Vineri, Ministerul Sănătății a postat în dezbatere publică proiectul de OUG privind salarizarea personalului medico-sanitar în funcție de performanță. Ziarul Curentul a prezentat pe larg proiectul în articolul Rafila introduce salarizarea conform performanțelor prin OUG. Vezi textul și trimite observații
Conform Notei de Fundamentare (extras în facsimil) emise de ministrul Rafila, pentru acest proiect, „au fost consultate Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.”, urmând a se solicita „avizul structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale” și „avizul Consiliului Economic și Social și Consiliului Legislativ”.
Colegiul Medicilor contrazice Nota de Fundamentare
Președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană ne-a transmis următoarele precizări „în completarea articolului de astăzi, realizat de Curentul, pe subiectul salarizării conform performanțelor”:
„De când am preluat mandatul de președinte al CMR, Biroul Executiv sau Consiliul Național NU au primit solicitare pentru un punct de vedere pe acest subiect;
Pentru un aviz/punct de vedere al CMR este nevoie să cunoaștem în primul rând conținutul propunerii de reglementare, inclusiv să înțelegem clar ce criterii se vor introduce.
Performanța în sănătate contează și este necesară reglementarea acesteia, dar trebuie să cunoaștem tot cuprinsul unui astfel de ordin, pentru a dezbate și vota în organismele CMR punctul nostru de vedere/avizul pentru un astfel de proiect.”, a conchis președinta Colegiului Medicilor.
Evident că această situație va bloca emiterea Ordonanței de Urgență până când avizul consultativ al CMR va fi obținut. Emiterea unei note de fundamentare false care afectează zeci de mii de cadre medicale și implicit sănătatea românilor este infracțiune și niște demiteri se impun. Ultimii 35 de ani ne-au dovedit că orice heirupism în sistemul medical a alungat mii și mii de medici și asistenți din țară. Dar așa cum explicam AICI scriind despre „performerul” Rafila, bogatul nu crede săracului.