Creditorii vor cere, astazi, in instanta reorganizarea judiciara a Combinatului Siderurgic Resita, iar APAPS pregateste o actiune in instanta privind rezilierea contractului cu Noble Ventures. Pe de alta parte, americanii propun incheirea unui protocol privind reesalonarea datoriilor.
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si alti creditori care detin titluri executorii la Combinatul Siderurgic Resita (CSR) vor depune, astazi, la Tribunalul Caras Severin, o cerere de reorganizare judiciara a combinatului. Acestia vor cere judecatorului sindic sa constate ca societatea este in incapacitate de plata. Potrivit ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, CSR are datorii in valoare de 650 miliarde de lei atat catre bugetul de stat, cat si fata de furnizorii de utilitati publice. Investitorii de Noble Ventures pot contesta cerea creditorilor, insa trebuie sa demonstreze ca societatea este solvabila, or, acest lucru pare imposibil. Pe de alta parte, americanii pot propune judecatorului sindic, in cel mult 60 de zile, un plan de reorganizare a activitati, in scopul rentabilizarii acesteia. Acest plan trebuie insa sa fie acceptat atat de catre judecatorul sindic, ca si de creditori. In aceasta situatie, la conducerea societatii fie sunt pastrati vechii administatori, fie se desemneaza un administrator judiciar (persoana fizica sau juridica). Nici acesta solutie nu le sta insa la indemana. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a anuntat deja ca, in cazul in care justitia accepta cererea de reorganizare judiciara , firma Noble Ventures, proprietarul oficial al CSR, nu va mai administra societatea. Combinatul, spune Musetescu, va fi administrat de o persoana desemnata de judecatorul sindic, pe baza unui proiect de reorganizare financiara. Noble Ventures ramane insa proprietarul CSR pana cand APAPS va obtine rezilierea contractului de privatizare intr-un proces paralel care se va desfasura la Bucuresti si care nu are nici o legatura cu procedura demarata la Resita. -Nu se poate face nici o legatura intre cele doua actiuni de nationalizare-, a sustinut Musetescu, care a afirmat ca se asteapta la o campanie in presa internationala, pe tema nationalizarii CSR. Firma Noble Ventures este acuzata ca nu a respectat clauzele privind contractul colectiv de munca, nivelul exporturilor, investitiile in combinat si plata unui credit catre un consortiu de banci spaniole.
Americanii mai spera intr-o minune
Consilierul directorului general al CSR, Michael McNutt, afirma ca nu va pleca din Romania si nu crede ca e in interesul munictorilor ca Noble Ventures sa plece de la Resita. El a acuzat faptul ca anumite prevederi ale caietului de sarcini au fost incomplete, iar echipamentele aduse prin creditul spaniol, contractat acum trei ani, au stat in vama si au intrat de-abia in februarie in combinat, pentru ca au fost blocate de catre Guvern. -As putea sa semnez protocolul de reesalonare a datoriilor luni, salariile restante totalizeaza 16 miliarde de lei, iar daca regiile locale si-ar plati datoriile catre CSR, in valoare de opt miliarde de lei, s-ar putea plati 50% din salarii si Guvernul nu ar trebui sa recurga la ajutoare sociale returnabile-, a spus McNutt referindu-se la decizia de acordare, muncitorilor de la Resita, a unor ajutoare sociale de catre Guvern. Executivul s-a angajat sa plateasca muncitorilor de la Resita un ajutor de 2,5 milioane de lei, cu conditia sa nu impiedice procesul de reorganizare judiciara a combinatului. McNutt mai spune ca masurile intreprinse de ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, nu sunt in acord cu legea romana. -Trebuie sa fie clar ca nu se poate interveni in proprietatea privata, pana cand nu ni se ia acest drept de proprietate asupra CSR-, a daugat Michael McNutt. -Noi am pregatit actele pentru protocol, dar in loc sa fie prezentata in Guvern o nota prin care sa se rezolve situatia, a fost prezentata o nota prin care se cerea rezolutionarea contractului-, a mai spus consilierul directorului general al CSR, adaugand ca Noble a investit peste 20 de milioane de dolari la Resita.
A treia privatizare din industria grea care esueaza
Fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, a declarat ca un posibil esec al privatizarii Combinatului Siderurgic Resita ar avea consecinte catastrofale, atat din punct de vedere politic, cat si economic. Sarbu a spus ca in plan economic esecul acestei privatizari ar dovedi ca Romania este incapabila sa privatizeze marile intreprinderi din industria grea si metalurgie si ar descuraja investitorii care vin sa cumpere societatile scoase la privatizare in cadrul Programului PSAL. In opinia sa, consecintele in plan economic ar fi dramatice, pentru ca ar fi a treia privatizare din industria grea care ar esua, dupa Petrotub Roman si Tepro Iasi. Potrivit lui Sarbu, Combinatul Siderurgic din Resita are doua alternative: sa fie renationalizat si sa fie pus de Guvern in faliment, pentru ca nu are bani sa-l subventioneze, fie sa fie privatizat cu clauzele respectate de catre Guvern. El a precizat ca acest clauze nu au fost respectate si din aceasta cauza americanii de la combinatul resitean nu au facut investitii.