Disfunctionalitatile aparute, zilele trecute, in alimentarea cu gaze a populatiei au drept principale cauze scaderea presiunii gazelor importate din Federatia Rusa, pe de o parte, si, pe de alta parte, cresterea brusca a consumului de gaze, explica ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Desi ministerul de resort a finalizat pregatirile pentru anotimpul rece inca de la inceputul acestei toamne, reusind chiar un record din punct de vedere al cantitatilor de gaze inmagazinate si al stocurilor de pacura si carbune constituite, evitarea unor astfel de situatii nu se poate realiza decat printr- o strategie pe termen mediu si lung privind cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale a Romaniei. Programul MIR prevede ca, in 2004, capacitatea de depozitare a gazelor naturale sa ajunga la patru miliarde de metri cubi, asigurand in acest fel independenta Romaniei fata de importurile de gaze. Un obiectiv prioritar al MIR este aplicarea cu consecventa a masurilor de restructurare a sectorului energetic, care sa conduca la stoparea pierderilor si la dezvoltarea si reabilitarea sectorului.
Domnule ministru, in ultimele zile, Romania s-a confruntat cu o criza in furnizarea gazelor naturale. Suntem iarasi in situatia in care iarna ne ia pe nepregatite?
– Dimpotriva. In urma cu aproximativ doua saptamani, prognoza meteo anticipa o scadere brusca a temperaturii. Atunci am amanat intalnirea programata cu reprezentantii unor companii din Germania si am ramas in tara pentru a organiza Comandamentul de iarna, care sa fie pregatit pentru o astfel de situatie. Acest comandament a intrat imediat in functiune, iar reprezentantii ministerului s-au deplasat in tara pentru a verifica toate unitatile energetice responsabile in problema termoficarii. Singurul factor care nu depindea in totalitate de atributiile ministerului era gazul din import, furnizat de Federatia Rusa.
– Care ar fi solutia pentru a nu mai depinde de gazul rusesc?
– In momentul de fata, am hotarat sa se limiteze consumul catre agentii industriali – ma refer in special la consumatorii industriali rau-platnici -, iar diferenta sa fie orientata cu prioritate catre populatie. Lucru care, de fapt, s-a si intamplat in aceste zile. In fond, a fi pregatit inseamna sa ai capacitatea de a reactiona cat mai rapid pentru gestionarea unor astfel de crize. In cazul de fata, Comandamentul de iarna a reactionat in cel mai scurt timp cu putinta. Daca nu am fi fost pregatiti, lucrurile nu ar fi intrat in normalitate nici in momentul de fata. Insa, pe termen mediu si lung, cea mai eficienta solutie este cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale. In aceasta privinta, chiar din aceasta vara am inceput un proiect ambitios prin care Romania va dispune de depozite suficient de mari pentru a stoca din timpul verii cantitatea de gaze necesara pentru consumul din anotimpul rece. Acest proiect mai prezinta si avantajul ca vom putea achizitiona intreaga cantitate de gaze la un pret mai scazut, inainte de venirea iernii, cand preturile cresc. Pana la 31 martie 2002, vom reusi sa dublam capacitatea de inmagazinare de la depozitul Bilciuresti – Butimanu, iar obiectivul nostru este ca pana in anul 2004 Romania sa devina independenta din acest punct de vedere, cu o capacitate de depozitare de circa patru miliarde de metri cubi.
– Aveti ceva cu centralele de apartament?
– Nu am nimic cu optiunea individuala a cetatenilor privind modalitatea de incalzire pe timp de iarna. Singurele lucruri care ma intereseaza sunt, pe de-o parte, ca aceste instalatii sa fie realizate in conditii de siguranta, iar pe de alta parte, trebuie sa avem o evidenta a consumului pe care il presupun aceste instalatii. Toata lumea m-a intrebat in aceste zile din ce cauza au aparut aceste disfunctionalitati. Centralele de apartament reprezinta una dintre cauze, pentru ca s-a inregistrat un consum de gaze suplimentar care, pentru o scurta perioada, a condus la scaderea presiunii gazelor furnizate consumatorilor casnici. Insa, in momentul de fata, lucrurile sunt sub control, iar cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii, problemele izolate care mai exista vor fi rezolvate in totalitate.
– Sa speram ca veti reusi acest lucru. Dar chiar daca romanii nu vor mai avea probleme cu incalzirea, se pare ca nu vor scapa de restructurarile care vor trebui facute pentru respectarea conditiilor din acordul cu FMI. Si in acest caz greul cade tot asupra Ministerului Industriei.
