Primăria Capitalei obține o nouă victorie în litigiile cu dezvoltatorul imobiliar One Modrogan, a anunțat joi Nicușor Dan. Municipalitatea a câștigat în primă instanță procesul în care Asociația Lex Civica și dezvoltatorul imobiliar One Modrogan au cerut anularea Planului Urbanistic Zonal Zonele Protejate pentru parcelarea Filipescu, zona cu case superbe aflată pe partea dreaptă a bulevardului Aviatorilor, cum mergi de la Piața Victoriei spre Piața Charles de Gaulle. Grupul One United Properties a reacționat spunând că „toate actele în baza cărora se dezvoltă proiectele One sunt perfect legale, iar societatea va lupta permanent în instanță împotriva oricăror procese abuzive sau șicanatorii”.
„O nouă victorie asupra dezvoltatorilor imobiliari din Capitală: Tribunalul București a respins săptămâna aceasta solicitarea One Propertis de anulare a Planului Urbanistic Zonal al zonei protejate din jurul Palatului Modrogan.
Acest lucru înseamnă că Hotărârea Consiliului General al Municipiului București din anul 2000 privind stabilirea zonelor protejate construite (HCGMB nr. 279/2000) este legală.
Am prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, modul în care proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1 este un exemplu tipic de mafie imobiliară.
Ansamblul de locuințe a fost construit pe spațiul verde al monumentului istoric Palatul Modrogan în baza unei autorizații de construire emise în mandatul anterior.
În urmă cu un an și jumătate, instanțele au suspendat atât PUZ-ul, cât și autorizația de construire.
Este primul litigiu care se finalizează și instanța Tribunalul București constată că PUZ Zone Protejate este o documentație legală, care protejează zonele istorice ale orașului.
Această reglementare, PUZ Zone Protejate, a început să fie aplicată abia de actuală administrație, deși a fost emisă în urmă cu 24 de ani.
În baza ei, am început să respingem cereri pentru emiterea unor autorizații de construire care depășeau înălțimea, distanțele laterale, procentul de ocupare al terenului, coeficientul de utilizare al acestuia, și chiar specificul zonei.
După ce instanțele au început să anuleze pe bandă rulantă autorizații emise de fosta administrație, dar și de cele anterioare, pentru construcții ilegale în zona istorică a Bucureștiului, au început un șir de litigii prin care diverși privați au încercat să anuleze această documentație.
Încă există în derulare aproximativ zece litigii în ceea ce privește PUZ Zone Protejate, însă am toată încrederea în instanțele de judecată.”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
One Properties niste afaceristi verosi care habar nu au de principii si reguli de urbanism. Sa viziteze Singapore, Montreal, Vancouver si sa vada ca vechile cartiere cu case joase, parter ori P+1 sunt restaurate si cu mici functii comerciale locale sau locuinte. Mult apreciate de turisti. Marile zone cu blocuri cu zeci de etaje sunt la periferia cartierelor istorice si nu intercalate intre case joase. Si nici nu au distrus spatiile verzi ci din contra le au extins. Ma intreb cum de acesti afaceristi imobiliari iau toate avizele pe banda rulanta?!!! Cei care dau avize si aprobari in directiile de urbanism si primarii dar din tribunale primesc la schimb ceva ?!!! Bucurestiul trebuie sa se extinda dar la periferie iar in interior doar cu respectarea caracteristicilor arhitecturii locale.