Home Actualitate -Niki- de Habsburg a intrat in posesia castelului Bran

-Niki- de Habsburg a intrat in posesia castelului Bran

DISTRIBUIŢI

Ieri, la pranz, castelul Bran a fost retrocedat unui urmas al Habsburgilor. Fosta resedinta regala in perioada 1920-1947, castelul Bran a fost oferit ca dar de nunta principesei Ileana. Sora regelui de atunci, Carol al II-lea, s-a casatorit cu arhiducele Anton de Habsburg intr-o ceremonie ce a avut loc la castelul Peles din Sinaia. Acum, dupa aproape opt decenii, castelul Bran a fost retrocedat unui urmas al acestora, respectiv arhiducelui Dominic de Habsburg.

Prezent ieri la Bran, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a lasat sa se inteleaga ca aceasta retrocedare reprezinta un semidivort, in masura in care -statul roman va incerca sa rascumpere acest castel-. Termenul limita de rascumparare este, conform legii, de trei ani. Surse din Prefectura Brasov spun ca acum se negociaza deja o suma cuprinsa intre 26 si 28 milioane de euro pentru rascumpararea castelului.

Dar, pentru ca termenul limita ca celebrul muzeu sa se intoarca in patrimoniul statului este, asa cum aminteam, dupa viitoarele alegeri, autoritatile nu par a se grabi prea tare. Oricum, castelul Bran va continua sa functioneze ca muzeu in aceasta perioada, singura diferenta fata de ziua de ieri fiind aceea ca in Consiliul de Administratie va fi prezent, in mod firesc, si un reprezentant al familiei mostenitoare.

-Sunt foarte emotionat-

-Sunt foarte emotionat-, a spus in limba romana Dominic Habsburg. -Pana nu demult mi se parea de necrezut ca as putea reveni aici altfel decat turist. Multumesc tuturor romanilor care au avut curajul sa indrepte nedreptatile trecutului. Acest act este un semn ca traim intr-o lume mai buna. Multumesc romanilor ca au pastrat familia mea in sufletul lor. Mama mea si-ar fi dorit sa multumeasca tututor oamenilor de bine si curajosi. Castelul va ramane pentru totdeauna un simbol pentru Romania.-

Dominic Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar 10 ani. Dominic a declarat, de asemenea, ca -s-a reparat o gresala a trecutului, facandu-se un act de dreptate. Ma bucur ca am gasit castelul in conditii foarte bune-. Lupta lui cu institutiile statului a durat patru ani.

Interesant de amintit este faptul ca, dupa ce familia de Habsburg a primit acest castel, regele Carol al II-lea a solicitat surorii sale si sotului ei sa paraseasca Romania, deoarece -prezenta unui Habsburg pe teritoriul Romaniei ar putea provoca incidente in strainatate-. De aceea, posesorii de drept ai castelului Bran au stat mai mult la castelul Sonnberg, alaturi de cei sase copii, printre care si actualul mostenitor, Dominic, poreclit in familie -Niki-.

-Un act de dreptate-

-Este un moment important, cu o mare incarcatura simbolica-, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor. -Sunt trei chestiuni importante in legatura cu cele doua documente semnate astazi. In primul rand, este un act de dreptate pentru ca proprietatea revine dupa foarte multi ani la proprietarul de drept. In al doilea rand, este un act de justitie, statul roman si Ministerul Culturii si Cultelor avand obligatia de a pune in opera prevederile legii referitoare la retrocedare. In al treilea rand, este un act de cultura pentru ca acest lacas in urmatorii trei ani va fi administrat de acelasi Consiliu de Administratie si va ramane, sper, perpetuu, la dispozitia publicului roman si strain-, a explicat ministrul.

Legenda lui Dracula

Castelul Bran – a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377 – este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul -Dracula- al lui Bram Stoker.

In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

-The Times-: -Castelul lui Dracula revine in sanul unei familii de sange regesc-

-The Times- incepe prin a descrie castelul pe intelesul publicului occidental. Este vorba – aflam din articol – despre o fortareata din Transilvania care arata ca un castel din povesti si unde a fost inchis Vlad Tepes, sursa de inspiratie a romanului -Dracula- al lui Bram Stocker. Articolul mai precizeaza ca este vorba despre o atractie turistica a Romaniei si ca este supranumit Castelul lui Dracula din cauza asocierii cu Vlad Tepes, care, conform legendelor locale – scrie -The Times- -, ar fi locuit sau ar fi fost inchis in castelul Bran. Dominic von Habsburg sustine ca acest castel va ramane muzeu, intrucat nici el si nici surorile lui nu intentioneaza sa vina sa locuiasca in el. El neaga si faptul ca familia sa s-ar fi bucurat de tratament special din partea autoritatilor romane in ce priveste retrocedarea. -Doar 12 din cele 300 de hectare de teren ne-au fost restituite-, a declarat Dominic cotidianului -The Times-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.