– Din nefericire, in Romania s-a format mentalitatea ca ceea ce este mai rau e din cauza FMI sau a altor organisme internationale. Probabil acest lucru se intampla din cauza faptului ca in anii anteriori se dadea vina pe FMI pentru toate esecurile celor care se aflau la putere. Consider ca e timpul sa renuntam sa ne amagim cu acest mit al conspiratiei. Lucrurile sunt mult mai simple. Daca avem o problema, atunci trebuie sa facem ceva pentru a o rezolva, indiferent de ce spune FMI. Daca in sectorul energetic sunt pierderi, atunci trebuie sa facem ceva pentru a le stopa. Vrem sa avem un sector energetic eficient sau ne intoarcem la lumanare? Asta trebuie sa hotaram noi, romanii, nu FMI sau alte organisme financiare internationale. Evident ca cele mai importante decizii tin de Ministerul Industirei, dar asta nu din cauza FMI, ci pentru ca, in sectorul energetic, ani de-a randul, s-au acumulat cele mai mari pierderi din economie fara sa se faca aproape nimic pentru reabilitarea si dezvoltarea acestui sector. Continuarea acestei situatii este inacceptabila, iar pentru a scoate caruta din sant nu este nevoie sa astaptem sa vina FMI sa ne spuna ce trebuie sa facem. Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa incepem restructurarea acestui sector. Cu cat va fi mai repede, cu atat costurile sociale vor fi mai scazute. Fiind constienti de acest lucru, am tinut foarte mult sa mentinem dialogul social. In cursul acestui an, au avut loc peste 170 de intalniri intre reprezentantii ministerului si sindicate, deci aproximativ o intalnire la doua zile. Astfel, am putut intelege bine problemele sindicatelor, dar si sindicalistii au inteles mai exact necesitatea aplicarii unor masuri de restructurare.
– Sa intelegem atunci ca sunteti un ministru de sacrificiu?
– Nu trebuie sa ne gandim ca simplul fapt de a-ti respecta responsabilitatile de ministru reprezinta un sacrificiu. Stim cu totii situatiile in care, atunci cand lucrurile nu mergeau bine, ministrii dintr-un partid dadeau vina pe ceilalti. Atunci s-a vorbit chiar de prim-ministri de sacrificiu, care au fost abandonati de propriul partid. Astazi insa, vorbim de o echipa guvernamentala si s-a vazut ca in acest an actiunile Guvernului au fost coerente si au avut consistenta. In ceea ce ma priveste, eu sunt un ministru de si pentru actiune. Iar ceea ce este important e ca fac parte dintr-o echipa in care actiunile unui ministru sunt asumate de intregul Guvern. Suntem cu totii hotarati sa facem ceea ce trebuie facut pentru imbunatatirea situatiei economice. Iar pentru asta trebuie sa cream conditiile economiei de piata si sa continuam procesul de integrare europeana.
– Asta inseamna ca acum Guvernul doreste integrarea cu orice pret?
– Acest Guvern a avut, de la bun inceput, ca obiectiv procesul de integrare europeana. Ultimele date statistice arata ca aceasta este si vointa cetatenilor romani. Insa formula -integrare cu orice pret- este incorecta. Nu atat integrarea ne costa, cat lipsa integrarii. Pana acum am vazut cu totii pretul pe care l-au platit romanii din cauza amanarii repetate a masurilor necesare pentru integrarea europeana. Daca vrem sa nu mai platim costul care decurge din cresterea inflatiei si a blocajului financiar, al fiscalitatii excesive si al saraciei in general, atunci trebuie sa continuam procesul de integrare europeana.
– De curand ati fost reales presedintele organizatiei PSD Bucuresti. Avand in vedere ca sunteti si ministru, care vor fi avantajele bucurestenilor?
– Trebuie sa facem o distinctie foarte clara intre atributiile ministeriale, cele politice si cele administrative. A fi ministru inseamna a fi un membru al Guvernului Romaniei, deci in aceasta calitate activitatea mea vizeaza aspecte de anvergura nationala, anume industria romaneasca. Cei mai multi colegi din Guvern provin si din alte organizatii locale ale PSD, unii chiar sunt presedinti de organizatie, cum e si cazul meu, dar asta nu inseamna ca cetatenii din acele zone vor fi mai avantajati decat restul populatiei. In schimb, in calitate de parlamentar, alaturi de ceilalti deputati si senatori care provin din PSD Bucuresti, voi incerca sa sustin, in cadrul comisiilor de specialitate si prin vot, acele legi care sunt in avantajul bucurestenilor. Un exemplu relevant este Legea Capitalei, care se afla in lucru si care, pentru mine, reprezinta un obiectiv major. Acesta este si motivul pentru care le-am solicitat parlamentarilor de Bucuresti sa prezinte in fiecare luna un raport de activitate. Este dreptul bucurestenilor sa stie in ce fel este respectat votul pe care l-au acordat celor care acum ii reprezinta in Parlament. In privinta aspectelor administrative, acestea se regasesc in activitatea Prefecturii si a primariilor de sector. In calitate de presedinte al PSD Bucuresti, sunt interesat de modul in care prefectul si primarii de sector raspund problemelor concrete ale cetatenilor Capitalei.
– Sa intelegem ca sunteti -mai primar- decat primarul Capitalei?
– Preocuparea mea este ca primarii de sector sa-si respecte promisiunile fata de bucuresteni, fiindca acele promisiuni au fost asumate implicit si de Organizatia PSD Bucuresti. Chiar daca, in momentul de fata, PSD nu detine Primaria Generala, faptul ca in toate cele sase sectoare sunt primari PSD reprezinta un aspect favorabil din punctul de vedere al coordonarii activitatii la nivelul intregului municipiu. Iar in calitate de presedinte al PSD Bucuresti, este normal sa fiu preocupat ca aceasta coordonare sa fie cat mai buna.