Home Actualitate Numărul infracțiunilor în zona școlilor, în scădere pentru al treilea an consecutiv

Numărul infracțiunilor în zona școlilor, în scădere pentru al treilea an consecutiv

DISTRIBUIŢI

Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieții sau integrității corporale a elevilor. Pentru al treilea an consecutiv, numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut, ultima reducere fiind de 11,5%.

Siguranță în școli reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, polițiștii acordând sprijin de specialitate conducerilor unităților școlare pentru asigurarea pazei în concordanță cu prevederile legale în domeniu, pentru identificarea de soluții eficiente de organizare a controlului accesului și pentru asigurarea protecției electronice și mecanice a căilor de acces în aceste instituții. Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice, pe parcursul anului de învățământ 2015-2016, au acționat în medie, lunar, peste 5.600 de polițiști, alături de jandarmi, polițiști locali și alte forțe.

Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieții sau integrității corporale a elevilor.

Pentru al treilea an consecutiv numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut. Astfel, în anul școlar 2015-2016 acestea s-au diminuat cu 11,5% față de anul de învățământ precedent. De asemenea, în învățământul universitar, faptele penale sesizate au scăzut cu 9,5% față de anul universitar anterior.

Din totalul infracțiunilor sesizate, 93,3% au fost comise în școli, iar 6,7% în zona adiacentă acestora.

Fiecare unitate de învățământ aflată în zona de competență a unităților de poliție a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanență a traseelor de deplasare a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări în zona școlilor și în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unități școlare dețin terenuri de sport care sunt frecventate de copii. Totodată, au fost controlate unitățile economice din zona adiacentă unităților de învățământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Polițiștii de la rutieră s-au aflat în apropierea școlilor amplasate pe artere de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă prezență a elevilor. Au fost activate patrulele școlare de circulație împreună cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene, pentru deplasarea în siguranță a elevilor în zona unităților de învățământ.

De asemenea, s-au demarat verificări pentru identificarea și inventarierea tuturor deținătorilor de autovehicule destinate transportului școlar. S-a realizat instruirea factorilor de conducere din unitățile deținătoare și a conducătorilor auto cu privire la obligățiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare și a utilizării acestor mijloace strict conform destinației, precum și asupra respectării întocmai a normelor rutiere și a principiilor conduitei preventive în vederea reducerii riscului de implicare în accidente de circulație.

Trebuie menționat că un rol hotărâtor în ceea ce privește siguranța rutieră a copiilor au deopotrivă familia și cadrele didactice, ABC-ul circulației pe drumurile publice se învăță în familie, iar în școală se desăvârșește, cei doi factori având un rol hotărâtor în educația celor mici.

De asemenea, trebuie avut în vedere că și conducătorilor auto le revin responsabilități în ceea ce privește siguranța rutieră a copiilor, pentru că oricât de imprevizibil ar fi comportamentul rutier al celor mici, viteză redusă și atenția sporită, mai ales în zonele frecventate de copii conferă posibilitatea de a diminua riscurile. Conduita preventivă dă conducătorilor auto șansa de a evita un accident.

Pe lângă activitățile de menținere a ordinii publice, polițiștii au desfășurat peste 80.000 de activități educativ-preventive care au vizat siguranța rutieră, în mediul on line, prevenirea delincvenței juvenile, protejarea propriei persoane, precum și a bunurilor personale.

Astfel, au avut loc întâlniri ale polițiștilor din structurile de prevenire, de proximitate, de la rutieră, de la combaterea criminalității organizate și de la posturile comunale cu reprezentanți ai școlilor, dar și cu părinți și elevi. Polițiștii au participat la ședințele comitetului de părinți, la consiliile profesorale și la orele de dirigenție, pentru a oferi recomandări și informații utile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.