Home Actualitate Numărul persoanelor strămutate la nivel global depăşeşte 70 milioane

Numărul persoanelor strămutate la nivel global depăşeşte 70 milioane

DISTRIBUIŢI

Numărul persoanelor care fug de război, persecuţie şi conflicte a depăşit 70 milioane în anul 2018. Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată de UNHCR, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, în ultimii aproape 70 de ani.

Datele din raportul anual al UNHCR, Tendinţe Globale publicat astăzi, arată că în prezent, aproape 70,8 milioane de persoane sunt strămutate forţat. Privind în perspectivă, cifra este dublă faţă de acum 20 de ani, crescând cu 2,3 milioane faţă de acum un an şi corespunde unei populaţii între cea a Thailandei şi Turciei.

Cifra de 70,8 milioane de persoane reprezintă o estimare precaută, mai ales datorită reflectării parţiale a crizei din Venezuela. În total, conform datelor primite din partea guvernelor gazdă, circa 4 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara, situaţia devenind una dintre cele mai mari crize recente de strămutare din lume. Deşi majoritatea acestor persoane au nevoie de protecţia internaţională acordată refugiaţilor, până în prezent numai jumătate de milion au solicitat azil, în mod oficial.

„Ceea ce vedem la aceste cifre este o confirmare suplimentară a unei tendinţe ascendente pe termen lung privind numărul persoanelor care necesită protecţie împotriva războiului, conflictelor şi persecuţiei. Deşi limbajul utilizat în raport cu refugiaţii şi migranţii este deseori de natură a diviza, asistăm la o revărsare de generozitate şi solidaritate, mai ales din partea comunităţilor care găzduiesc un număr mare de refugiaţi. De asemenea, vedem o implicare fără precedent a unor noi actori, inclusiv actori responsabili cu dezvoltarea, din sectorul privat dar şi persoane fizice, ceea ce reflectă şi transmite deopotrivă spiritul Pactului Global privind Refugiaţii”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Filippo Grandi. „Trebuie să pornim de la aceste exemple pozitive şi să ne intensificăm solidaritatea cu miile de persoane nevinovate forţate să-şi părăsească ţara, în fiecare zi.”

Cifra de 70,8 milioane de persoane din raportul Tendinţe Globale este alcătuită din trei grupuri principale. Primul îl reprezintă refugiaţii, adică persoanele forţate să-şi părăsească ţara din cauza conflictelor, războaielor sau persecuţiilor. În anul 2018, numărul refugiaţilor a ajuns la 25,9 milioane la nivel mondial, cu 500.000 mai mare decat în 2017. În acest total sunt incluşi 5,5 milioane de refugiaţi palestinieni care se află în grija UNRWA (Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat).

Al doilea grup îl reprezintă solicitanţii de azil – persoanele aflate în afara ţării lor de origine, care beneficiază de protecţie internaţională dar care aşteaptă rezultatul cererii lor de recunoaştere a statutului de refugiat. La finele anului 2018, existau 3,5 milioane de solicitanţi de azil, la nivel global.

Al treilea şi cel mai mare grup, de 41,3 milioane de persoane, este alcătuit din persoanele strămutate în alte regiuni în interiorul propriei ţări, o categorie denumită în mod uzual persoane strămutate intern sau PSI.

Creşterea generală a numărului persoanelor strămutate a continuat să depăşească viteza cu care se găsesc soluţii pentru cei care devin strămutaţi. În cazul refugiaţilor, cea mai bună soluţie este posibilitatea de a se întoarce acasă în mod voluntar, în siguranţă şi cu demnitate. Alte soluţii includ integrarea în comunitatea-gazdă sau relocarea într-o ţară terţă. Cu toate acestea, numai 92.400 refugiaţi au fost relocaţi în anul 2018, sub 7% din cei care aşteaptă relocarea. Circa 593.800 refugiaţi s-au putut întoarce acasă, în timp ce 62.600 au devenit naturalizaţi.

„În cazul fiecărei situaţii a refugiaţilor, oriunde s-ar petrece ea, de oricât de mult timp ar dura, trebuie să se pună accentul pe soluţii şi îndepărtarea obstacolelor care împiedică persoanele să se întoarcă acasă”, a declarat Grandi. „Este o activitate complexă, în care UNHCR se implică în mod constant, dar care necesită şi ca toate ţările să acţioneze împreună pentru binele comun. Este una dintre cele mai mari provocări din zilele noastre.”

*** Tendinţe Globale 2018 – 8 informaţii pe care trebuie să le ştiţi despre refugiaţi
– COPII: În anul 2018, fiecare al doilea refugiat a fost copil, mulţi dintre aceştia (111.000) fiind singuri şi fără familiile lor.
– COPII MICI: Uganda a raportat un număr de 2.800 copii refugiaţi cu vârsta sub cinci ani care au fost singuri sau separaţi de familiile lor.
– FENOMEN URBAN: Ca refugiat, ai o probabilitate mai mare de a locui într-un oraş (60%) decât într-o zonă rurală sau o tabără.
– BOGAŢI ŞI SĂRACI: Ţările cu venituri mari găzduiesc, în medie, 2,7 refugiaţi la 1000 de locuitori; ţările cu venituri medii găzduiesc, în medie, 5,8; ţările cele mai sărace găzduiesc o treime din numărul total de refugiaţi la nivel mondial.
– LOCALIZARE: Circa 80% din refugiaţi trăiesc în ţări învecinate cu ţările lor de origine.
– DURATĂ: Aproape 4 din 5 refugiaţi se află în situaţii de strămutare care durează de cel puţin cinci ani. Unul din 5 se află în situaţii de strămutare care durează de 20 de ani sau mai mult.
– NOI SOLICITANŢI DE AZIL: Cel mai mare număr de cereri noi de azil în anul 2018 a venit din partea venezuelenilor (341.800).
– PROBABILITATE: Proporţia oamenilor care sunt refugiaţi, solicitanţi de azil sau strămutaţi intern din populaţia totală a lumii este acum de 1 la 108; acum zece ani era de 1 la 160.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.