In urma topirii zapezilor, debitul apelor a crescut alarmant, provocand deja numeroase inundatii si alunecari de teren. In municipiul Suceava, pe versantul de nord-est s-au produs noi desprinderi si prabusiri ale terenului, punand in pericol locuintele de pe cornisa si alte 12 case situate in aval. -In cazul producerii unei noi rupturi, antrenarea in miscare a unei fundatii de beton existenta in zona din amonte si care in acest moment este in echilibru instabil poate produce catastrofe umane si materiale-, anunta Primaria Suceava. De asemenea, apele Oltului s-au umflat si s-au revarsat pe sectorul neindiguit din zona localitatilor brasovene Comana, Crihalma si Ungra. Si soseaua Comana – Crihalma – Ungra a fost acoperita de apa. La Ungra, Oltul a trecut de un dig de protectie construit pentru apararea localitatii. Mai multe localitati au fost aproape izolate din cauza inundatiilor si sute de hectare de teren agricol din lunca Oltului au fost acoperite de ape.
Conform unei informari a Primariei Suceava, in urma topirii zapezilor, pe versantul de nord-est s-au produs noi desprinderi si prabusiri ale terenului, care a alunecat, pe verticala, pana la 20 de metri, pe o lungime de 220 de metri. -Noile alunecari pun in pericol locuintele de pe cornisa versantului si alte 12 case situate in aval. Aceste locuinte sunt dislocate de masivul de pamant alunecat, iar in cazul producerii unei noi rupturi, antrenarea in miscare a unei fundatii de beton existenta in zona din amonte si care in acest moment este in echilibru instabil poate produce catastrofe umane si materiale-, se arata in informarea Primariei.
De asemenea, ieri dimineata, o portiune a strazii Mihail Sadoveanu s-a surpat. Un stalp de inalta tensiune a fost dislocat, o locuinta este in pericol, iar anexele unei alte locuinte au fost acoperite partial de pamantul alunecat. Potrivit specialistilor primariei, in perioada urmatoare se va inregistra o noua alunecare a terenului, fiind puse in pericol doua locuinte.
Furia Oltului
Apele Oltului s-au revarsat pe sectorul neindiguit din zona localitatilor Comana, Crihalma si Ungra. Cauza cresterii alarmante a nivelului apelor este legata de topirile masive de zapada pe cursul raului din judetele Harghita si Covasna. -Marti spre miercuri noapte am avut o depasire cu 48 de centimetri a cotei de inundatie. Miercuri aveam o depasire medie de 30 de centimetri a cotei de inundatie-, declara Petre Bicu, directorul Sectorului brasovean de Gospodarire a Apelor (SGA). Podul peste Olt dintre localitatile Comana si Crihalma a fost inundat din cauza revarsarii raului.
La Ungra, Oltul a depasit digul
Soseaua Comana – Crihalma – Ungra a fost acoperita de apa. -Nu se mai poate ajunge acolo decat cu tractorul. Soseaua este complet inundata. Avem suprafete mari de faneata sub apa-, spune Alexandru Elekes, primarul din Comana. Peste 400 de hectare de teren agricol de pe malul raului au fost acoperite de ape. La Ungra, Oltul a trecut de un dig de protectie construit pentru apararea localitatii. -Am pompat apa de dupa dig cu o statie de pompare pe care o avem la Ungra, ca sa aparam casele cele mai expuse de apa. Unitatea noastra este in stare de alerta hidrologica si supraveghem permanent evolutia situatiei-, declara Petre Bicu.
An de an sub ape
Inundatiile masive de pe sectorul neindiguit al Oltului se repeta in fiecare primavara. Locuitorii satelor din imediata apropiere a raului s-au obisnuit deja cu aceasta situatie. Cladirile care erau inundate an de an din cauza apelor crescute ale Oltului au fost abandonate. -La noi totdeauna iese apa cand se topesc zapezile. Am facut inca de pe vremea lui Ceausescu demersuri pentru rezolvarea situatei, dar nimeni nu are bani pentru asa ceva. Avem trei cladiri care sunt mai aproape de apa si unde nu mai sta nimeni-, spune primarul din Comana. Ultimul demers pentru construirea unui dig de-a lungul Oltului, care sa-i apere pe localnici de inundatiile primaverii, s-a facut anul trecut. A ramas insa fara nici un rezultat.