De la 21 de participanti in prima zi, numarul grevistilor foamei de la Combinatul Siderurgic Resita a ajuns ieri dimineata la 124. In cursul noptii de sambata spre duminica, sase grevisti au necesitat ingrijiri medicale. Periodic, masinile Ambulantei se indreapta spre Spitalul Judetean cu grevisti ai foamei care necesita interventii prin aplicarea de perfuzii intrucat se constata o scadere permanenta a glicemiei. Cateva sute de salariati ai combinatului se afla langa protestatari.
Aproximativ 1.100 de sindicalisti de la Combinatul Siderurgic Resita (CSR) au organizat, ieri, un mars de protest la care au participat cei mai multi dintre cei 124 de grevisti ai foamei. Actiunea de protest s-a desfasurat in cartierul Govandari, cel mai populat cartier al municipiului, fiind precedata, in cursul diminetii, de o slujba religioasa oficiata in Piata Prefecturii. Dupa slujba, manifestantii, insotiti de o fanfara, s-au deplasat cu mijloacele de transport in comun spre cartierul Govandari, unde locuieste 70% din populatia Resitei. Aici, manifestantii s-au regrupat si au pornit in mars pe Bulevardul Republicii spre iesirea din Resita, inspre Timisoara. Actiunea s-a desfasurat fara incidente, iar manifestantii au scandat obisnuitele lozinci -Unitate!- si -Ne e foame!-. Grevistii foamei au parcurs doar o parte a traseului alaturi de ceilalti 1.000 de sindicalisti, dupa care s-au reintors in Piata Prefecturii, la locul unde isi desfasoara protestul.
Consiliul Local al Municipiului Resita a adresat o scrisoare deschisa Presedintiei si Guvernului, in care isi manifesta ingrijorarea fata de intreruperea dialogului dintre patronat si Sindicatul Vatra, -singurul in masura sa readuca in CSR un mediu normal de solutionare a litigiilor-. Semnatarii scrisorii deschise -constata cu amaraciune ca actionarii americani au probabil alte interese, nedeclarate- si le solicita sa reia neintarziat productia si sa asigure plata salariilor restante.
-Guvernul nu-si poate permite sa intervina-
Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a declarat ca Guvernul nu-si poate permite sa intervina in conflictul de la Combinatul Siderurgic Resita, dar ca situatia se poate detensiona in urma unor discutii dintre patronat si salariati. -La Resita, rezolvarea lucrurilor tine de comportamentul patronului american si de modul in care acesta isi indeplineste obligatiile prevazute in contractul de privatizare. Guvernul nu-si poate permite sa intervina in raportul patron – salariati si nici un alt organism al statului nu o poate face, atat timp cat unitatea a fost privatizata-, a spus Iliescu. Seful statului a apreciat ca firma americana trebuie sa respecte clauzele contractuale si sa raspunda favorabil obligatiilor sale fata de salariati, exprimandu-si totodata speranta ca problemele vor fi solutionate printr-un dialog intre cele doua parti.
PD si PSD se acuza reciproc de situatia creata la Resita
Biroul Permanent judetean al PD Caras-Severin a apreciat, intr-un comunicat, ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza arogantei cu care actuala putere, prin reprezentantii ei in teritoriu, a tratat si gestionat criza de la CSR. Conflictul nu ar fi ajuns in acest stadiu daca Guvernul nu ar fi taraganat respectarea obligatiilor inscrise in contractul de privatizare si daca reprezentantii sai in teritoriu nu ar fi asteptat, cu satisfactie uneori, ca situatia sa se degradeze, in loc sa monitorizeze modul de respectare a obligatiilor de catre toate partile, afirma democratii. Ei mai arata in comunicat ca, -desi majoritatea salariatilor din CSR si-a exprimat optiunea pentru PDSR la alegerile din 2000, PD Caras-Severin le respecta optiunea, dar nu mai considera ca este cazul ca, in continuare, pe plan judetean, acest partid sa fie lasat sa-si exprime neputinta de a gestiona situatia existenta-.
In replica, Organizatia Caras-Severin a PSD si-a exprimat dezaprobarea fata de modul in care filiala judeteana a PD abordeaza starea de criza de la Combinatul Siderurgic Resita. -Modul tendentios in care sunt prezentate cauzele escaladarii conflictului de munca resitean acuza PD de politicianism, de dezinformare periculoasa a populatiei, de ignorare voita a eforturilor care s-au facut de Guvern si Prefectura pentru crearea conditiilor de lucru in combinat-, se arata intr-un comunicat al PSD. Desi democratii spun ca nu au avut nici un rol in privatizarile facute de FPS, PSD sustine ca doi ministri ai PD, Petre Roman si Sorin Frunzaverde, au asistat la parafarea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita, l-au girat moral si l-au declarat un mare succes, lasand sa se inteleaga ca si in acest act democratii ar avea un aport major. Deputatul PSD Ioan Mocioalca este de parere ca, in acest moment acut, este oportuna medierea conflictului prin autoritatea primului-ministru. -Medierea primului-ministru poate determina reluarea dialogului patronat – sindicate, pentru ca doar aceasta comunicare poate indrepta lucrurile-, a conchis deputatul PSD. Pe de alta parte, PRM si-a manifestat solidaritatea fata de grevisti si a cerut autoritatilor sa intervina pentru deblocarea situatiei.
In acest an, sindicalistii de la CSR au declansat proteste incepand cu jumatatea lunii ianuarie, ca urmare a intarzierii platii salariilor si a incertitudinii privind reinceperea productiei. Protestele lor s-au desfasurat, de cele mai multe ori, in fata Prefecturii, insa, in cateva cazuri, sindicalistii au blocat circulatia rutiera.