Un studiu realizat de organizatia -Salvati Copiii- si Directia de Sanatate Publica a Capitalei (DGSPMB), lansat, ieri, la Bucuresti, releva ingrijoratorul fapt ca numarul liceenilor bucuresteni care consuma droguri s-a dublat, in ultimii cinci ani. Daca sunt luati in calcul si potentialii consumatori, ponderea tinerilor narcomani cuprinsi in sistemul de invatamant liceal a crescut de patru ori.
Potrivit studiului, tentatia consumului de droguri creste proportional cu varsta, elevii fiind mult mai vulnerabili in clasele mari de liceu. Desi autoritatile apreciaza ca varsta la care tinerii incearca pentru prima data drogurile este in scadere, scolile generale devenind un punct de atractie pentru distribuitorii de -*moarte alba-, a spus Alexandrescu.
Aproape 40% dintre elevi spun ca au inceput sa consume droguri pentru a fi la fel cu prietenii lor, 29,25% – din curiozitate, 26,92% – din alte motive (plictiseala, pentru ca partenerul este si el consumator, pentru ca li s-a facut o farsa, dar apoi le-a placut), 24,4% – pentru calmarea unor suferinte psihice sau fizice, 23,4% – ca forma de protest.
Principalii furnizori si initiatori in consumul de droguri au fost, in 74,2% din cazuri, prietenii sau cunostintele, de aceea – spun autorii studiului – este foarte importanta supravegherea anturajului si a locurilor frecventate de tineri. Peste 11% din tinerii narcomani si-au procurat drogurile din apropierea liceului, 7,52% – din baruri si discoteci, iar 7,13% – de pe terase.
Potrivit autorilor studiului, este foarte important ca Politia sa supravegheze zonele in care se afla liceele. Tinerii isi procura banii pentru droguri din propriile afaceri (20,9%), de la parinti (15,7%), din diverse servicii facute unor persoane (5,9%).
Acestia au declarat ca au consumat, in general, mai multe tipuri de droguri: peste 85% au consumat canabis, 80% heroina, 59,09% cocaina, 42,65% ecstasy, 18,53% ketamina, 11,88% medicamente, 10,11% LSD, 5,24% metadona, 4,54% solventi, 1% steroizi si tot 1% ciuperci halucinogene.
Cei mai multi elevi consumatori de droguri provin din liceele industriale (43,50%), urmati de cei din liceele teoretice (28,79%), vocationale (14,50%), economice (4,34%), cu profil religios (1,3%), iar 6,36% din ei nu au raspuns. Din studiu reiese ca unele considerente morale sau religioase scad foarte mult consumul de droguri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane