Un nou scandal izbucnește în învățământul superior românesc, legat de modalitatea în care studenți care nuci măcar nu treceau pe la cursuri sau examene obțineau diplome de licență sau master contra unor sume care ajungeau la maximum 3.000 euro. Procurorii de la Parchetul Tribunalului Vâlcea împreună cu polițiștii au efectuat ieri 19 percheziții în București – una domiciliară și alte 18 la Universitatea Bioterra -, una în Olt, una în Vâlcea (la Drăgășani) și una în Ilfov. Anchetatorii au anunțat că vor fi audiate în acest dosar 40 de persoane. După audierile de ieri, doi șefi de lucrări la Drept și Expertiză Produse Alimentare, de la Universitatea Bioterra, Laura Harcan și, respectiv, Florin Adrian Dulugeac, au fost puși sub acuzare în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.
Ministerul Public a informat că în dosar mai sunt vizați, în afară de cei doi profesori, cinci salariați ai universității menționate. Din datele strânse de anchetatori, în perioada iunie- iulie, profesorul Dulugeac ar fi furnizat informații care nu sunt destinate publicității mai multor persoane ce au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București, respectiv subiectele care urmau să fie date la examen. De asemenea, acesta, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, ar fi modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.
„Fabrica de diplome” a mai fost închisă de minister în 2000
Surse apropiate anchetei au declarat că angajații universității cercetați în acest dosar ar fi cerut de la studenți între câteva sute și 1.000 de euro pentru o mărire de notă și între 1.000 și 3.000 de euro pentru o diplomă de licență. Potrivit surselor amintite, unii studenți erau ajutați să primească subiectele pentru examenul de licență, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. Mai mult, au fost și cazuri în care unii studenți au primit note deși nu au participat la examene, pentru obținerea diplomei de licență în acest fel fiind cerute sume între 1.000 și 3.000 de euro, au precizat sursele citate. Președintele Universității Bioterra, Ion Nicolae, a fost audiat ca martor la sediul Poliției Române, el spunând că a dat declarații despre un coleg, însă că, în opinia sa, acuzațiile aduse acestuia nu sunt reale. Rectorul universității, Cornel Trandafir, a precizat ieri că anchetatorii au cerut date despre cei doi șefi de lucrări, dar și despre comisiile de licență din 2012 și statutul a 26 de studenți. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a trimis la Universitatea Bioterra Corpul de Control al ministerului, pentru a verifica modalitatea de acordare a diplomelor.
Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome și certificate imprimate de Ministerul Educației, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizației și a dreptului de funcționare pentru toate specializările, din cauza încălcării grave a Legii acreditării și a Legii învățământului.
Politicieni cu „pedigree” Bioterra
Printre absolvenții controversatei Universități Bioterra se numără și primarul sectorului 3 din București, Robert Negoiță, membru de seamă al PSD, care a absolvit Facultatea de Drept Bioterra în anul 2007, dar și membri PNL, precum Marius Racoviță, care reprezintă interesele liberale peste hotare, la Londra, după ce a absolvit Facultatea de Management Agroturistic din cadrul Universitatii Bioterra, astfel dobândind titlul de Inginer Diplomat. Nici soțul Gabrielei Firea, recent intrată în politică de partea PSD, Florentin Pandele, nu a ocolit Universitatea Bioterra, absolvind, la fel ca Robert Negoiță, Facultatea de Drept, dar și un master în Controlul, expertiza și securitatea alimentarã în agroturismul ecologic, ambele diplome fiind obținute în 2004. Lista poate fi completată de deputatul George Ionescu, senatorul Alexandru Pereș, fostul deputat Emilian Cutean (încarcerat pentru cinci ani la Jilava pentru fraudarea bugetului cu 200.000 de lei), primarul Devei, Mircia Muntean, și mulți alți aleși locali de rang mai mic. (Irina Popescu)
Bogdan Cristescu