Home Actualitate O bomba cu 68 tone de cianuri sta sa explodeze la Turda

O bomba cu 68 tone de cianuri sta sa explodeze la Turda

DISTRIBUIŢI

Peste 68 tone de deseuri toxice din grupa I de toxicitate au ramas de izbeliste in curtea fostelor Uzine Chimice Turda, in timp ce alte cateva tone de deseuri de mercur sunt lasate in aer liber, sub ochii impasibili ai inspectorilor de mediu. Rodanurile au fost utilizate, in reactii cu acizii, la obtinerea gazului -Ciclon B-, utilizat de nazisti in camerele de gazare. Nimeni nu stie insa cine are custodia toxicului si care sunt masurile de protectie ce trebuie luate. Rodanurile, printre care se numara si sulfocianura de potasiu, sunt substante chimice din grupa I de toxicitate. In urma unei verificari preliminarii efectuate ieri de organele de Politie si reprezentanti ai APM Cluj, s-a stabilit ca Nuha Trading nu detine autorizatie pentru substante toxice, dar pastreaza in incinta deseuri si cantitati de mercur, care, potrivit unor procese-verbale, ar fi incredintate in custodie Uzinelor Chimice Turda. Sub ochii linistiti ai inspectorilor de mediu, in incinta fostelor Uzine Chimice, acum proprietate a firmei SC Nuha Trading, zac importante cantitati de deseuri toxice, desi firma nu detine autorizatii. In aer liber, intr-un recipient metalic, isi fac veacul circa 2.200 kg de mercur, desi aceasta substanta ar trebui pastrata in recipiente inchise. Tot in aer liber, intr-o zona ingradita din curtea societatii, s-a mai descoperit un depozit de deseuri de mercur din care, potrivit estimarilor, s-ar putea recupera circa 1,5 tone de mercur.

Sulfocianura cauta stapan

Circa 68 tone de sulfocianura de potasiu (rodanura) au ramas -fara stapan- intr-o cladire a fostelor Uzine Chimice din Turda. Scandalul legat de existenta acestei substante a intervenit dupa ce firma Sadachit SRL a cumparat de la firma Nuha Trading SRL, lichidatorul -Chimicelor-, cladirea in care exista instalatia de producere a rodanurii de potasiu. Nuha Trading a dobandit cladirea in care se afla toxicul in noiembrie 1999, in urma unei licitatii, si a revandut-o in august 2000 catre firma Sadachit, care s-a trezit cu sulfocianura depozitata in saci de hartie. Nimeni nu stie insa cine are custodia toxicului si care sunt masurile de protectie ce trebuie luate. Administratorul firmei Sadachit afirma ca toxicul apartine lichidatorului, care a preluat toate activele fostelor Uzine Chimice Turda, in timp ce reprezentantul firmei Nuha Trading a precizat ca in actele de vanzare dintre UCT si lichidator nu figureaza in mod explicit vanzarea unei cantitati de substanta toxica.

Un pericol deosebit

Rodanurile, printre care se numara si sulfocianura de potasiu, sunt substante chimice din grupa I de toxicitate. O idee despre pericolul pe care il reprezinta depozitarea in conditii nesigure o constituie si faptul ca rodanurile au fost utilizate, in reactii cu acizii, la obtinerea gazului -Ciclon B-, utilizat de nazisti in camerele de gazare.

Pana la data de 29.02.1992, rodanura de potasiu figura ca produs finit in evidentele UCT in cantitate de 68.285 kg. Aceasta cantitate de substanta toxica a fost stearsa din evidentele contabile in 30.05.1992, in baza procesului-verbal 1746/25.05.1992, deoarece nu mai prezenta calitatile necesare scoaterii la vanzare.

Depozite de toxic fara autorizatie

Reprezentantul firmei Sadachit, ing. chim. Mihai Rotar, afirma ca reprezentantii legali ai firmei Nuha au incalcat prevederile Decretului 466/1979, privind regimul produselor si substantelor toxice, depozitand si vanzand fara autorizatie substante de acest tip. In urma unei verificari preliminarii efectuate ieri de organele de Politie si reprezentanti ai APM Cluj, s-a stabilit ca Nuha Trading nu detine autorizatie pentru substante toxice, dar pastreaza in incinta deseuri si cantitati de mercur, care, potrivit unor procese-verbale, ar fi incredintate in custodie Uzinelor Chimice Turda.

Sub ochii linistiti ai inspectorilor de mediu, in incinta fostelor Uzine Chimice, acum proprietate a firmei SC Nuha Trading, zac importante cantitati de deseuri toxice, desi firma nu detine autorizatii. In aer liber, intr-un recipient metalic isi fac veacul circa 2.200 kg de mercur, desi aceasta substanta ar trebui pastrata in recipiente inchise. Tot in aer liber, intr-o zona ingradita din curtea societatii s-a mai descoperit un depozit de deseuri de mercur din care, potrivit estimarilor, s-ar putea recupera circa 1,5 tone de mercur. Organele de ancheta au decis indisponibilizarea cantitatilor de mercur pana la finalizarea cercetarilor, anuntand interdictia de instrainare a acestora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.