Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au emis ieri, o hotarare de neincepere a urmariri penale fata de procurorul Ciprian Nastasiu si judecatorul Sofica Dumitrascu de la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul anchetei privind eliberarea si fuga din tara a controversatului siriano-romanului, Omar Hayssam. Anchetatorii au decis ca procurorului Ciprian Nastasiu nu i se poate imputa comiterea vreunei fapte cu caracter penal, iar judecatoarei Dumitrascu nu i se poate imputa hotararea de a-l pune liber pe Hayssam.
Cercetarile privind implicarea celor doi magistrati in eliberarea lui Hayssam au fost efectuate de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie dupa ce dosarul privind o plangere a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) fata de medicul Constantin Tanasescu – cel care a emis adeverinta medicala care a stat la baza eliberarii sirianului – a fost declinata de Parchetul Curtii de Apel Bucuresti catre aceasta sectie. Procurorii instantei supreme aveau sarcina sa verifice daca judecatorul Sofica Dumitrascu si procurorul Ciprian Nastasiu se fac vinovati de savarsirea vreunei fapte penale. Intr-un comunicat al Ministerului Public se arata ca -din actele premergatoare efectuate in cauza declinata de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti rezulta ca procurorului Ciprian Nastasiu nu i se poate imputa comiterea vreunei fapte cu caracter penal, acesta formuland concluziile in fata instantei de judecata in raport de probele existente in dosarul cauzei si in baza propriilor convingeri, ce nu pot fi cenzurate. Cu atat mai mult, nici judecatorului Sofica Dumitrascu nu i se poate imputa hotararea luata prin incheierea din 26 aprilie 2006, de inlocuire a masurii arestarii preventive a inculpatului Omar Hayssam cu obligatia de a nu parasi tara-.
Constantin Tanasescu – singurul vinovat
In acest context, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au dispus neinceperea urmaririi penale fata de cei doi magistrati (n.r. – procurorul de sedinta si judecatorul) si declinarea competentei in ceea ce priveste cauza privindu-l medicul Tanasescu Constantin in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in vederea definitivarii cercetarilor sub aspectul infractiunii de fals intelectual.
Adeverinta buclucasa
Scandalul privind implicarea celor doi magistrati in disparitia afaceristului sirian a pornit dupa ce Alexandru Serban – directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a declarat intr-o conferinta de presa ca diagonosticul trecut pe adeverinta medicala din 25 aprilie – document care in parte a stat la baza deciziei instantei de a-l elibera pe Hayssam – a fost pus contrar faptului ca biletele de iesire de la Institutul Oncologic, emise in 3 si 17 aprilie nu spuneau nimic despre existenta metastazei. La termenul din ziua urmatoare a procesului in care Hayssam era judecat pentru terorism, procurorul Ciprian Nastasiu a cerut instantei schimbarea arestului preventiv cu masura interdictiei de a parasi tara. Ulterior, Curtea de Apel a decis rearestarea omului de afaceri Omar Hayssam, iar dupa mai multe zile de cautari, sirianul a fost dat in urmarire internationala.