Home Actualitate Noi rafinam creante!

Noi rafinam creante!

DISTRIBUIŢI

– Cum a fost posibil ca, dupa doi ani de administrare a unei rafinarii care n-a facut altceva decat sa acumuleze pierderi, lui Corneliu Iacobov i s-a oferit pe tava si Rafo?

Un document de serviciu avand mentiunea -strict confidential- a ajuns, la sfarsitul lunii ianuarie, pe masa premierului. Materialul se refera la situatia SNP Petrom, capitolul cel mai dur referindu-se la datoriile pe care societatea le are de incasat de la clienti si care, la 31 decembrie 2001, insumau peste 14.500 miliarde de lei (echivalentul a aproape jumatate de miliard de dolari). O treime din aceasta suma o reprezinta creantele inregistrate de rafinarii, prima pozitie in topul datornicilor fiind ocupata de Rafinaria Darmanesti, cumparata la sfarsitul lui 1999 de Imperial Oil, firma lui Corneliu Iacobov: aceasta a acumulat restante de plata de 1.685 de miliarde! De remarcat ca tot titeiul livrat de Petrom rafinariei lui Iacobov este incadrat la rubrica -in afara contractului-, ceea ce inseamna ca, datorita influentei de care dispunea marele magnat social-democrat, livrarile se faceau pe baza unei simple comenzi, Darmanestiul beneficiind, practic, de un fel de cec in alb din partea companiei nationale de petrol.

La fel cum nu a achitat contravaloarea produselor primite de la Petrom, Darmanesti nu s-a sinchisit nici de plata celorlalte obligatii, cele catre bugetul de stat (accize, taxa de drum, TVA). Cum din pretul unui litru de benzina, ponderea acestor taxe este de aproape 70%, un calcul simplu ne arata ca valoarea insumata a obligatiilor bugetare aferente combustibilului prelucrat sare de 3.000 miliarde de lei. Adaugand majorarile si penalitatile de intarziere, deoarece o buna parte din aceste datorii vin din anul 2000 (dupa cum se poate constata din tabelul alaturat), obtinem o suma uriasa. Asta nu a impiedicat insa firma Imperial Oil, actionarul majoritar la Rafinaria Darmanesti, sa se asocieze cu un off-shore portughez si sa-si adjudece o a doua rafinarie, Rafo, fara ca vreunul dintre functionarii Autoritatii pentru Privatizare sa-si puna vreo intrebare cu privire la -performantele manageriale- ale societatii lui Iacobov.

Culmea este ca, in vreme ce acumula datorii uriase, rafinaria Darmanesti SA isi permitea insa achizitii spectaculoase. Una dintre acestea este societatea Electrocarbon din Slatina, pe care, printr-o -inginerie financiara- marca Iacobov (preluarea unui gaj de la firma ce imprumutase PAS-ul, asociatia salariatilor din Electrocarbon, sa cumpere pachetul majoritar, cu ajutorul a doi reprezentanti fictivi ai PAS, afacere asupra careia vom reveni), a achizitionat-o in vara anului 2001. Intr-una dintre deplasarile la Slatina, dl Iacobov s-a laudat in fata angajatilor ca, in afara pretului platit (820.000 de dolari si 400 milioane de lei), a facut investitii de alte trei milioane de dolari. Desi datele sunt vehement contestate de asociatia salariatilor, care sustine ca Iacobov a devalizat fabrica, noi le presupunem ca fiind adevarate si atunci ajungem la concluzia ca domnia-sa invartea milioanele de dolari provenite din evaziunea produsa bugetului de stat…

Ciudat este si ca, atunci cand pronunti numele de Iacobov in fata autoritatilor actuale, ai impresia ca se instaureaza dintr-o data o adevarata omerta. La APAPS, afacerile acestuia reprezinta un subiect tabu, nimeni nefiind mandatat sa ofere informatii in acest sens. Solicitati sa confirme datele din informarea inaintata premierului – autorul acesteia fiind chiar Minsterul Industriilor, de care apartine -, responsabilii Petrom dau si ei din umeri: -Nu putem sa va dam nici o suma, datele sunt confidentiale!-. Am incercat, de asemenea, sa-l contactam pe binecunoscutul Mihai David, in clipa de fata secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, personaj care, in 1999, a negociat cumpararea Rafinariei Darmanesti de catre Imperial Oil. Am dorit sa aflam daca dl David are vreo legatura cu off-shore-ul Shamrock, care la acea data era unul dintre actionarii Imperial Oil, insa ne-am lovit de un refuz total din partea domniei-sale: -Nu pot nici sa infirm, nici sa confirm acste informatii. De altfel, am decis sa nu mai vorbesc deloc cu mass-media despre afacerile derulate inainte de a deveni demnitar-, a precizat domnia-sa.

De fapt, zidul tacerii, construit in jurul afacerilor dlui Iacobov, arata in mod clar ca exista ceva care trebuie neaparat ascuns. Acel -ceva- il vom dezvalui la inceputul saptamanii viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.