Home Actualitate Numarul tepelor cu produse contrafacute a crescut cu aproape 450%

Numarul tepelor cu produse contrafacute a crescut cu aproape 450%

DISTRIBUIŢI

Contrafacerea casetelor audio, video sau a CD-urilor este acum de domeniul trecutului. Profesionistii acestui gen de afacere contrafac acum aproape orice, de la ceasuri -Rolex-, care se vand la coltul strazii cu cateva sute de mii de lei, si pana la incaltaminte sport. In cele ce urmeaza, va prezentam trei exemple care demonstreaza ca Legea drepturilor de autor, promulgata in urma cu cativa ani, nu a descurajat deloc acest fenomen. Ba, mai mult, potrivit unui raport difuzat de IGP, numarul infractiunilor din acest domeniu a crescut fata de anul trecut cu aproape 450%.

Concurenta furibunda pe piata becurilor si a tigarilor

Inscriptionarea unui produs cu o marca cunoscuta pentru calitatea sa este, poate, metoda cea mai des folosita de falsificatori pentru inducerea in eroare a cumparatorului. O situatie mai putin obisnuita a fost descoperita de Politie la societatea SC Steaua Electrica SA Fieni, un foarte cunoscut producator de becuri. Aici, administratorul unic al societatii, cetateanul olandez Jane Harder, a produs si pus in vanzare becuri in valoare de 1,6 miliarde de lei inscriptionate cu marca -Lohus-, marca apartinand altei societati. In urma acestei afaceri necurate, administratorul olandez s-a ales cu un dosar penal, Politia acuzandu-l de incalcarea legislatiei privitoare la marci.

O alta afacere, pusa la cale de aceasta data de un roman, a fost descoperita de Politie la sediul firmei SC ICDOM IMPEX SRL, care pusese in vanzare tigari fara filtru cu denumirea -Cerbul Carpatilor-. Ambalajul noilor tigari scoase pe piata copia aproape perfect ambalajul tigarilor -Carpati-, marca ce apartine SNTR. Si in acest caz, Politia a intocmit dosar penal, administratorul societatii, Stefan Paul, fiind acuzat de comiterea infractiunilor de concurenta neloiala si de contrafacerea unei marci.

Afaceri cu domenii Internet

Un alt olandez care s-a apucat de -afaceri- in Romania este si Kujipers Peters, detinator al unui pachet de actiuni de 12,5% la SC Romcarbon SA Buzau, care in cursul anului 2001 a achizitionat 15 nume de domenii pe Internet. Toate cele 15 domenii contineau textul -romcarbon-, si asta in conditiile in care aceasta marca este inregistrata de societatea Romcarbon la Organizatia Mondiala pentru Dreptul Proprietatii Intelectuale de la Geneva.

Dupa achizitionarea numelor de domenii respective, Kujipers Peters a redirectionat cele 15 adrese catre site-ul apartinand firmei Interbulk BV Olanda, al carei proprietar este, astfel incat la accesarea uneia dintre cele 15 adrese se incarca pagina firmei olandeze. Prin actiunea sa, olandezul a creat confuzie in randul celor ce incercau sa contacteze firma buzoiana prin intermediul Internetului, aceste contacte neputandu-se realiza decat prin intermediul firmei Interbulk. Prin contractul de cumparare a actiunilor de la FPS, cetateanul olandez se obliga sa nu foloseasca numele Romcarbon in relatiile sale private de comert, fiind un simplu actionar, fara a face parte din Consiliul de Administratie al societatii buzoiene.

Dosarul a fost finalizat de IJP Buzau, fiind inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, cu propunere de trimitere in judecata a olandezului Kujipers Peters pentru savarsirea infractiunii de concurenta neloiala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.