Home Actualitate Notarii publici arunca in aer preturile apartamentelor

Notarii publici arunca in aer preturile apartamentelor

DISTRIBUIŢI

Notarii publici din Bucuresti si din alte cinci judete limitrofe vor utiliza, de la inceputul lunii octombrie, o noua grila de taxare pentru tranzactiile imobiliare, preturile minime fiind -actualizate-. Conform noii grile, pretul mimin, in functie de care se vor aplica taxele notariale, al unui apartament de patru camere situat in zona Unirii a crescut de la 50.000 de dolari la peste 100.000 de euro, iar a unuia situat in zona Aviatiei de la 21.000 de dolari la peste 40.000 de euro. Politica de taxare a notarilor este extrem de simpla si eficienta. In acest mod, pentru un apartament de 100.000 de dolari, un cetatean va plati taxe notariale de peste 74 milioane de lei.

Incepand cu prima zi a lunii octombrie, preturile minime declarabile ale locuintelor din Bucuresti vor creste, uneori, cu aproape 100%, Uniunea Notarilor Publici din Romania introducand noua grila de evaluare. Acesata noua evaluare imobiliara, realizata la doi ani de la precedenta, este prima facuta publica, ea fiind realizata de catre Societatea Generala a Expertilor Tehnici. Spre deosebire de anii precedenti, evaluarea este mult mai completa, preturile fiind defalcate nu numai in functie de zona, ci si de etaj, grad de degradare, imbunatatiri aduse de catre proprietar.

Preturile -minime- ce vor fi utilizate de catre notari au darul de a-ti taia rasuflarea. Astfel, un apartament la bloc, cu doua camere, situat in zona 0, pe Bulevardul Unirii, costa minimum 41.000 de euro. Pretul este valabil pentru un apartament de doua camere, degradat, situat la ultimul etaj al unui bloc construit inainte de 1977. In cazul in care blocul este construit intre 1977 si 1990, acelasi apartament costa minimum 44.000 de euro, iar daca blocul a fost definitivat dupa 1990, pretul urca pana la 50.000 de euro. Tot in aceeasi zona, un apartament cu patru camere, cu imbunatatiri, situat intr-un bloc construit dupa 1990 costa minimum 104.000 de euro. In zona 1, un apartament intr-un bloc vechi, situat pe Bulevardul Decebal costa minimum 20.000 de euro, dar pretul poate ajunge si la 70.000 de euro pentru un apartament cu imbunatatiri de patru camere, aflat la un etaj intermediar, intr-un bloc nou. Preturi ceva mai mici se pot gasi doar in zonele mai putin -centrale- ale Capitalei. Astfel un apartament cu patru camere, cu imbunatatiri, intr-un bloc nou situat in zona Aviatiei are un pret minim de -doar- 46.000 de euro, iar in zona Crangasi-Giulesti pretul poate scadea pana la 29.000 de euro, iar in zona Colentina pana la 26.000 de euro.

Vile pentru tot poporul

Evaluarea realizata la solicitarea notarilor publici nu se limiteaza la apartamentele de la bloc. Pentru vile, pretul se calculeaza in functie de zona, dar si de finisaje, intretinere si utilitati. In zona ultracentrala, situata intre Soseaua Kiseleff – Piata Dorobanti – Bulevardul Maresal Averescu, pretul unui metru patrat de constructie poate ajunge poate pana la mimimum 600 de euro. In acelasi timp, cel mai mic pret posibil, intr-o casa construita inainte de 1940, cu pereti din zidarie de caramida si plansee din beton, fara instalatii, costa -doar- 147 de euro metrul patrat. In acelasi timp, pretul poate scadea pana la 20 de euro metrul patrat daca vila este situata in zona III, in cartierul Giulesti sau Ferentari, fiind construita inainte de 1940 si fara instalatii. Pentru comparatie, in judetul Giurgiu, o vila situata in zona 0 a orasului, cu finisaje deosebite, are un pret pe metrul patrat de pana la 490 de euro, in timp ce la Bolintin Vale, aceeasi casa situata in centru are un pret minim de 450 de euro pe metrul patrat.

Bani mai multi pentru notari

Preturile minime stabilite prin expertiza sunt obligatorii pentru toti notarii. Cu alte cuvinte, in cazul in care doriti sa incheiati un act de vanzare-cumparare, pretul pe care il veti plati notarului este raportat la cel minim din expertiza. -Omul poate sa declare, pe riscul sau, orice pret doreste. Daca pretul declarat este sub cel al evaluarii, taxele vor fi platite la minimul din evaluare, iar daca acesta depaseste va fi calculat in functie de cel trecut in contract-, declara Doina Rotaru, presedintele Notarilor Publici din Bucuresti. Sistemul evaluarii a fost introdus in 1997, iar de la acea data onorariile notarilor si taxele catre stat au fost calculate pornind de la acest minim. Sumele pe care ajungem sa le platim notarilor si statului sunt absolut uriase. Pentru un apartament din zona Unirii, declarat la o valoare de 100.000 de dolari, un cumparator trebuie sa plateaza cel putin 74 milioane de lei taxe si onorarii. Sumele datorate sunt cu atat mai mari cu cat creste pretul, dar nu pot scadea sub cel fixat de expertiza. Fata de evaluarea realizata in urma cu doi ani, sumele minime luate in calcul aproape s-au dublat. Pentru comparatie, un apartament cu patru camere in zona Unirii era evaluat, acum doi ani, la 50.000 de dolari, iar unul in zona Aviatiei la 21.000 de dolari. -Este aberant ceea ce se intampla, dar beneficiind de monopolul pe care il au pot face ceea ce doresc. Problema este ca prin aceasta politica se cresc, din nou, artificial, preturile de pe piata, pentru ca toata lumea va zice ca asta e pretul mimim si va cere mai mult-, declara Gabriel Zamfir, vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.