şi pe timpul spitalizarii-.
Purtătorul de cuvant al Casei de Asigurări de Sănătate a Municiupiului Bucureşti, Cristina Călinoiu, susţine că plafonul de medicamente compensate este acelaşi pentru asiguraţii obişnuiţi şi pentru beneficiarii legilor speciale. Cum acest plafon se termină în primele zile ale lunii, lunar, în faţa farmaciilor se fac cozi imense. Mulţi dintre veterani nu mai ajung să -prindă- plafonul. Nu le rămane decat să îşi plătească medicamentele gratuite sau să nu îşi ia tratamentul.
CURENTUL s-a adresat ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu întreband dacă nu se poate face totuşi ceva pentru ca cei caţiva bătrani eroi să se bucure totuşi de drepturile pe care le au. La cererea pe care am depus-o la biroul de presă, săptămana trecută, nu a primit răspuns nici pană astăzi. Ministrul nu a fost de găsit la telefon. Vacanţă.