Haosul creat in Bucuresti de desfasurarea reuniunii tarilor francofome afecteaza si activitatea medicala din unitatile sanitare. Astfel, pacientii sunt obligati sa stea mai putin in spitale, chiar daca necesita urmarire medicala, pentru a asigura rulajul bolnavilor fara a se resimti lipsa saloanelor pregatite special pentru oficialii straini sau a doctorilor desemnati sa asigure asistenta sanitara. Totodata, ambulanta intarzie la solicitari, nu din cauza traficului, ci a numarului mic de autospeciale disponibile, intrucat nu mai putin de 20 de ambulante, din care 10 apartinand SAMB, sunt plasate pe intreg traseul stabilit de Serviciul de Paza si Protectie.
-Este normal sa se intample asa daca asta le-a fost solicitat doctorilor. Sunt cazuri in care un pacient trebuie monitorizat cel putin trei zile, dar daca starea lui de sanatate evolueaza bine, este trimis acasa dupa numai o zi-, a declarat, ieri, Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti.
Nu de aceeasi parere sunt si reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice, care sustin, in unanimitate, ca pe intreaga perioada a desfasurarii Congresului francofoniei este asigurata asistenta medicala atat pentru oficialii straini care si-au confirmat prezenta, cat si pentru bucuresteni in conditii normale de lucru.
-Nu a cerut nimeni medicilor sa scurteze perioada de spitalizare a pacientilor. -, a precizat purtatorul de cuvant al MSP, Oana Grigore.
Daca in ultimele zile autoritatile au bombardat bucurestenii cu informatii referitoare interzicerea circulatiei rutiere pe arterele importante din centrul Capitalei, surprizele de alta natura nu au intarziat sa apara… pe ultima suta de metri a pregatirilor! Astfel, se pare ca bulversarile din sistemul sanitar vor da mari batai de cap celor ce necesita interventii chirurgicale sau asistenta medicala de urgenta in aceasta perioada.
Cu privire la -nebunia- din sistemul sanitar bucurestean, datorata Summit-ului Francofoniei, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a afirmat ieri ca -sper sa nu fi existat cazuri in care pacientii au fost dati afara din spitale pentru ca s-ar incalca deontologia-. Acesta a completat ca -nu este etic sa se intample asa. Numai pe vremea lui Ceausescu la evenimente importante trebuiau golite spitalele pentru a arata bine-.
Asistenta medicala de urgenta a participantilor la Congresul Francofoniei este asigurata la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Elias, Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni, precum si Spitalul Clinic -Sf. Pantelimon-. Pentru tratarea bolilor infectioase a fost desemnat Institutul de Boli Infectioase -Matei Bals-, iar pentru tratamentele stomatologice a fost desemnat Spitalul Universitar de Stomatologie Bucuresti. In plus, toate spitalele de urgenta desemnate au pus la dispozitie sali de operatie si saloane pregatite special pentru acest eveniment.
Asistenta medicala acordata pe grade de prioritate
Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca, unul din cele sapte desemnate sa asigure asistenta medicala oficialilor straini, a precizat ca -activitatea se desfasoara normal, fara a perturba asigurarea asistentei pentru cetateni-.
-In caietul de sarcini dat de Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) se mentioneaza, inca din primele randuri, ca asistenta medicala oferita participantilor straini nu trebuie sa o afecteze pe cea acordata cetatenilor din tara in care se desfatoara evenimentul. Totodata, in momentul in care se acorda aceasta asistenta, ea se face in functie de cele trei grade de prioritate: protejati medical, privilegiati si de insotire-, sustine Oprita.
In ceea ce priveste activitatea Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, directorul Ovidiu Cismaru a declarat ca -se efectueaza ore suplimentare, adica avem doar o zi de repaus in loc sa avem doua zile-. Cismaru a completat ca -acoperim toate solicitarile bolnavilor chiar daca 10 din ambulantele noastre sunt desemnate pentru summit. Nu exista cazuri in care ambulanta sa duca la unul din cele sapte spitale desemnate si ele pentru Congresul Francofoniei si care sa refuze internarea unui pacient daca starea lui de sanatate necesita acest lucru-.
Minivacanta pentru scolarii bucuresteni
Printre activitatile perturbate de evenimentul respectiv se mai numara si cea educativa, astfel ca scolarii bucuresteni se bucura de o minivacanta de trei zile. Orele pierdute vor fi insa recuperate saptamanile urmatoare, in zilele de sambata, a declarat agentiei Mediafax Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Totodata, conducerea ISMB recomanda elevilor sa evite zonele aglomerate ale Capitalei in acest interval, iar daca au nevoie sa ajunga in centru, acest lucru sa se desfasoare pentru durate scurte de timp.
Singurii care nu vor beneficia de minivacanta vor fi elevii din doua unitati de invatamant, respectiv Liceul Teoretic -Ion Creanga- si Colegiul National -Mihai Viteazul-, care vor participa la lansarea a doua proiecte de infratire cu scoli similare din Canada.