Home Actualitate O icoana face concurenta medicilor

O icoana face concurenta medicilor

DISTRIBUIŢI


Uneori, credinta poate face minuni. Exista cazuri in care pacientii se vindeca fara medicamente, doar cu credinta. Asa se nasc minunile si legendele cu locuri unde oamenii se tamaduiesc miraculos. Un astfel de loc se afla la Iasi, chiar in incinta Spitalului -Sf. Spiridon-. Aici pacientii merg la biserica din curte, pentru ca exista credinta ca o rugaciune facuta la icoana Sfantului Ierarh Spiridon, tamaduitor de boala, le poate aduce nu numai impacarea cu sine, ci si ameliorarea bolii de care sufera, in unele cazuri, de ani de zile.

Pelerinaj la Sfantul Spiridon

Preotul Adrian Jica, de la Biserica -Sf. Spiridon-, merge prin saloanele spitalului pentru a le da speranta celor aflati in suferinta. Zvonul ca in spital exista o icoana facatoare de minuni i-a determinat si pe pacientii altor spitale sa vina aici. -Odata, un bolnav l-a rugat pe soferul ambulantei in care era sa opreasca pentru a se ruga cateva minute la icoana Sfantului Spiridon. Lumea a auzit de aceasta icoana si vine sa se inchine la ea-, spune preotul Adrian Jica. -Cei care au credinta, in general se simt mai bine. Uneori, chiar si medicii, in special chirurgii, ma roaga sa vin sa fac o rugaciune pentru un bolnav mai grav pentru care ei au facut tot ce au putut. La bolnavii de cancer, care de obicei sunt intr-o stare mai grava, dupa rugaciuni, s-a observat disparitia tumorilor. Poate a fost si efectul tratamentului, dar cu siguranta si rugaciunile au avut rolul lor-, ne-a spus preotul Adrian Jica.

Bolnavii cred ca icoana face minuni

Pacientii, chiar cei care nu au auzit de aceasta icoana facatoare de minuni, cred ca vindecarile miraculoase sunt posibile. -Eu cred in Dumnezeu si in minunile facute de rugaciuni. N-am vazut niciodata icoana facatoare de minuni de la Biserica Sfantul Spiridon, dar voi merge sa ma inchin la ea. Am auzit totusi de oameni care s-au insanatosit deoarece au crezut in Dumnezeu-, ne-a spus Zenovia Butis, din Piatra Neamt, care tocmai fusese operata de tiroida si care astepta sa plece acasa. Medicii cred si ei ca rugaciunile si credinta in Dumnezeu ii ajuta pe bolnavi in lupta lor cu boala. -Rugaciunea noastra nu il schimba pe Dumnezeu sau soarta noastra, ci, de fapt, ne schimba pe noi si modul nostru de a percepe lumea si ceea ce ni se intampla. Un psihic pozitiv poate determina vindecarea. Nu am avut vreun pacient care sa se fi insanatosit miraculos, dar pot spune sigur ca un om cu credinta in Dumnezeu tolereaza altfel tratamentul si boala si are mai multe sanse de vindecare-, ne-a spus prof. dr. Ecaterina Hanganu, medic in cadrul Clinicii de Hematologie de la Spitalul -Sfantul Spiridon-.

Dr. Cristina Burcoveanu crede ca atat eforturile medicilor, cat si credinta oamenilor pot duce la vindecare. -Minunile nu se fac peste noapte, cat ai bate din palme. Am avut, de exemplu, doi bolnavi, in stare foarte grava, pe care am crezut ca ii vom pierde. Am luptat insa cu incapatanare pentru viata lor si acum se simt bine si vor avea Sarbatori linistite. Am putea spune ca e aproape o minune-, a mentionat dr. Burcoveanu.

Psihiatrii cred ca este vorba despre autosugestie

Psihiatrul Gabriel Crumpei nu poate spune sigur cat din efectul pe care aceasta icoana il are asupra bolnavilor este autosugestie si cat este intr-adevar consecinta unei atitudini de credincios practicant.

-Orice incercare de a cauta o rezolvare a problemelor de religie prin stiinta este inutila. Un om de stiinta nu are argumente sa sustina ca aceasta icoana nu face minuni. Si intr-adevar, oamenii care fac rugaciuni la aceasta icoana pot avea ameliorari ale bolii. Cauza – greu de spus care este: poate fi autosugestia, poate fi puterea credintei in Dumnezeu, toate cuprinse insa sub dorinta de vindecare-, a spus dr. Gabriel Crumpei. Si totusi, psihiatrii nu exclud in totalitate posibilitatea ca aceasta icoana sa fie cu adevarat facatoare de minuni.

-Referitor la insanatosirea prin intermediul rugaciunilor sau datorita unor icoane, exista doua ipoteze. Prima inseamna autosugestie, iar a doua tine de miracol. In majoritatea cazurilor, si cand spun asta ma refer la aproximativ 80% din cazuri, eu cred ca este autosugestie. Dar am intalnit de-a lungul timpului si unele cazuri in care se vorbea despre puterea miraculoasa a rugaciunilor. Astfel de cazuri le-am intalnit in special la pacientii care veneau din familie cu o anumita credinta. Atunci cand cineva demonstreaza ca o icoana a influentat foarte mult starea sanatatii unui bolnav, nu contrazic, dar raman la parerea ca in majoritatea cazurilor este vorba doar de autosugestie-, ne-a declarat prof. dr. Petre Boisteanu, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola.

Istoria icoanei

Preotii de la Biserica -Sfantul Spiridon- spun ca de aceasta icoana, veche din 1705, este legata intreaga istorie a bisericii. Preotul paroh Nicolae Stoian ne-a povestit cum a ajuns aceasta icoana facatoare de minuni sa fie acum cea la care isi gasesc speranta sute de bolnavi. -La inceput, aceasta icoana a fost pusa intr-o casa de rugaciune sau intr-un paraclis. Stefan Bosie, ctitorul Bisericii <Sfantul Spiridon>, s-a gandit sa faca un lacas sfant anume pentru aceasta icoana. Din pacate, pe la 1800, biserica a ars intr-un incendiu, apoi a fost construita o noua biserica, in stil neoclasic, care este cea de acum si care gazduieste si acum icoana Sfantului Spiridon-, ne-a povestit preotul paroh Nicolae Stoian.

Acesta ne-a spus si de ce Sfantul Spiridon este numit si Tamaduitor de Boala. Sfantul Spiridon s-a nascut in Insula Cipru in anul 270 intr-o familie de oameni credinciosi. El s-a casatorit si a avut o viata normala pana cand i-a murit sotia. Atunci a impartit toata averea sa la cei saraci si a continuat sa traiasca din rugaciune. A ajuns episcop de Trimitunda printr-o -minune-. Consiliul Bisericesc a hotarat ca primul barbat care intra in biserica si se inchina sa fie noul episcop. Acesta a fost Sfantul Spiridon. Chiar si cand era episcop, Sfantul Spiridon traia modest, cu haine sarace, cu mitra facuta din papura, iar toiagul dintr-un bat. Oamenii i-au spus Tamaduitorul deoarece toti cei bolnavi care mergeau la el se vindecau prin rugaciune.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.