O scurta trecere in revista a activitatii Justitiei romane, arata ca anul 2001 nu poate fi considerat un varf in lupta impotriva unui flagel care ne poate bloca chiar si drumul catre NATO: coruptia. Orice observator neutru poate constata ca aceasta lupta, dictata de multe ori de diferite interese, s-a limitat la doar condamnarea unor simpli pioni de pe esicherul coruptiei. In schimb s-au formulat numeroase recursuri in anulare si au fost admise o serie de cereri de suspendare a executarii unor pedepse. Sintetizate, -marile procese- se reduc la exemplele pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Recursul in anulare, la cheremul lui Joita Tanase
In prima saptamana a lunii mai, procurorul general al Romaniei a promovat recurs in anulare impotriva sentintei Curtii Supreme de Justitie prin care a fost anulat contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al societatii Tepro Iasi, incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si firma ceha Zelezarny Veseli.
A doua zi, Tanase si-a retras recursul in anulare declarat in cazul Tepro Iasi, astfel ca a ramas anulat contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al societatii iesene, incheiat intre fostul Fond al Proprietatii de Stat si firma ceha Zelezarny Veseli.
In aceeasi luna, procurorul general a declarat recurs in anulare impotriva sentintei judecatoresti definitive prin care Marcel Ivan, fost presedinte al Credit Bank, a fost gratiat, potrivit Legii 137.
Suspendari, achitari si eliberari
Se poate spune ca anul 2001 a fost anul suspendarilor de executare a pedepsei, a achitarilor si eliberarilor. Inca de la inceputul lunii febbruarie, Joita Tanase a dispus suspendarea sentintei definitive a Curtii Supreme de Justitie (CSJ), prin care generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare, pentru evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara. El a precizat ca suspendarea a fost dispusa pana la 9 mai.
In martie, George Danielescu, fost administrator al societatii SAFI, a fost achitat de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 pentru folosire cu rea-credinta a bunului si creditului societatii in interese personale sau in interesul altei societati, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune. Totodata, instanta Judecatoriei Sectorului 1 a respins pretentiile civile ale partilor vatamate, ca fiind lipsite de temei, ridicand si masurile asiguratorii asupra bunurilor care apartin lui George Danielescu.
Luna mai a fost marcata de faptul ca procurorul general a prelungit cu trei luni suspendarea sentintei definitive a Curtii Supreme de Justitie (CSJ) prin care generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare, pentru evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara.
In iunie, fostul sef al societatii comerciale Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), Liviu Valentin Vaclea, parasea arestul in jurul orei 17.15, ca urmare a hotararii definitive a Tribunalului Bucuresti.
In aceeasi luna, cetateanul ceh Franmtisek Priplata si fostul director al societatii Tepro Iasi, Victor Balan, au fost eliberati, din Penitenciarul Satu Mare, in baza unei hotarari a Curtii de Apel Bihor, luata in baza recursului formulat de cei doi. In fine, in septembrie, CSJ a hotarit, eliberarea cetateanului ceh Frantisek Priplata si a fostului director al Tepro, Victor Balan, judecatorii respingand astfel recursul procurorului general al Romaniei privind incarcerarea celor doi. Curtea Suprema de Justitie a decis ca amandoi – judecati in dosarul privind uciderea fostului lider sindical Virgil Sahleanu – sa fie pusi deindata in libertate, in cazul in care nu sunt arestati in alt dosar penal.
Si cateva condamnari
Culmea, anul care, pe fondul procesului de integrare, trebuia sa fie rasunator prin arestari si condamnari, a fost, din acest punct de vedere, unul sarac. Miniseria condamnarilor a inceput timid in luna februarie cand Curtea Suprema de Justitie i-a condamnat, printr-o sentinta definitiva, pe 16 dintre inculpatii din dosarul Tigareta ll, la pedepse cuprinse intre trei ani si jumatate si 15 ani de inchisoare, alti doi au fost achitati, iar unul a primit o pedeapsa cu suspendarea executarii. In cazul celui de-al 19-lea inculpat, Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului International Otopeni si actual deputat PRM, instanta suprema a hotarat ca trebuie completata urmarirea penala.
In aprilie, trei fosti directori ai combinatului Solventul Timisoara au fost condamnati la trei ani de inchisoare cu suspendare, fiind acuzati de contrabanda. Alte doua persoane au fost achitate.
Un alt pas a mai fost facut in iunie, cand instanta militara l-a condamnat la patru ani de inchisoare pe colonelul Floricel Vitan si la doi ani de detentie pe maiorul Ion Morar, ambii ofiteri ai Penitenciarului Gherla, arestati si acuzati de coruptie in urma denuntului camatarului clujean Gabor Lajos.
O alta mare -realizare- a Justitiei consta in faptul ca, la 13 decembrie, fosta judecatoare a Tribunalului Bihor, Mariana Rosca, a fost condamnata in lipsa, de Curtea de Apel Bacau, la 11 ani de inchisoare pentru luare de mita si pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in dosarul privind contractul de vanzare-cumparare a societatii Multimec Marghita.
Cam la asta se reduce marea batalie, pierduta, zicem noi, dusa de Justitie, in 2001, impotriva coruptiei. Poate la anul…