Mai marele Ministerului Administratiei si Internelor a prezentat, la numai o luna de la instalare, un bilant al institutiei pentru activitatea din prima jumatate de an. Marian Saniuta, care in ultimele 30 de zile s-a plimbat incognito prin tara dupa modelul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a vorbit despre ce a gasit la MAI si despre ce vrea sa faca -A crescut ingrijorator numarul de talharii si numarul de accidente rutiere. Am avut cel putin trei morti si cel mult 14 pe zi. Ingrijoratoare sunt si problemele legate de consumul de droguri, dar si numarul mare de fapte cu autor necunoscut-, a prezentat pe scurt ministrul de stat problemele MAI. Un aspect demn de subliniat este ca politia si-a declinat competenta in mai multe cazuri decat anul trecut, numarul dosarelor in care oamenii lui Saniuta au dispus solutii fiind mai mic cu 18 procente. Dosarele legate de coruptie si droguri au fost preluate in procente covarsitoare de procurori. In acelasi timp, prejudiciul total creat de infractori in primele sase luni ale lui 2004 a fost de peste 11.000 miliarde de lei, peste 40% fiind recuperat.
Tot in acest context, rolul Jandarmeriei a crescut, conform ministrului, numarul de misiuni in care au fost implicati jandarmii fiind mai mare cu 15 procente. Cu toate acestea, organigrama jandarmeriei a ramas veche, iar oamenii din conducere sunt in posturi de foarte multa vreme.
In ultima luna Saniuta a plecat prin tara si a vizitat fara sa anunte mai multe institutii din subordinea sa si a sanctionat mai multi functionari care nu l-au cunoscut in momentul in care i-a vizitat fara sa le spuna cine este. Cu toate acestea, 12 politisti care au participat la prinderea lui Petru Nica au fost premiati cu 140 milioane de lei, iar trei politisti din tara care s-au aflat pe faza cand ministrul ii vizita au primit, de asemenea, recompense banesti. Tot la capitolul -o viata mai buna in uniforma-, ministrul a vorbit si despre apartamentele de serviciu pe care oamenii lui le vor putea cumpara, in ultima vreme tot mai multe astfel de locuinte fiind date in folosinta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane